Kako da zaista ostavite pušenje?

Trnovit put odvikavanja od cigareta. Jaka volja najčešće nije dovoljna da bi se neko oslobodio ovog opasnog poroka, već su neophodni i lekovi.

Zdravlje 16.01.2015 | 09:51
Kako da zaista ostavite pušenje?

ODVIKAVANjE od cigareta za većinu pušača izgleda kao nemoguća misija. Uprkos odlučnoj nameri pojedinca da na ovu izuzetno opasnu naviku zauvek stavi tačku, često se događa da duvan odnese pobedu. Tako se uživaoci cigareta ponovo vraćaju u začarano polje plavičastog dima, ne znajući kako da iz njega pobegnu.

- Pušenje je hronična bolest koja stvara zavisnost. Zato i ne čudi što mnogo ljudi teško sa njom izlaze na kraju često pokleknu, jer bez cigareta ne mogu da izdrže. Najopasnija supstanca je nikotin koja primorava da se iznova puši, a pravi nepodnošljive tegobe kod prestanka pušenja. U Fizičkom smislu hemikalije iz duvanskog dima remete biohemijske procese na nivou ćelije. Mentalno, nikotin je psihoaktivna supstanca koja izaziva snažnu zavisnost i menja ponašanje osobe - objašnjava dr Ika Pešić, šef Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Koji organi najpre stradaju pod uticajem duvanskog dima?

- Od svih su najugroženija pluća, jer su direktno izložena i prva na udaru svim hemikalijama iz duvanskog dima. S obzirom na to da duvanski dim prati put kiseonika, stradaju i srce i svi krvni sudovi. Duvanski dim je direktno odgovoran ili značajno doprinosi u više od 80 odsto slučajeva pojavi najčešćih malignih tumora i u svetu i kod nas. U duvanskom dimu je za sto hemikalija dokazano da su kancerogene, a one kao takve dospevaju i u najudaljljenije delove organizma. Sa pušenjem se povezuje karcinom pluća, usne i usne duplje, nosne šupljine i paranazalnih sinusa, karcinom ždrela i grkljana. Takođe i karcinom jednjaka, želuca, pankreasa, jetre, karcinom debelog creva, bubrega, mokraćnih puteva, ali i karcinom grlića materice i mijeloidna leukemija.

Koja je razlika između aktivnog pušača i pasivnog, koji samo udiše dim?

- Svaki oblik pušenja i uopšte udisanje duvanskog dima predstavljaju opasnost za organizam i zdravlje dotične osobe. Pasivno pušenje uzrokuje ista oboljenja kao i aktivno. Svake godine od posledica pasivnog pušenja u svetu umre 600 hiljada osoba. Od tog broja čak 75 odsto predstavljaju deca i žene. Pasivni pušači unose iste hemikalije kao i aktivni, samo u manjoj koncentraciji. Kolika je ta koncentracija zavisi od broja popušenih cigareta u neposrednom okruženju. Ali to ne zavisi od dima koji mi vidimo u zatvorenom prostoru. Ono što mi vidimo samo je pet procenata sadržaja koji cigareta emituje dok gori. Sve ostalo predstavlja gasovito stanje koje ne vidimo, a izuzetno je toksično za organizam. Duvanski dim sadrži čak 7.537 hemijskih jedinjenja, koje čine prirodni sastojci duvana, hemikalije nastale tokom prerade duvana, aditivi i produkti sagorevanja.

Koje su posledice uticaja pasivnog pušenja?

- Ispoljava se iritacija nosa, grla i pluća, pa takve osobe počinju otežano da dišu, kašlju, kijaju. Dolazi i do iritacije i suzenja očiju, kijavice, glavobolje, mučnine, vrtoglavice, slabije koncentracije. Sigurni pokazatelji kod odraslih osoba da je došlo do posledica pasivnog pušenja su, čak za 30 odsto veći rizik za nastanak koronarne bolesti, ali i gotovo 30 odsto veći rizik za nastanak karcinoma pluća. Istovremeno se ispoljavaju i češći napadi astme, dolazi do pogoršanja plućnih bolesti, težeg začeća, prevremenih porođaja. Kod trudnica pušača ozbiljne posledice mogu da se odraze na plod - mala težina na porođaju, nezrelost novorođenčeta, porođaj pre termina, iznenadna smrt bebe...

Kako na pravi način sprovesti terapiju odvikavanja?

- Pored stručnih saveta pušačima su potrebni i lekovi, da bi uspešno ostavili cigarete. Efikasna medikamentozna terapija podrazumeva korišćenje zvanično odrđenih lekova za odvikavanja od pušenja. Među njima se bira najefikasniji, a određuje se na osnovu dobre individualne procene konkretne osobe, jer ne mogu svi uzimati sve lekove.

Kakva je supstituciona, a kakva nenikotinska terapija?

- Kod supstitucione su zastupljeni lekovi na bazi strogo doziranog, čistog nikotina. Kod ove metode broj receptora za nikotin se ne smanjuje, već praktično zadovoljava minimalna terapeutska doza koja ublažava krize i pomaže pušaču da ih lakše prebrodi. Primenom ovih preparata pušač, u trenutku želje za cigaretom, u organizam unosi terapeutsku dozu nikotina, koja je, inače, daleko niža od one koju unosi pušenjem. Kod primene nenikotinske terapije, preparat citizen deluje tako što se u centralnom nervnom sistemu vezuje za iste receptore kao i nikotin, dajući osećaj relaksacije i zadovoljstva. Deluje tako što obezbeđuje dovoljan i konstantan nivo dopamina u mozgu, istovremeno smanjujući odgovor na dejstvo nikotina. Na taj način gubi se želja za paljenjem cigarete i izostaju simptomi nikotinske zavisnosti. Primena bupropiona u odvikavanju od pušenja takođe spada u nenikotinsku terapiju. Reč je o leku, prvenstveno namenjenom za lečenje depresije, koji je u praksi pokazao delotvornost u odvikavanju od pušenja.

NAJMLAĐI NAJUGROŽENIJI

- Mala deca su najugroženija u okruženju pušača, jer su zavisna od roditelja ili drugih članova porodice i ne umeju i ne mogu da se sklone ili izađu iz kuće. Ne postoji nivo izloženosti duvanskom dimu koji je neškodljiv, odnosno ne postoji donja granica nivoa koncentracije koja ne ugrožava zdravlje. Dečiji organizam izložen svakodnevnom uticaju dima može da pretrpi drastične posledice i ozbiljno se razboli. Takvo dete otežano raste i razvija se zbog zagušenosti i intoksiciranosti hemikalijama iz duvanskog dima. Više su podložna infekcijama i prehladama, astmi i njenom pogoršanju, padu imuniteta, pospanosti, slabom memorisanju u školi, umoru. Zato je prostor bez duvanskog dima jedino bezbedno mesto za decu, trudnice, stare i nemoćne, kao i nepušače. Ovakav prostor pušačima pomaže da manje puše i da ih to motiviše na odvikavanje - ističe dr Ika Pešić.

PET KLjUČNIH KORAKA

1. BUDITE SPREMNI (Odredite datum prestanka pušenja, zamolite druge da u vašem prisustvu ne pale cigaretu)

2. PRONAĐITE PODRŠKU (Saopštite porodici i prijateljima da vam je potrebna njihova pomoć)

3. STEKNITE NOVE NAVIKE I INTERESOVANjA (Kada se javi želja da zapalite, prošetajte ili dajte sebi novi zadatak, koji će vam okupirati pažnju. Izbegavajte stresne situacije, budite fizički aktivni i svaki dan sebi ugodite na neki način).

4. POTRAŽITE POMOĆ (Obratite se lekaru koji vam može biti od velike koristi)

5. PRIPREMITE SE NA ISKUŠENjA (Biće ih uglavnom u prva tri meseca. Izbegavajte društvo pušača, kao i da pijete alkohol, koji narušava snagu volje. Pravilno se hranite, jer mnogi bivši pučači dobijaju na kilaži. Takođe, kada se javi velika kriza, suzdržite se dva minuta i želja će početi da slabi! Za to vreme gledajte sekundaru na satu, duboko dišite pored otvorenog prozora ili izađite napolje).

Izvor: Novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ma ja ba

16.01.2015 11:01

Ovisnost od nikotina je minimalna. Veci problem su te "ceremonije" i ti posebni momenti kada covjek zapali cigaretu (uz kafu, u drustvu itd.).

ODGOVORITE
Name

Pušač

16.01.2015 11:15

Bolje je svašta jesti nego početi pušiti.

ODGOVORITE
Name

Cenzura...

17.01.2015 07:51

Poštujem svačije mišljenje o cigaretama ali evo da dokažem da je sve u centru odlučivanja (volja)... Kao dugogodišnji pušač sa 40-50 cigareta dnevno rekoh sebi "Ti to možeš" i stvarno u jednom danu aprila 2013 je završeno sa pušenjem, par mjeseci mi je ruka hvatala i olovku umjesto cigarete ali sada je sve OK...Da napomenem i to da ni sam ne znam koliko sam para do tada bacio na sve što se reklamiralo za odvikavanje i prekid pušenja, iskreno lično nikoga ne znam kome je to pomoglo...

ODGOVORITE