Zahtjev za legalizaciju kanabisa u Srpskoj

Regionalna i republičko Udruženje oboljelih od multipla skleroze podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.

Republika Srpska 16.01.2015 | 10:15
Zahtjev za legalizaciju kanabisa u Srpskoj

“Iz više izvora smo saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od kanabisa (u narodu poznatiji kao konoplja) ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti”, navodi predsjednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović.

On ističe da su ta svojstva potvrdili i ljekari u zdravstvenim ustanovama, gdje se liječe članovi ovog udruženja.

Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada kanabisa u ljekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmijeni zakon i legalizuje proizvodnju i liječenje kanabisovim uljem.

Ovim uljem ne može se izliječiti multipla skleroza, ali ljekovito i uspješno djeluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost oboljelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.

“Smatramo da se Republika Srpska treba pridružiti državama koje su u interesu zaštite zdravlja i liječenja oboljelih stanovnika legalizovale proizvodnju i preradu kanabisa za medicinske potrebe”, naglašava Stjepanović.

Oboljeli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtjevu pridruže i članovi udruženja oboljelih od drugih bolesti za čije liječenje se u svijetu koristi ulje od kanabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.

“Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava liječenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cijene, ulje je nedostupno većini oboljelih u Srpskoj”, kaže Stjepanović.

On ističe da oboljeli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada kanabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.

Članovi Republičkog udruženja oboljelih očekuju da se o njihovom zahtjevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.

Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja kanabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Izvor: NEZAVISNE

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

suvi

16.01.2015 10:31

Nek vam je sa srecom,da je to legalizovano ranije moja majka bi bila živa

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

16.01.2015 10:56

Najmanje što se može uraditi za bolesne je legalizacija u medicinske svrhe.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

16.01.2015 11:42

ODAVNO JE TO LEGALIZOVANO. POLICIJA LEGALNO ODUZIMA "KANABIS" I DALJE PREPRODAJE NAŠOJ DJECI PO MNOGO VEĆIM CIJENAMA.

ODGOVORITE
Name

Re žika

16.01.2015 18:21

Ništa gore nego kad bog oduzme pamet.

ODGOVORITE
Name

Sta reci

16.01.2015 21:08

Sigurno da treba legalizovati i davati kao i insulin.

ODGOVORITE