Нема скривеног плана из ЕУ

Министри иностраних послова Велике Британије и Њемачке Филип Хамонд и Валтер Штајнмајер дали су БиХ задњу понуду која, ако сад не буде искоришћена, касније сигурно неће бити поновљена.

Босна и Херцеговина 17.01.2015 | 22:37
Нема скривеног плана из ЕУ

Као приоритете су навели стабилизацију привреде, отварање радних мјеста, смањење бирократије, резање трошкова власти и владавину закона. Доказ спремности требало би, истакли су Хамонд и Штајнмајер, да буде одлука парламента БиХ да потврди усаглашену изјаву Предсједништва БиХ којом се БиХ обавезује на спровођење социјално-економских реформи.

Кристално је јасно да нема никаквог скривеног плана иза иницијативе Хамонда и Штајнамјера, сматра предсједник СДС-а. По њему, намјере министара иностраних послова Велике Британије и Њемначке су часне.

На састанку је оцијењено да је било много грешака у односима Европске уније према Босни и Херцеговини, јер су у први план стављане тешке политичке теме збоиг којих се отварао конфликт и продубљивала економска И социјална стагнација, каже Драган Чавић.

Суштински, Брисел се дистанцирао од питања уставних реформи и институција у БиХ и посвећује се питањима провреде и социјале, каже политички аналитичат Душан Јањић. Одбити руку Брисела би било равно самоубиству, па га у складу с тим забрињава реакција предсједника РС.

Улазак у реформе би захтјевао и разоткривање бројних криминалних и корупционашких афера власти у РС, јер Европа то захтјева, наставља Јањић.

Они се прије свега морају усагласити да ли заиста имају политичку вољу према Европској унији, а ту треба рачунати и на дејтонске принципе, досадашњу политичку праксу и односе, те схватити ко су главни носиоци активности, како би се онда могло кренути у тај процесс истинских реформи и трансформација, оцјењује политички аналитичар Милош Шолаја.

Лидер СНСД-а Милорад Додик, изјавио да представници власти Републике Српске траже да изјава Предсједништва БиХ мора да поштује уставни поредак у БиХ и да се у њој мора јасно назначити шта су чије надлежности, те да она не може да буде било какав основ за преношење надлежности са ентитета на БиХ.

Министри иностраних послова Велике Британије и Њемачке су одговорили да стратегија ЕУ није слабљење ентитета или јачање државе, него како да ова земља боље функционише у корист свих њених грађана.

(БН ТВ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

М

17.01.2015 22:29

Парламент да потврди усаглашену изјавуПредсједништва.Ово је пети-шести текст на исту тему.зашто текст није раније усаглашен?Ко је у праву?АКО смо слушали тонске изјаве све је јасно.Додик прихвата предлог,уз поштовање Дејтона,без преноса надлежности на ниво БИХ.Верујем да исто то прихватају и остали политићари из СРПСКЕ,али је изгледа Бакир дубоко разоћаран.ЗАШТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

17.01.2015 22:32

Цуј нема скривеног плана. Па њихови планови су сви скривени. Оно сто није успио Хитлер заврсице ови. Или неко мисле да они то раде сто нас воле. Дај људи не будимо наивни вјецно, и не дозволимо да нас праве будалама. Никад нас они неце узети сто нама зеле добро. Требају им нове територије, ново трзисте, свјеза и глупа радна снага, сировине. Ми смо вјецити робови, само се властодрсци мијењају. Рим, Византија, Турска, Аустриугарска, итд. Итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

17.01.2015 22:32

Баја непотписуј слуцајно, јер ови из европске уније хоце да те преваре. Нецес моци висе да крадес од народа ко сто си крао,зато непотписуј.Боље је овако ти и Зељка и пар компањона дјелите сами. Ако потписес брзо цес отици у прдекану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завртање руку

17.01.2015 23:01

Треба вас закљуцати све у свињски тор и не пустати док се не договорите. Не давати вам ни храну ни воду. Да се у том тору договорите или покољете. Ниста друго нисте ни заслузили. Без изузетка. СЛУС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делија увек

17.01.2015 23:11

Овдје се види коме је стално до РС и ко зели цисте и јасне споразуме а ко жели ловити у мутном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

18.01.2015 07:40

Ма ста се свака баба мора изјаснити о нецему.Има парламент и готово.Ста ту вуцарате те мрлине о предсједника странака па се они праве да су пуно битни и тразе које какве тацке,зарезе,велика слова...ма никад нигдје нецемо тако доци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Снага Народа

18.01.2015 08:23

Е ти друзе мој иди и паси траву на ливади тамо те нико неце преварити или иди у сибир да ловис јелене.Богу фала велика вецина народа је за Европу и доста спомињања нецега од прије 100 и висе година.И запамти КО ПУНО ЦАЦКА О ПРОСЛОСТИ РУСИ СВОЈУ БУДУЦНОСТ...

ОДГОВОРИТЕ