Због беспарице продају личне ствари

Продајем половне јоргане, кориштене око пола године, и јастуке, који су употребљавани више пута. Неколико пута кориштене боксерице, чији је продавац озбиљан у намјери да их прода, коштају двије КМ.

Босна и Херцеговина 17.01.2015 | 13:13
Због беспарице продају личне ствари

Садржај ових огласа, које смо пронашли на интернету, није шаљиве природе, већ је, како истичу у удружењима потрошача, ријеч о показатељу сурове стварности у БиХ, гдје грађани покушавају да уновче све и свашта, само да би зарадили неколико десетина КМ, или још мање износе.

"Лустер је мало прашњав, и на слици му кугле нису причвршћене јер су у кутији, заштићене. Артикл не достављам. Цијена је 30 марака", стоји у једном од огласа.

Други трговац купце је покушао да "придобије" податком да продаје јоргане и јастуке који, признаје, јесу половни, али су и, како наводи - скоро нови.

"Јоргани су кориштени око пола године, а јастуци више. Један јорган и јастук за 10 КМ у пару, а чак имам и постељину за ове јоргане", наводи трговац.

Рози мушки, од употребе оштећен и излизан качкет, могуће је купити за три КМ, а ако је то купцима много, могу да пазаре и оне који коштају ни мање ни више него - марку.

У понуди је и бијели женски половни каиш за двије марке, колико коштају и "неколико пута кориштене сатенске боксерице, са мотивом костурових глава".

У удружењима за заштиту потрошача свјесни су да је оваквих огласа све више, те истичу да је све то показатељ да много грађана мучи беспарица, због чега се сналазе како знају и умију.

Месуд Лакота, дугогодишњи борац за права потрошача из Сарајева, каже да се иза већине оваквих огласа не крије никаква шала, већ озбиљна намјера да се ствари из куће уновче.

Људи су, додаје он, присиљени да из куће износе своје одјевне предмете и обућу и продају их на пијацама за ситан новац, а како би, примјера ради, платили режијске трошкове.

"Дакле, догоди се ситуација када људи исцрпе све могућности када су у питању примања, али и кредитна средства. Тада продају ствари из куће да могу платити струју, храну и слично. Знатан дио становништва налази се у таквој ситуацији", наводи Лакота, који истиче да је таквих грађана, нажалост, све више.

На тежак материјални статус становништва указују и из Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, чији предсједник Душан Срдић каже да је очигледно да грађани, како би дошли до новца, морају да продају и половне ствари из кућа.

"Чињеница је да је велики број незапослених, тако да је доста грађана који су принуђени да продају оно што имају у становима, али и да на друге начине долазе до новца, попут рада на црно, или за мале дневнице. Видите и људе на пијацама који продају оно што им се нађе у кући", каже Срдић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Емиле

17.01.2015 13:55

Имам пар царапа опране само једном пресле само35000км цијена по договору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знам ста да казем

17.01.2015 17:25

То је знак сиромаства појединца, а и сиромства друства јер сва та роба има купца. Ја лицно сам прала два тепиха бацена код контејнера и то у Сведској. Скуцила сам се од оног сто су љени Арапи бацили- прљави и неспособни да оцисте без слуга.

ОДГОВОРИТЕ