Ukrajina započinje novu mobilizaciju

Ukrajinsko rukovodstvo objavilo je da će 20. januara početi nova tura mobilizacija i vojnu uniformu bi trebalo da obuče oko 50.000 ljudi. Biće mobilizovani mladi vojnici, ali i rezervisti.

Svijet 16.01.2015 | 09:42
Ukrajina započinje novu mobilizaciju

I to nije sve, kada je reč o ukrajinskim oružanim snagama, jer je ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak objavio da će biti angažovano još oko 10.500 vojnika po ugovoru. Za sada vlasti kažu da neće pozivati u vojsku studente i postdiplomce.

Da li je u pitanju priprema za neki novi pohod, ili ne, saznaće se vrlo brzo. Predsednik Porošenko zatražio je od vlade da mu u roku od najviše sedam dana pripremi predlog zakona o broju oružanih snaga Ukrajine u 2015. godini. Takođe će se pred parlamentom uskoro naći zakon o vojnoj politici.

Samo par dana pre Nove godine predsednik Porošenko je kazao novinarima u Kijevu da Ukrajina u ovom trenutku nema snage da krene u oslobađanje Donbasa. A da li će je imati i posle ove mobilizacije ostaje nejasno. Mada je jedan od najratobornijih ukrajinskih političara, sekretar Saveta bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksandar Turčinov, izjavio je krajem 2014. da će uskoro imati armiju od čak 100.000 ljudi.

Bivši ministar odbrane Donjecke narodne republike penzionisani ruski pukovnik Igor Strelkov, koji je stekao slavu braneći Slavjansk, tvrdi da već sada Ukrajina ima sedmostruko veću armiju od pobunjenika u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

- Kada će Porošenko dati komandu za napad zavisi od procene u Kijevu kad budu spremni da ratuju. Možda to bude početkom proleća a nije isključeno da to bude i ranije - objašnjava Strelkov.

A, da je vrlo moguće da ponovo otpočne pravi rat u istočnoj Ukrajini, upozorava i ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer. koji je sadašnju situaciju na terenu ocenio kao "vrlo zamršenu". Obe zaraćene strane optužuju jedna drugu da ne poštuju primirje. Osim toga, nisu razmenjeni svi zarobljenici, sprečava se i dovoženje humanitarne pomoći...

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da će doći do prave katastrofe ako ukrajinska armija krene u novi sukob.

- Informaciju koju mi imamo, da u Kijevu pripremaju ratnu operaciju, ne opovrgavaju ukrajinski rukovodioci. Rusija i dalje upozorava i traži da Zapad urazumi "partiju rata" u Kijevu - rekao je Lavrov i dodao da se jedino nastavkom pregovora i realizovanjem dogovora iz Minska može dugoročno rešiti problem u istočnoj Ukrajini.

Lavrov upozorava da se uopšte ne zna kakav status imaju bataljoni koje finansiraju ukrajinski oligarsi kao i jedinice tzv. desnog sektora. A kad je reč o njima, valja pomenuti da pripadnici Desnog sektora ne žele da budu pod komandom ni vojske ni policije, nego da budu potpuno samostalni.

Izvor: NOVOSTI

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Md

16.01.2015 09:21

Mora da je arap Obama naredio mobilizaciju,nadam se da ce ih Rusi docekati onako domacinski,puno su se digli fasisti u Ukrajini

ODGOVORITE
Name

budale

16.01.2015 09:26

Bolje bi bilo da skinete te uniforme,date tim ljudima na istoku sta hoce,autonomiju entitet bilo sta i da radite kao ostali svijet u rudnicima oko Donjecka..Bo vas rat.I onako ce na kraju zavrsiti tako.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

16.01.2015 12:13

Gledah sinoć You Tube i snimak kakvu je opremu dobila ukrainska vojska od Amera.Nešto kamiona oklopnih transportera, terenskih vozila a najzanimljivije su bile dvije male letice sa po dvije kamere zaljepljene izolir trakom. Ukrajinci su budale, ne mogu da shvate da koliko god dobiju naoružanja da će Dombas dobiti od Rusije duplo više ako ga već nemaju...

ODGOVORITE