Саудијски зид против џихада

Саудијска краљевска породица из страха од ширења Исламске државе гради готово хиљаду километара дуг зид како би утврдила северну границу Краљевства.

Свијет 17.01.2015 | 07:30
Саудијски зид против џихада

Низ жичаних ограда, ровови испрекидани надзорним торњевима и стражарским кућицама, требало би да заштите нафтом богату Саудијску Арабију од инвазије џихадиста Исламске државе, пише Јутарњи лист.

Два терористичка напада, један самоубилачки, а други оружани, која су се прошле недеље догодила на граници Саудијске Арабије, однела су животе двојице пограничних полицајаца. Војни аналитичари су те нападе окарактерисали као први напад Исламске државе на то блискоисточно краљевство.

Иако нико још није преузео одговорност за крваве нападе, они су се догодили у забаченом пустињском подручју, одмах уз ирачку провинцију Анбар где се милитанти Исламске државе боре с ирачким војним снагама.

Краљ Саудијске Арабије Абдулах бин Абдулазиз ел-Сауд покренуо је прву фазу пројекта још у септембру прошле године, убрзо након што су исламистички побуњеници преплавили суседни Ирак.

Вишеслојна баријера у будућности ће се протезати саудијском границом од Јордана до Кувајта, а имаће 78 контролних торњева, осам командујућих центара, 10 надзорних возила и 32 центра за брзу реакцију у критичним ситуацијама.

Баријера ће бити састављена од јарка, две ограде и патролног пута који ће повезивати надзорне торњеве и командујуће центре.

На оградама ће бити инсталиране термалне камере и радари који могу да детектују људе на удаљености од готово 20 километара, а возила на удаљености од 40 километара.

Исламска држава сматра Саудијску Арабију за "издајицу" ислама због веза са Западом, због чега су позвали "усамљене вукове" да нападају саудијску пограничну полицију, шиитску мањину и странце.

Ширење Исламске државе могло би да означи крај саудијског режима, којег џихадисти сматрају декадентним и коруптивним.

Кључни циљ Исламске државе је заузимање Саудијске Арабије, места рођења ислама и дома два света места - Меке и Медине.

Познато је да се Сједињене Америчке Државе годинама боре против миграната из Латинске Америке, нарочито из Мексика, управо подизањем зидова и различитих баријера.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зидови туге

17.01.2015 10:43

Ови хоце зид због'дзихада', а Билалу паре саљу. Амери имају зид због 'дроге', а Мексиканци су ровска радна снага на којим је базиран систен 1 долар схоп итд., плус педофили им мрцваре дјецу и то Америцка виса класа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зид треба

17.01.2015 10:58

Највеца краљевска породица на Свијету која броји преко 20.000 цланова, а у најузем кругу око Краља је око 7.000 људи. То све јер имају не по цетири зене неко масу, а побацаја нема. Сам Краљ с ретро-слика имао је најмање 11 зена и не зна се колико дјеце- стали су код 16. Власт треба оцувати и по цјену Зида.

ОДГОВОРИТЕ