Настављена битка за "Сутјеску"

Потписивањем петиције којом се од Народне скупштине Српске тражи доношење закључка да градња малих хидроелектрана у Националном парку "Сутјеска" није од јавног интереса, наставља се битка за "Сутјеску". Из Центра за животну средину позвали су становнике да дају свој глас.

Република Српска 22.01.2015 | 16:24
Настављена битка за "Сутјеску"

Петицију могу потписати на 12 локација у: Бањалуци, Фочи, Бијељини, Приједору, Прњавору, Новом Граду, Добоју, Челинацу, Градишци, Мркоњић Граду, Зеленковацу и Лопарама, до 28. јануара. Потребно је 3000 потписа.

Градња хидроелектрана по Закону о националним парковима могућа је само уколико су исте проглашене јавним интересом. Зато је важно да се овим планираним хидроелектранама укине неоправдано додијељен статус јавног интереса. Након више од двије године кампање, сматрамо да је вријеме да се грађани изјасне по овом питању", рекла је Наташа Црнковић из Центра за животну средину.

Струка, локална заједница, цивилни сектор и шира јавност се оштро противе градњи ових хидроелектрана. Поручују да је неопходно указати на дугорочне посљедице и економску неисплативост пројекта.

"Сутјеска" је најстарији национални парк у Босни и Херцеговини и једно од биолошки најразноврснијих подручја у југоисточној Европи, чији су биолошки највриједнији дијелови кањони и клисуре Сутјеске и Хрчавке и строги природни резерват Перућица, напоменуто је на конференцији за новинаре која је одржана у Бањалуци.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

алеx

22.01.2015 16:18

Став

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

22.01.2015 17:13

Мене је само страх да нас опе Бања Лука несто не превари. Они се боре за оцување нацоналног парка сутјеска. Помало цудно. МИ смо свакако запостављени па ако и национални парк оде у Бања Луку. Оваква дрзава и то мозе да уради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ессегессе

23.01.2015 08:25

Просао сам летос поред Тјентиста први пут у зивоту.Природа предивна,спомен комплекс запустен и све је зарасло.Преко пута несто налик на продавницу.Господја која је ту радила реце да продаје сувенире.А где су,упитах ја?Нема,реце смејуци се.А WЦ,јел има?Нема то овде,одговори.Имам само сокове у малим фласицама!!!Хоцу да казем,Бог нам дао а ми не знамо да искористимо.Зато правите бар те хидроцентрале да бар имамо струје и стотинак радних места.

ОДГОВОРИТЕ