Видео: Буфон обара рекорде - хоће и на 6. Мундијал!

„Живим за адреналин који ми доноси фудбал“, рекао је један од најбољих голмана свих времена.

Фудбал 20.01.2015 | 13:40
Видео: Буфон обара рекорде - хоће и на 6. Мундијал!

Фарид Мондрагон можда јесте најстарији голман који је икада бранио на Мундијалима, можда и који ће икада бранити, чак је ушао и у Гинисову књигу рекорда због таквог достигнућа. Али од најлуђег увек има луђи, па би тако Ђанлуиђи Буфон могао да обори један још ласкавији рекорд. Наиме, он жели да брани боје своје репрезентације и на Светском првенству у Русији 2018. године, чиме би постао први чувар мреже који је између статива стајао на шест највећих фудбалских смотри. Очигледно је да тридесетшестогодишњи ветеран и даље не види крај своје каријере, а уколико заигра на том првенству имаће 40 година.

Мора се нагласити да је он у Француској 1998. био замена Ђанлуки Паљуки. Од тада је био први избор на сваком Светском првенству, а 2006. га је и освојио, победивши са Азурима Французе у финалу на Олимпијском стадиону у Берлину.

За сада, једина два фудбалера која могу да се похвале наступима на пет Мундијала су бивши тренер Партизана Лотар Матеус и Мексиканац Антонио Карбахал.
„Оно за шта живим је тај адреналин који ми доноси фудбал. До првенства је остало још више од три године, и не желим да се заваравам неким илузијама, али било би прелепо када бих постао први човек који је играо на шест Мундијала“, истакао је Буфон.

Каријеру је започео у Парми и ту се као врло млад голман приказао у најбољем светлу. Од када је први пут стао на гол, и то испред Луке Бућија и Алесандра Нисте, видело се да је реч о вансеријском таленту. Већ тада је побрао многе симпатије клинаца који су први пут облачили голманске рукавице, постао им је идол. А онда је дошао један од најсрећнијих дана у новијој Јувентусовој историји, дан када је у Фулам продат Ван дер Сар, а из Парме уз Лилијана Тирама доведен и Ђиђи Буфон. Управо тада је он оборио прва два рекорда у каријери, постао је најплаћенији голман на свету, а такође и најскупљи играч Старе даме до тада. А то нису сви рекорди, оборио их је још 13.

Нећемо их све овде набрајати, али ћемо да нагласимо да једва чекамо Мундијал 2018. у Русији како бисмо посведочили писању једне модерне легенде.

Да ли је Буфон по вама један од најбољих пет голмана у историји фудбала?

Коментари / 0

Оставите коментар