Vlada Srbije neće se baviti švajcarcima

Vlada neće donositi nikakve odluke koje bi mogle uticati na poziciju građana koji imaju kredite u švajcarcima, potvrđeno je „Blicu“.

Srbija 18.01.2015 | 11:05
Vlada Srbije neće se baviti švajcarcima

- Ne vidimo na koji bi način Ministarstvo finansija moglo da utiče na rešavanje problema koji imaju građani koji su se zadužili u francima. Ono čime Ministarstvo može da se bavi a odnosi se na švajcarce, jeste, evenutalno, kako bi ta dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu mogla da se odraze na nivo javnog duga. Ne znamo koji je mandat kolega iz Hrvatske, ali prema našim zakonima, Vlada u ovom slučaju nema prostora za reakciju, rečeno je juče u Nemanjinoj.

Sa tim je saglasan i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija mr Goran Radosavljević. Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je mnogo više ljudi koji imaju kredite u švajcarcima, ali sumnja i da tamo vlada može bilo šta da uradi.


- Vlada jedino može da izvuče novac iz državne kase i plati gubitke građana. Pre svega, za to nema para, a nije ni pravedno prema onima koji su se zadužili u evrima. Sumnjam da će vlada i u Hrvatskoj učiniti bilo šta značajno. Ovo je monetarno pitanje. Moguće je da NBS razgovara sa bankama kako bi one ovim građanima refinansirale kredite, i to besplatno. Zauzvrat bi banke mogle dobiti neku vrstu olakšica. Ali, i ovo može biti privremeno. Danas je odnos švajcarca i evra ovakav. Šta će se dogoditi za pet, šest godina, ako evro počne da jača. Da li će onda i građani koji imaju stambene zajmove indeksirane u evrima tražiti podršku i pomoć? - objašnjava Radosavljević.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da su u toj instituciji svesni da će jačanje franka, a koji je, za dan, pred vikend ojačao u odnosu na evro 15 odsto, bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih švajcarskim francima. Ukupni krediti privredi i stanovništvu u vezi sa frankom iznose oko 1,1 milijardu švajcaraca. Od toga je najviše onih koji su uzeli građani - milijardu.

- Razgovaraćemo sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka, kao i drugim za koje procenimo da je neophodno dogovarati rešenje. Nakon tih sastanaka, moglo bi se pristupiti razmatranju konkretnih mera u cilju eventualnog iznalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati kredita, napominje Tabakovićeva.

Kod predloga gotovih rešenja, poput onog koji predlaže „Efektiva“, koja traži da se kurs franka pri obračunu rata zamrzne na 102 dinara, treba imati u vidu, kaže Tabakovićeva, da se olakšavanjem položaja korisnika kredita prenosi rizik, a samim tim i trošak s njih na banke, NBS ili državu.

- NBS ne može da se izjasni da li će i koje mere biti preduzete u ovom pravcu, već ćemo nastojati da kroz dijalog sa učesnicima na tržištu, dođemo do najprihvatljivijeg rešenja - otkriva guvernerka NBS.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

To

18.01.2015 10:23

Su sad moderni robovi, a sutra će većina biti beskućnici. Gdje to ima da vlada ne može da zaštiti svoje građane od lopova. Kako možete štitite banke koje su davale kredite bez kako kažete valjanog obezbeđenja kredita -hipoteke.

ODGOVORITE
Name

tetak mata

18.01.2015 12:18

Ma imaju prečeg posla moraju se brinut za Kolindom, Šeseljem i ostalim budalama

ODGOVORITE
Name

djoja

18.01.2015 13:50

U pravu su svako svoj teret neka nosi, nisu se žalili niti su se posavjetovali kada su podizali kredite poletili na nisku kamatu...

ODGOVORITE
Name

goran

20.01.2015 16:12

Banke su sebe zaduzivale u eurima,klijentima isplacivale dinare i vezivale ih za svajcarac.Ili su se kockale sa novcem akcionara ili su svesno isli u prevaru klijenata.U oba slucaja treba da krivicno odgovaraju.Drzava treba da pomogne klijentima tako sto ce prekinuti opstrukciju sudskih procesa koje klijenti vode protiv banaka,i tu ce pokraden narod dokazati sve .

ODGOVORITE