Nema skrivenog plana iz EU

Ministri inostranih poslova Velike Britanije i Njemačke Filip Hamond i Valter Štajnmajer dali su BiH zadnju ponudu koja, ako sad ne bude iskorišćena, kasnije sigurno neće biti ponovljena.

Bosna i Hercegovina 17.01.2015 | 22:37
Nema skrivenog plana iz EU

Kao prioritete su naveli stabilizaciju privrede, otvaranje radnih mjesta, smanjenje birokratije, rezanje troškova vlasti i vladavinu zakona. Dokaz spremnosti trebalo bi, istakli su Hamond i Štajnmajer, da bude odluka parlamenta BiH da potvrdi usaglašenu izjavu Predsjedništva BiH kojom se BiH obavezuje na sprovođenje socijalno-ekonomskih reformi.

Kristalno je jasno da nema nikakvog skrivenog plana iza inicijative Hamonda i Štajnamjera, smatra predsjednik SDS-a. Po njemu, namjere ministara inostranih poslova Velike Britanije i Njemnačke su časne.

Na sastanku je ocijenjeno da je bilo mnogo grešaka u odnosima Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, jer su u prvi plan stavljane teške političke teme zboig kojih se otvarao konflikt i produbljivala ekonomska I socijalna stagnacija, kaže Dragan Čavić.

Suštinski, Brisel se distancirao od pitanja ustavnih reformi i institucija u BiH i posvećuje se pitanjima provrede i socijale, kaže politički analitičat Dušan Janjić. Odbiti ruku Brisela bi bilo ravno samoubistvu, pa ga u skladu s tim zabrinjava reakcija predsjednika RS.

Ulazak u reforme bi zahtjevao i razotkrivanje brojnih kriminalnih i korupcionaških afera vlasti u RS, jer Evropa to zahtjeva, nastavlja Janjić.

Oni se prije svega moraju usaglasiti da li zaista imaju političku volju prema Evropskoj uniji, a tu treba računati i na dejtonske principe, dosadašnju političku praksu i odnose, te shvatiti ko su glavni nosioci aktivnosti, kako bi se onda moglo krenuti u taj process istinskih reformi i transformacija, ocjenjuje politički analitičar Miloš Šolaja.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, izjavio da predstavnici vlasti Republike Srpske traže da izjava Predsjedništva BiH mora da poštuje ustavni poredak u BiH i da se u njoj mora jasno naznačiti šta su čije nadležnosti, te da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.

Ministri inostranih poslova Velike Britanije i Njemačke su odgovorili da strategija EU nije slabljenje entiteta ili jačanje države, nego kako da ova zemlja bolje funkcioniše u korist svih njenih građana.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

M

17.01.2015 22:29

Parlament da potvrdi usaglašenu izjavuPredsjedništva.Ovo je peti-šesti tekst na istu temu.zašto tekst nije ranije usaglašen?Ko je u pravu?AKO smo slušali tonske izjave sve je jasno.Dodik prihvata predlog,uz poštovanje Dejtona,bez prenosa nadležnosti na nivo BIH.Verujem da isto to prihvataju i ostali politićari iz SRPSKE,ali je izgleda Bakir duboko razoćaran.ZAŠTO?

ODGOVORITE
Name

Snaga Naroda

17.01.2015 22:32

Cuj nema skrivenog plana. Pa njihovi planovi su svi skriveni. Ono sto nije uspio Hitler zavrsice ovi. Ili neko misle da oni to rade sto nas vole. Daj ljudi ne budimo naivni vjecno, i ne dozvolimo da nas prave budalama. Nikad nas oni nece uzeti sto nama zele dobro. Trebaju im nove teritorije, novo trziste, svjeza i glupa radna snaga, sirovine. Mi smo vjeciti robovi, samo se vlastodrsci mijenjaju. Rim, Vizantija, Turska, Austriugarska, itd. Itd.

ODGOVORITE
Name

dss

17.01.2015 22:32

Baja nepotpisuj slucajno, jer ovi iz evropske unije hoce da te prevare. Neces moci vise da krades od naroda ko sto si krao,zato nepotpisuj.Bolje je ovako ti i Zeljka i par kompanjona djelite sami. Ako potpises brzo ces otici u prdekanu.

ODGOVORITE
Name

Zavrtanje ruku

17.01.2015 23:01

Treba vas zakljucati sve u svinjski tor i ne pustati dok se ne dogovorite. Ne davati vam ni hranu ni vodu. Da se u tom toru dogovorite ili pokoljete. Nista drugo niste ni zasluzili. Bez izuzetka. SLUS

ODGOVORITE
Name

Delija uvek

17.01.2015 23:11

Ovdje se vidi kome je stalno do RS i ko zeli ciste i jasne sporazume a ko želi loviti u mutnom.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

18.01.2015 07:40

Ma sta se svaka baba mora izjasniti o necemu.Ima parlament i gotovo.Sta tu vucarate te mrline o predsjednika stranaka pa se oni prave da su puno bitni i traze koje kakve tacke,zareze,velika slova...ma nikad nigdje necemo tako doci.

ODGOVORITE
Name

re.Snaga Naroda

18.01.2015 08:23

E ti druze moj idi i pasi travu na livadi tamo te niko nece prevariti ili idi u sibir da lovis jelene.Bogu fala velika vecina naroda je za Evropu i dosta spominjanja necega od prije 100 i vise godina.I zapamti KO PUNO CACKA O PROSLOSTI RUSI SVOJU BUDUCNOST...

ODGOVORITE