Зашто средња класа напушта Русију?

Све више људи из руског средњег слоја напушта своју земљу. Срећу траже на Западу. На то их подстичу не само економски разлози. Посматрачи оцењују да је реч о новом таласу политичке емиграције.

 

Свијет 20.01.2015 | 20:00
Зашто средња класа напушта Русију?

”Нема сумње, реч је о новом таласу“, каже Сергеј Кузњецов. Не тако давно он се са супругом одселио у Француску. Сергеј је књижевник, а његова супруга психолошкиња. Али, искуства која су имали приликом селидбе подстакла су их да почну да се баве једном потпуно новом активношћу. Они дају савете људима који су одлучили да напусте Русију.

На Фејсбуку су основали групу „Кофер. Станица. Куда?“ која данас броји од 3.000 људи. Потенцијални корисници њихових савета већ морају да се пријаве на листу чекања. Иако Кузњецови своје савете наплаћују по 700 евра, интересовање је велико. Њихови корисници су углавном припадници руске средње класе: високо квалификована радна снага, припадници слободних занимања, власници малих предузећа.

Нови политички емигранти

Према речима Кузњецова, исељеници највише страхују од несигурности у Русији. „Људи су песимисти када се ради о економским изгледима, образовању и здравственом систему. Још више их забрињава немогућност остварења сопствених очекивања. У Русији више не виде могућност да се баве послом којим желе“, каже Кузњецов.

Индикативно је, каже Кузњецов, да су сви садашњи корисници његових савета одлучили да оду у иностранство током пролећа 2014. „Ти људи у ствари не желе да емигрирају. Они се сада исељавају само због развоја политичких прилика у земљи“, каже он. То је главна разлика између „новог таласа“ и исељеника ранијих година. Они су Русију напуштали само због економских разлога.

Најомиљеније земље

Међу корисницима савета Кузњецових омиљене су пре свега традиционалне усељеничке земље као што су Канада, Аустралија и САД. Али, тражени циљеви су и европске земље попут Немачке и Француске. Тек након тога долазе источноевропске, словенске земље у којима већ важе најважнији западноевропски стандарди.

„Независно од циља, корисници мојих савета бирају своје ново место становања трезвено и с разлогом. Они немају илузија и веома су свесни потешкоћа које их очекују“, прича Кузњецов.

Лако је програмерима

Пронаћи нови посао у иностранству – с тиме очигледно немају проблема програмери, каже Кузњецов. Наиме, међу корисницима његових савета нема ниједног припадника те групе. Њима помоћ није потребна. Они сами успевају да се одселе, каже Кузњецов.

То потврђује и Јекатерина Варга, експерткиња за људске ресурсе на московској Високој економској школи. Према њеним речима, управо добро образовани стручњаци имају добре изгледе да нађу посао у иностранству. „То су пре свега програмери и научници. Лекарима је много теже. Образовање лекара у САД и Европи и даље се веома разликује од оног у Русији“, каже она. Али, постоје и изузеци. Траже се санитарни радници и медицинске сестре, јер управо они недостају у бројним развијеним земљама, каже Варга.

Разлог исељавања – руска власт

Добром послу у иностранству тренутно се нада и програмерка Маргарита Красноселскаја. У јесен прошле године та мајка троје деце одлучила је да се заједно с мужем исели. Маргарита је продала свој московски стан и новац уложила у једној европској банци. Сада сређује потребне папире за исељење. „Чекам на потврду своје квалификације од немачких власти. Ако ствар буде позитивна, добићемо такозвану „плаву карту“ и идемо у Немачку“, каже она. Али, Маргарита има и резервни план. Она би могла да упише мастер студије у некој земљи у којој се говори енглески и да, након завршетка студија, тамо остане.

„Кад је Путин рекао да код нас постоје издајници земље осетила сам да смо моја породица и ја у опасности. Ми, истина, нисмо политички активни, али нисмо ни присталице власти“, каже Маргарита. Зато жели да што пре напусти Русију. Куда – то јој и није важно.

Извор: Дојче веле

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈМО

20.01.2015 19:07

Нисам знао да Русија има средњу класу становниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пази бандера

20.01.2015 21:05

Ово је нови вид рата прљаве Америке против Русије. Одвратни су. И непредвидиви.Опасни за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ии

21.01.2015 10:29

Ево овакве текстове праве америцки новинари и они су уперени директно против Русије и Путина . Затим се ти текстови сервирају нама .

ОДГОВОРИТЕ