Влада Србије неће се бавити швајцарцима

Влада неће доносити никакве одлуке које би могле утицати на позицију грађана који имају кредите у швајцарцима, потврђено је „Блицу“.

Србија 18.01.2015 | 11:05
Влада Србије неће се бавити швајцарцима

- Не видимо на који би начин Министарство финансија могло да утиче на решавање проблема који имају грађани који су се задужили у францима. Оно чиме Министарство може да се бави а односи се на швајцарце, јесте, евенутално, како би та дешавања на међународном финансијском тржишту могла да се одразе на ниво јавног дуга. Не знамо који је мандат колега из Хрватске, али према нашим законима, Влада у овом случају нема простора за реакцију, речено је јуче у Немањиној.

Са тим је сагласан и некадашњи државни секретар у Министарству финансија мр Горан Радосављевић. Према његовим речима, у Хрватској је много више људи који имају кредите у швајцарцима, али сумња и да тамо влада може било шта да уради.


- Влада једино може да извуче новац из државне касе и плати губитке грађана. Пре свега, за то нема пара, а није ни праведно према онима који су се задужили у еврима. Сумњам да ће влада и у Хрватској учинити било шта значајно. Ово је монетарно питање. Могуће је да НБС разговара са банкама како би оне овим грађанима рефинансирале кредите, и то бесплатно. Заузврат би банке могле добити неку врсту олакшица. Али, и ово може бити привремено. Данас је однос швајцарца и евра овакав. Шта ће се догодити за пет, шест година, ако евро почне да јача. Да ли ће онда и грађани који имају стамбене зајмове индексиране у еврима тражити подршку и помоћ? - објашњава Радосављевић.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић каже да су у тој институцији свесни да ће јачање франка, а који је, за дан, пред викенд ојачао у односу на евро 15 одсто, битно погоршати положај корисника кредита индексираних швајцарским францима. Укупни кредити привреди и становништву у вези са франком износе око 1,1 милијарду швајцараца. Од тога је највише оних који су узели грађани - милијарду.

- Разговараћемо са представницима банака, Удружењем банака, као и другим за које проценимо да је неопходно договарати решење. Након тих састанака, могло би се приступити разматрању конкретних мера у циљу евентуалног изналажења модалитета за превазилажење проблема у отплати кредита, напомиње Табаковићева.

Код предлога готових решења, попут оног који предлаже „Ефектива“, која тражи да се курс франка при обрачуну рата замрзне на 102 динара, треба имати у виду, каже Табаковићева, да се олакшавањем положаја корисника кредита преноси ризик, а самим тим и трошак с њих на банке, НБС или државу.

- НБС не може да се изјасни да ли ће и које мере бити предузете у овом правцу, већ ћемо настојати да кроз дијалог са учесницима на тржишту, дођемо до најприхватљивијег решења - открива гувернерка НБС.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

То

18.01.2015 10:23

Су сад модерни робови, а сутра ће већина бити бескућници. Гдје то има да влада не може да заштити своје грађане од лопова. Како можете штитите банке које су давале кредите без како кажете ваљаног обезбеђења кредита -хипотеке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

18.01.2015 12:18

Ма имају пречег посла морају се бринут за Колиндом, Шесељем и осталим будалама

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоја

18.01.2015 13:50

У праву су свако свој терет нека носи, нису се жалили нити су се посавјетовали када су подизали кредите полетили на ниску камату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

20.01.2015 16:12

Банке су себе задузивале у еурима,клијентима исплацивале динаре и везивале их за свајцарац.Или су се коцкале са новцем акционара или су свесно исли у превару клијената.У оба слуцаја треба да кривицно одговарају.Дрзава треба да помогне клијентима тако сто це прекинути опструкцију судских процеса које клијенти воде против банака,и ту це покраден народ доказати све .

ОДГОВОРИТЕ