Добојлије у страху гледају у Босну

Висок водостај ријеке Босне натјерао је забринуте Добојлије, који страхују од мајског сценарија, да свакодневно долазе на мост у близини жељезничке станице и посматрају набујалу ријеку која је прије више од осам мјесеци потопила Добој и нанијела штету на скоро 3.000 домаћинстава.

Република Српска 21.01.2015 | 11:17
Добојлије у страху гледају у Босну

Мирко Илић, којег смо затекли на мосту, каже да "кога су змије клале и гуштера се боји", због чега је дошао да провјери ситуацију јер је забринут да би се ријека могла поново излити из корита.

"Гледам на вијестима - у Сарајеву се излило. Одозго нама долази све, и добро и зло. Живим у Добоју, али директно нисам угрожен. Ни прошла поплава ми није нанијела штету пошто живим у близини некадашњег министарства одбране, вода је била дошла до зграде, али није ми поплавило стан", казао је Илић.

Забринут због надошле Босне Боро Кикић, којем је у мајској катастрофи поплављен стан у Ћупријској улици, редовно, каже, обилази корито ријеке и провјерава да ли су изграђени насипи.

"Није се предузело ништа. Бојим се посљедица. Када сам чуо на ТВ-у да је направљен насип ја сам све то прегледао и нигдје ништа није направљено. Зато је мене страх и због тога сам одмах дошао овдје да видим колики је ниво Босне", испричао је он.

Иако су Добојлије забринуте и у страху од нове поплаве, у овдашњој Цивилној заштити поручују да је ријека у кориту, да је њен ниво нешто изнад 120 центиметара и да нема разлога за панику јер редовна одбрана од поплава почиње кад Босна досегне око четири метра висине.

"Надошла је Босна, нема шта. Баш причају како надолази од Сарајева, Маглаја, ево и види се. Не страхујем од поплаве зато што живим у брдима, али страхујем због Добоја, због народа који ту живи. Надам се да неће опет поплава, видјећемо шта ће бити", рекао је Васиљ Милићевић.

Један Добојлија, који није желио да се представи, каже да у ријеци која носи све пред собом има много смећа и стабала.

"Видите каква је ријека, није добра, брза је и не свиђа ми се како изгледа", наводи он.

Међу житељима Добоја, ипак, има и оних који сматрају да се мајски сценарио не може поновити.

"Мислим да не пријети поплава. Није овај водостај ништа како је било, није ни близу оном у мају. Тада се улила вода у град, а овдје код моста однијела је два дунума земље", каже Бранимир Спасојевић.

Оптимистичан је и Дамјан Ковачевић, који каже да не страхује с обзиром на то да већ најављују љепше вријеме.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сирогојно

21.01.2015 11:43

Па зар стварно није се ниста радило на насипима на ријеци Босни код Добоја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

21.01.2015 12:02

Кога једном змија уједе и гуштера се боји. Јадан је овај народ какву власт неписмену има. Вода плави а они не граде насипе. Код нас влада олигархија - дај ти да ја удомим своју швалерку на функцију а вама како буде. Нек моји кумови, братићи, дјеца, пасторчад итд буду у власти и нек они имају шта красти а вама како буде. Писмен и поштен човјек нема никакву шансу у Републици Српској. Нас пошто политичари нису потпуно уништили Бог је послао воду да нас однесе. Народ који изабере овакву власт какву ми имамо не заслужује боље, и биће кажњен од бога који нам шаље ову воду која нас плави полако и носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добојлија

21.01.2015 18:42

Обрен Петровиц краде паре а ниста не ради за заститу града Добоја.

ОДГОВОРИТЕ