Saudijski zid protiv džihada

Saudijska kraljevska porodica iz straha od širenja Islamske države gradi gotovo hiljadu kilometara dug zid kako bi utvrdila severnu granicu Kraljevstva.

Svijet 17.01.2015 | 07:30
Saudijski zid protiv džihada

Niz žičanih ograda, rovovi isprekidani nadzornim tornjevima i stražarskim kućicama, trebalo bi da zaštite naftom bogatu Saudijsku Arabiju od invazije džihadista Islamske države, piše Jutarnji list.

Dva teroristička napada, jedan samoubilački, a drugi oružani, koja su se prošle nedelje dogodila na granici Saudijske Arabije, odnela su živote dvojice pograničnih policajaca. Vojni analitičari su te napade okarakterisali kao prvi napad Islamske države na to bliskoistočno kraljevstvo.

Iako niko još nije preuzeo odgovornost za krvave napade, oni su se dogodili u zabačenom pustinjskom području, odmah uz iračku provinciju Anbar gde se militanti Islamske države bore s iračkim vojnim snagama.

Kralj Saudijske Arabije Abdulah bin Abdulaziz el-Saud pokrenuo je prvu fazu projekta još u septembru prošle godine, ubrzo nakon što su islamistički pobunjenici preplavili susedni Irak.

Višeslojna barijera u budućnosti će se protezati saudijskom granicom od Jordana do Kuvajta, a imaće 78 kontrolnih tornjeva, osam komandujućih centara, 10 nadzornih vozila i 32 centra za brzu reakciju u kritičnim situacijama.

Barijera će biti sastavljena od jarka, dve ograde i patrolnog puta koji će povezivati nadzorne tornjeve i komandujuće centre.

Na ogradama će biti instalirane termalne kamere i radari koji mogu da detektuju ljude na udaljenosti od gotovo 20 kilometara, a vozila na udaljenosti od 40 kilometara.

Islamska država smatra Saudijsku Arabiju za "izdajicu" islama zbog veza sa Zapadom, zbog čega su pozvali "usamljene vukove" da napadaju saudijsku pograničnu policiju, šiitsku manjinu i strance.

Širenje Islamske države moglo bi da označi kraj saudijskog režima, kojeg džihadisti smatraju dekadentnim i koruptivnim.

Ključni cilj Islamske države je zauzimanje Saudijske Arabije, mesta rođenja islama i doma dva sveta mesta - Meke i Medine.

Poznato je da se Sjedinjene Američke Države godinama bore protiv migranata iz Latinske Amerike, naročito iz Meksika, upravo podizanjem zidova i različitih barijera.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zidovi tuge

17.01.2015 10:43

Ovi hoce zid zbog'dzihada', a Bilalu pare salju. Ameri imaju zid zbog 'droge', a Meksikanci su rovska radna snaga na kojim je baziran sisten 1 dolar shop itd., plus pedofili im mrcvare djecu i to Americka visa klasa.

ODGOVORITE
Name

Zid treba

17.01.2015 10:58

Najveca kraljevska porodica na Svijetu koja broji preko 20.000 clanova, a u najuzem krugu oko Kralja je oko 7.000 ljudi. To sve jer imaju ne po cetiri zene neko masu, a pobacaja nema. Sam Kralj s retro-slika imao je najmanje 11 zena i ne zna se koliko djece- stali su kod 16. Vlast treba ocuvati i po cjenu Zida.

ODGOVORITE