Гдје је палата светог Саве?

У Дежевској долини, код Новог Пазара, где је Стефан Немања стварао прву српску државу, његов најмлађи син и најпознатији српски просветитељ, Растко Немањић - Свети Сава, имао је своју репрезентативну палату. По свему судећи, она се налазила у близини Немањине Саборне цркве и Савине родне куће, у засеоку Мишчићи.

Србија 21.01.2015 | 12:18
Гдје је палата светог Саве?

- Дементијан Хиландарац, Савин савременик, односно пратилац и биограф, на више места у својим делима помиње палату у Дежевској долини, о којој званична археологија још ништа не зна - истиче др Добросав Никодиновић, председник удружења "Рас" у Новом Пазару, тражећи од Републичког завода за заштиту споменика културе да локалитету на којем је сваки камен историја посвети много више пажње него до сада.

Јер, истини за вољу, у Дежевској долини - где се стварала српска историја - већ деценијама нема озбиљнијих археолошких радова, многи локалитети зарасли су у коров, а на некима никада ништа од истраживања није ни започето. Осим што је обележено место на којем се налазила, ништа се не зна ни о Савиној родној кући, у већ поменутом засеоку Мишчићи, нити је на тој локацији било шта рађено.

- Ускоро ће Савиндан, када се обично у Мишчићима скупе деца, свештеници и народ, а током године се ништа не дешава. То је непроцењива штета јер би Дежевска долина, којом доминирају Петрова црква и Ђурђеви ступови, светска културна добра која признаје и Унеско, могла да буде место српског ходочашћа, али и важна туристичка дестинација - закључује Никодиновић.

Извор: Новости.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СЕРАФИМ

21.01.2015 12:27

Хвала Богу да се зна локација, Срби су запоставили своје светиње и задузбине рецимо да је несто тако имао Мојсије ста би Јевреји од тога направили и заститили то своје свето место, времена се мењају а и технологија напредује то је само јос један аргуменат ста је радила удба на целу са Брозом са Србије али никад није касно даце БОГ да то умни и богоизабрани људи локализују и на том месту направе српски Јерусалим, јер са сигурносцу ту лезе непроцениви темељи насега просветитеља и првог уцитеља Светог Саве.

ОДГОВОРИТЕ