Video: Bufon obara rekorde - hoće i na 6. Mundijal!

„Živim za adrenalin koji mi donosi fudbal“, rekao je jedan od najboljih golmana svih vremena.

Fudbal 20.01.2015 | 13:40
Video: Bufon obara rekorde - hoće i na 6. Mundijal!

Farid Mondragon možda jeste najstariji golman koji je ikada branio na Mundijalima, možda i koji će ikada braniti, čak je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda zbog takvog dostignuća. Ali od najluđeg uvek ima luđi, pa bi tako Đanluiđi Bufon mogao da obori jedan još laskaviji rekord. Naime, on želi da brani boje svoje reprezentacije i na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, čime bi postao prvi čuvar mreže koji je između stativa stajao na šest najvećih fudbalskih smotri. Očigledno je da tridesetšestogodišnji veteran i dalje ne vidi kraj svoje karijere, a ukoliko zaigra na tom prvenstvu imaće 40 godina.

Mora se naglasiti da je on u Francuskoj 1998. bio zamena Đanluki Paljuki. Od tada je bio prvi izbor na svakom Svetskom prvenstvu, a 2006. ga je i osvojio, pobedivši sa Azurima Francuze u finalu na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Za sada, jedina dva fudbalera koja mogu da se pohvale nastupima na pet Mundijala su bivši trener Partizana Lotar Mateus i Meksikanac Antonio Karbahal.
„Ono za šta živim je taj adrenalin koji mi donosi fudbal. Do prvenstva je ostalo još više od tri godine, i ne želim da se zavaravam nekim iluzijama, ali bilo bi prelepo kada bih postao prvi čovek koji je igrao na šest Mundijala“, istakao je Bufon.

Karijeru je započeo u Parmi i tu se kao vrlo mlad golman prikazao u najboljem svetlu. Od kada je prvi put stao na gol, i to ispred Luke Bućija i Alesandra Niste, videlo se da je reč o vanserijskom talentu. Već tada je pobrao mnoge simpatije klinaca koji su prvi put oblačili golmanske rukavice, postao im je idol. A onda je došao jedan od najsrećnijih dana u novijoj Juventusovoj istoriji, dan kada je u Fulam prodat Van der Sar, a iz Parme uz Lilijana Tirama doveden i Điđi Bufon. Upravo tada je on oborio prva dva rekorda u karijeri, postao je najplaćeniji golman na svetu, a takođe i najskuplji igrač Stare dame do tada. A to nisu svi rekordi, oborio ih je još 13.

Nećemo ih sve ovde nabrajati, ali ćemo da naglasimo da jedva čekamo Mundijal 2018. u Rusiji kako bismo posvedočili pisanju jedne moderne legende.

Da li je Bufon po vama jedan od najboljih pet golmana u istoriji fudbala?

Komentari / 0

Ostavite komentar