Како да заиста оставите пушење?

Трновит пут одвикавања од цигарета. Јака воља најчешће није довољна да би се неко ослободио овог опасног порока, већ су неопходни и лекови.

Здравље 16.01.2015 | 09:51
Како да заиста оставите пушење?

ОДВИКАВАЊЕ од цигарета за већину пушача изгледа као немогућа мисија. Упркос одлучној намери појединца да на ову изузетно опасну навику заувек стави тачку, често се догађа да дуван однесе победу. Тако се уживаоци цигарета поново враћају у зачарано поље плавичастог дима, не знајући како да из њега побегну.

- Пушење је хронична болест која ствара зависност. Зато и не чуди што много људи тешко са њом излазе на крају често поклекну, јер без цигарета не могу да издрже. Најопаснија супстанца је никотин која приморава да се изнова пуши, а прави неподношљиве тегобе код престанка пушења. У Физичком смислу хемикалије из дуванског дима ремете биохемијске процесе на нивоу ћелије. Ментално, никотин је психоактивна супстанца која изазива снажну зависност и мења понашање особе - објашњава др Ика Пешић, шеф Кабинета за превенцију и одвикавање од пушења Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије.

Који органи најпре страдају под утицајем дуванског дима?

- Од свих су најугроженија плућа, јер су директно изложена и прва на удару свим хемикалијама из дуванског дима. С обзиром на то да дувански дим прати пут кисеоника, страдају и срце и сви крвни судови. Дувански дим је директно одговоран или значајно доприноси у више од 80 одсто случајева појави најчешћих малигних тумора и у свету и код нас. У дуванском диму је за сто хемикалија доказано да су канцерогене, а оне као такве доспевају и у најудаљљеније делове организма. Са пушењем се повезује карцином плућа, усне и усне дупље, носне шупљине и параназалних синуса, карцином ждрела и гркљана. Такође и карцином једњака, желуца, панкреаса, јетре, карцином дебелог црева, бубрега, мокраћних путева, али и карцином грлића материце и мијелоидна леукемија.

Која је разлика између активног пушача и пасивног, који само удише дим?

- Сваки облик пушења и уопште удисање дуванског дима представљају опасност за организам и здравље дотичне особе. Пасивно пушење узрокује иста обољења као и активно. Сваке године од последица пасивног пушења у свету умре 600 хиљада особа. Од тог броја чак 75 одсто представљају деца и жене. Пасивни пушачи уносе исте хемикалије као и активни, само у мањој концентрацији. Колика је та концентрација зависи од броја попушених цигарета у непосредном окружењу. Али то не зависи од дима који ми видимо у затвореном простору. Оно што ми видимо само је пет процената садржаја који цигарета емитује док гори. Све остало представља гасовито стање које не видимо, а изузетно је токсично за организам. Дувански дим садржи чак 7.537 хемијских једињења, које чине природни састојци дувана, хемикалије настале током прераде дувана, адитиви и продукти сагоревања.

Које су последице утицаја пасивног пушења?

- Испољава се иритација носа, грла и плућа, па такве особе почињу отежано да дишу, кашљу, кијају. Долази и до иритације и сузења очију, кијавице, главобоље, мучнине, вртоглавице, слабије концентрације. Сигурни показатељи код одраслих особа да је дошло до последица пасивног пушења су, чак за 30 одсто већи ризик за настанак коронарне болести, али и готово 30 одсто већи ризик за настанак карцинома плућа. Истовремено се испољавају и чешћи напади астме, долази до погоршања плућних болести, тежег зачећа, превремених порођаја. Код трудница пушача озбиљне последице могу да се одразе на плод - мала тежина на порођају, незрелост новорођенчета, порођај пре термина, изненадна смрт бебе...

Како на прави начин спровести терапију одвикавања?

- Поред стручних савета пушачима су потребни и лекови, да би успешно оставили цигарете. Ефикасна медикаментозна терапија подразумева коришћење званично одрђених лекова за одвикавања од пушења. Међу њима се бира најефикаснији, а одређује се на основу добре индивидуалне процене конкретне особе, јер не могу сви узимати све лекове.

Каква је супституциона, а каква неникотинска терапија?

- Код супституционе су заступљени лекови на бази строго дозираног, чистог никотина. Код ове методе број рецептора за никотин се не смањује, већ практично задовољава минимална терапеутска доза која ублажава кризе и помаже пушачу да их лакше преброди. Применом ових препарата пушач, у тренутку жеље за цигаретом, у организам уноси терапеутску дозу никотина, која је, иначе, далеко нижа од оне коју уноси пушењем. Код примене неникотинске терапије, препарат цитизен делује тако што се у централном нервном систему везује за исте рецепторе као и никотин, дајући осећај релаксације и задовољства. Делује тако што обезбеђује довољан и константан ниво допамина у мозгу, истовремено смањујући одговор на дејство никотина. На тај начин губи се жеља за паљењем цигарете и изостају симптоми никотинске зависности. Примена бупропиона у одвикавању од пушења такође спада у неникотинску терапију. Реч је о леку, првенствено намењеном за лечење депресије, који је у пракси показао делотворност у одвикавању од пушења.

НАЈМЛАЂИ НАЈУГРОЖЕНИЈИ

- Мала деца су најугроженија у окружењу пушача, јер су зависна од родитеља или других чланова породице и не умеју и не могу да се склоне или изађу из куће. Не постоји ниво изложености дуванском диму који је нешкодљив, односно не постоји доња граница нивоа концентрације која не угрожава здравље. Дечији организам изложен свакодневном утицају дима може да претрпи драстичне последице и озбиљно се разболи. Такво дете отежано расте и развија се због загушености и интоксицираности хемикалијама из дуванског дима. Више су подложна инфекцијама и прехладама, астми и њеном погоршању, паду имунитета, поспаности, слабом меморисању у школи, умору. Зато је простор без дуванског дима једино безбедно место за децу, труднице, старе и немоћне, као и непушаче. Овакав простор пушачима помаже да мање пуше и да их то мотивише на одвикавање - истиче др Ика Пешић.

ПЕТ КЉУЧНИХ КОРАКА

1. БУДИТЕ СПРЕМНИ (Одредите датум престанка пушења, замолите друге да у вашем присуству не пале цигарету)

2. ПРОНАЂИТЕ ПОДРШКУ (Саопштите породици и пријатељима да вам је потребна њихова помоћ)

3. СТЕКНИТЕ НОВЕ НАВИКЕ И ИНТЕРЕСОВАЊА (Када се јави жеља да запалите, прошетајте или дајте себи нови задатак, који ће вам окупирати пажњу. Избегавајте стресне ситуације, будите физички активни и сваки дан себи угодите на неки начин).

4. ПОТРАЖИТЕ ПОМОЋ (Обратите се лекару који вам може бити од велике користи)

5. ПРИПРЕМИТЕ СЕ НА ИСКУШЕЊА (Биће их углавном у прва три месеца. Избегавајте друштво пушача, као и да пијете алкохол, који нарушава снагу воље. Правилно се храните, јер многи бивши пучачи добијају на килажи. Такође, када се јави велика криза, суздржите се два минута и жеља ће почети да слаби! За то време гледајте секундару на сату, дубоко дишите поред отвореног прозора или изађите напоље).

Извор: Новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ма ја ба

16.01.2015 11:01

Овисност од никотина је минимална. Веци проблем су те "церемоније" и ти посебни моменти када цовјек запали цигарету (уз кафу, у друству итд.).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пушач

16.01.2015 11:15

Боље је свашта јести него почети пушити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура...

17.01.2015 07:51

Поштујем свачије мишљење о цигаретама али ево да докажем да је све у центру одлучивања (воља)... Као дугогодишњи пушач са 40-50 цигарета дневно рекох себи "Ти то можеш" и стварно у једном дану априла 2013 је завршено са пушењем, пар мјесеци ми је рука хватала и оловку умјесто цигарете али сада је све ОК...Да напоменем и то да ни сам не знам колико сам пара до тада бацио на све што се рекламирало за одвикавање и прекид пушења, искрено лично никога не знам коме је то помогло...

ОДГОВОРИТЕ