Захтјев за легализацију канабиса у Српској

Регионална и републичко Удружење обољелих од мултипла склерозе поднијели су захтјев за легализацију производње и прераде канабиса у уље, које је љековито и користи се за медицинске потребе.

Република Српска 16.01.2015 | 10:15
Захтјев за легализацију канабиса у Српској

“Из више извора смо сазнали, а неки обољели и лично су се увјерили, да уље од канабиса (у народу познатији као конопља) ублажава болове, да је љековито и да помаже у лијечењу обољелих од мултипла склерозе. Такође, помаже у лијечењу канцера, Паркинсонове болести, остеопорозе, хепатитиса, депресије и још неких болести”, наводи предсједник републичког Удружења Милан Стјепановић.

Он истиче да су та својства потврдили и љекари у здравственим установама, гдје се лијече чланови овог удружења.

Стјепановић напомиње да је производња и прерада канабиса у љековито уље легализована у 16 европских држава, те да је и Србија на путу да измијени закон и легализује производњу и лијечење канабисовим уљем.

Овим уљем не може се излијечити мултипла склероза, али љековито и успјешно дјелује код деблокаде укочених мишића, смањује болове и продужава виталност обољелих особа, односно успорава ширење болести.

“Сматрамо да се Република Српска треба придружити државама које су у интересу заштите здравља и лијечења обољелих становника легализовале производњу и прераду канабиса за медицинске потребе”, наглашава Стјепановић.

Обољели од мултипла склерозе очекују да се њиховом захтјеву придруже и чланови удружења обољелих од других болести за чије лијечење се у свијету користи уље од канабиса, које је изузетно скупо и може се само илегално набавити.

“Производњу и прераду треба легализовати из хуманих разлога, јер омогућава лијечење више болести, али и због стопирања илегалне набавке и шверца тог уља сумњивог квалитета из иностранства. Због високе цијене, уље је недоступно већини обољелих у Српској”, каже Стјепановић.

Он истиче да обољели вјерују да би се производња и прерада канабиса легализацијом могле контролисати, те да би, осим хуманог, то имало и економски ефекат.

Чланови Републичког удружења обољелих очекују да се о њиховом захтјеву ускоро изјасне представници Министарства здравља, Владе и Народне Скупштине Републике Српске и да њихова иницијатива буде озбиљно размотрена.

На тај начин, закључује Стјепановић, производња канабиса за хумане сврхе и лијечење законски би била уоквирена и легализована.

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

суви

16.01.2015 09:31

Нек вам је са срецом,да је то легализовано раније моја мајка би била жива

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

16.01.2015 09:56

Најмање што се може урадити за болесне је легализација у медицинске сврхе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

16.01.2015 10:42

ОДАВНО ЈЕ ТО ЛЕГАЛИЗОВАНО. ПОЛИЦИЈА ЛЕГАЛНО ОДУЗИМА "КАНАБИС" И ДАЉЕ ПРЕПРОДАЈЕ НАШОЈ ДЈЕЦИ ПО МНОГО ВЕЋИМ ЦИЈЕНАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре жика

16.01.2015 17:21

Ништа горе него кад бог одузме памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

16.01.2015 20:08

Сигурно да треба легализовати и давати као и инсулин.

ОДГОВОРИТЕ