Украјина започиње нову мобилизацију

Украјинско руководство објавило је да ће 20. јануара почети нова тура мобилизација и војну униформу би требало да обуче око 50.000 људи. Биће мобилизовани млади војници, али и резервисти.

Свијет 16.01.2015 | 09:42
Украјина започиње нову мобилизацију

И то није све, када је реч о украјинским оружаним снагама, јер је министар одбране Украјине Степан Полторак објавио да ће бити ангажовано још око 10.500 војника по уговору. За сада власти кажу да неће позивати у војску студенте и постдипломце.

Да ли је у питању припрема за неки нови поход, или не, сазнаће се врло брзо. Председник Порошенко затражио је од владе да му у року од највише седам дана припреми предлог закона о броју оружаних снага Украјине у 2015. години. Такође ће се пред парламентом ускоро наћи закон о војној политици.

Само пар дана пре Нове године председник Порошенко је казао новинарима у Кијеву да Украјина у овом тренутку нема снаге да крене у ослобађање Донбаса. А да ли ће је имати и после ове мобилизације остаје нејасно. Мада је један од најратоборнијих украјинских политичара, секретар Савета безбедности и одбране Украјине Александар Турчинов, изјавио је крајем 2014. да ће ускоро имати армију од чак 100.000 људи.

Бивши министар одбране Доњецке народне републике пензионисани руски пуковник Игор Стрелков, који је стекао славу бранећи Славјанск, тврди да већ сада Украјина има седмоструко већу армију од побуњеника у Доњецкој и Луганској области.

- Када ће Порошенко дати команду за напад зависи од процене у Кијеву кад буду спремни да ратују. Можда то буде почетком пролећа а није искључено да то буде и раније - објашњава Стрелков.

А, да је врло могуће да поново отпочне прави рат у источној Украјини, упозорава и министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер. који је садашњу ситуацију на терену оценио као "врло замршену". Обе зараћене стране оптужују једна другу да не поштују примирје. Осим тога, нису размењени сви заробљеници, спречава се и довожење хуманитарне помоћи...

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров сматра да ће доћи до праве катастрофе ако украјинска армија крене у нови сукоб.

- Информацију коју ми имамо, да у Кијеву припремају ратну операцију, не оповргавају украјински руководиоци. Русија и даље упозорава и тражи да Запад уразуми "партију рата" у Кијеву - рекао је Лавров и додао да се једино наставком преговора и реализовањем договора из Минска може дугорочно решити проблем у источној Украјини.

Лавров упозорава да се уопште не зна какав статус имају батаљони које финансирају украјински олигарси као и јединице тзв. десног сектора. А кад је реч о њима, ваља поменути да припадници Десног сектора не желе да буду под командом ни војске ни полиције, него да буду потпуно самостални.

Извор: НОВОСТИ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

16.01.2015 09:21

Мора да је арап Обама наредио мобилизацију,надам се да це их Руси доцекати онако домацински,пуно су се дигли фасисти у Украјини

ОДГОВОРИТЕ
Name

будале

16.01.2015 09:26

Боље би било да скинете те униформе,дате тим људима на истоку ста хоце,аутономију ентитет било ста и да радите као остали свијет у рудницима око Доњецка..Бо вас рат.И онако це на крају заврсити тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.01.2015 12:13

Гледах синоћ Yоу Тубе и снимак какву је опрему добила украинска војска од Амера.Нешто камиона оклопних транспортера, теренских возила а најзанимљивије су биле двије мале летице са по двије камере заљепљене изолир траком. Украјинци су будале, не могу да схвате да колико год добију наоружања да ће Домбас добити од Русије дупло више ако га већ немају...

ОДГОВОРИТЕ