Gdje je palata svetog Save?

U Deževskoj dolini, kod Novog Pazara, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, njegov najmlađi sin i najpoznatiji srpski prosvetitelj, Rastko Nemanjić - Sveti Sava, imao je svoju reprezentativnu palatu. Po svemu sudeći, ona se nalazila u blizini Nemanjine Saborne crkve i Savine rodne kuće, u zaseoku Miščići.

Srbija 21.01.2015 | 12:18
Gdje je palata svetog Save?

- Dementijan Hilandarac, Savin savremenik, odnosno pratilac i biograf, na više mesta u svojim delima pominje palatu u Deževskoj dolini, o kojoj zvanična arheologija još ništa ne zna - ističe dr Dobrosav Nikodinović, predsednik udruženja "Ras" u Novom Pazaru, tražeći od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture da lokalitetu na kojem je svaki kamen istorija posveti mnogo više pažnje nego do sada.

Jer, istini za volju, u Deževskoj dolini - gde se stvarala srpska istorija - već decenijama nema ozbiljnijih arheoloških radova, mnogi lokaliteti zarasli su u korov, a na nekima nikada ništa od istraživanja nije ni započeto. Osim što je obeleženo mesto na kojem se nalazila, ništa se ne zna ni o Savinoj rodnoj kući, u već pomenutom zaseoku Miščići, niti je na toj lokaciji bilo šta rađeno.

- Uskoro će Savindan, kada se obično u Miščićima skupe deca, sveštenici i narod, a tokom godine se ništa ne dešava. To je neprocenjiva šteta jer bi Deževska dolina, kojom dominiraju Petrova crkva i Đurđevi stupovi, svetska kulturna dobra koja priznaje i Unesko, mogla da bude mesto srpskog hodočašća, ali i važna turistička destinacija - zaključuje Nikodinović.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SERAFIM

21.01.2015 12:27

Hvala Bogu da se zna lokacija, Srbi su zapostavili svoje svetinje i zaduzbine recimo da je nesto tako imao Mojsije sta bi Jevreji od toga napravili i zastitili to svoje sveto mesto, vremena se menjaju a i tehnologija napreduje to je samo jos jedan argumenat sta je radila udba na celu sa Brozom sa Srbije ali nikad nije kasno dace BOG da to umni i bogoizabrani ljudi lokalizuju i na tom mestu naprave srpski Jerusalim, jer sa sigurnoscu tu leze neprocenivi temelji nasega prosvetitelja i prvog ucitelja Svetog Save.

ODGOVORITE