Обама подржао праведну расподјелу богатства

Предсједник САД Барак Обама прогласио је завршетак финансијске кризе и обећао у годишњем говору о стању уније да ће водити економску политику од које ће корист имати сви Американци.

Свијет 21.01.2015 | 10:01
Обама подржао праведну расподјелу богатства

Обама је у говору, који је био фокусиран на радничке породице, представио стратегију за "економију средње класе".

"Сада је на нама да одаберемо какви желимо да будемо у наредних 15 година", рекао је предсједник САД.

Обама је нагласио да је Америка окренула нову страницу послије највеће рецесије од велике депресије из тридесетих година прошлог вијека, пренио је Би-Би-Си.

Предсједник је рекао да планира да надогради остварени раст и подржи радничке породице правима на боловање и породиљско одсуство, као и дјечијом заштитом која ће коштати мање него до сада.

"Да ли ћемо прихватити економију у којој само малобројнима иде спектакуларно добро? Или ћемо се усмјерити на економију која генерише растуће приходе и шансе за све који се труде?", изјавио је Обама.

Он је у говору представио план изградње конкурентне економије унапређењем америчке инфраструктуре и олакшавањем уписа на државне колеџе.

"Овај план је ваша шанса да дипломирате и будете спремни за нову економију без великог дуга", рекао је Обама.

Бијела кућа је током викенда обећала да ће затворити "пореске рупе", повећати порез на велике приходе најбогатијих са 23,8 одсто на 28 одсто и усвојити нове порезе за америчке финансијске фирме чија имовина достиже вриједност од око 50 милијарди долара.

У вези са спољном политиком, Обама је рекао да Америка задржава "право да дјелује једнострано" у лову на терористе и позвао Конгрес да усвоји резолуцију и одобри употребу силе против "Исламске државе".

Он је нагласио да вјерује да САД кроз преговоре могу да осигурају да Иран не дође у посјед нуклеарног оружја и напоменуо да ће уложити вето на било какав приједлог нових санкција који би то угрозио.

Обама је рекао да његова одлука да оконча вишедеценијску политику према Куби и покуша нешто другачије има потенцијал да "укине насљеђе неповјерења" на сјеверној хемисфери.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар