Слобода медија је услов за чланство у ЕУ

Представници Удружења "БХ новинари" састали су се данас са отправником послова Делегације Европске уније у БиХ Ренцом Давидијем. Том приликом речено је да Делегација Европске уније подржава слободу изражавања и новинаре који свој посао обављају професионално.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 19:13
Слобода медија је услов за чланство у ЕУ

Слобода изражавања једно је од питања које се пажљиво разматра у процесу приступања Европској унији.

,,Када је у питању слобода медија ситуација у БиХ је веома тешка'', сматра генерални секретар Удружења БХ новинари Борка Рудић.

Она додаје да је у порасту број напада на новинаре и све је више случајева кршења права на слободу изражавања. Ниједан тај случај није адекватно санкционисан кроз постојећи правосудни систем у БиХ.

,,Од 2006. па до краја 2014. године у БиХ је регистровано 400 различитих случајева кршења права на слободу изражавања и индивидуалних права новинара. Међу тих 400 случајева 60 је кривичних дјела која се односе на физичке нападе, уништавање опреме, повређивање новинара и експлицитне пријетње смрћу. Инсистирамо да се сви ти случајеви процесуирају у складу са постојећим законима и да се на неки начин институције које су одговорне за не процесуирање тих случајева позову на одговорност'', каже Рудић.

Представници Удружења "БХ новинари" са проблемима са којима се свакодневно сусрећу у свом професионалном раду упознали су и отправника послова Делегације Европске уније у БиХ Ренца Давидија, који је поновио став да Европска унија подржава слободу медија.

,,Слобода медија је питање које остаје у фокусу интересовања Европске уније. То је тема која се редовно прати у свим земљама транзиције које, као БиХ, теже ка чланству у Европској унији'', напомиње Давиди.

Састанак представника Удружења "БХ новинари" и отправника послова Делегације Европске уније у БиХ наставак је јавних протеста које су новинари у БиХ покренули како би скренули пажњу на потребу веће заштите новинара, њиховог права на рад и слободу изражавања.

(БН ТВ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

МИЛОШ

14.01.2015 18:41

Како се финансира независно и слободно новинарство ако га има.Ако је то као што каже Маја Коцијанчић,онда то није независно новинарство,а најмање слободно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је то?

14.01.2015 19:01

Па опозициони лидер није био на РТРС задњих три године.Предсједавајуци предсједниства није позван на јавни сервис само зато јер сеф кабинета Зељке Цвијановиц сада управља РТРС-ом.Све их треба смјенити и отпустити са те тв куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.01.2015 12:11

Да се не заваравамо. Нема независног и слободног новинарства. Оно зависи од тога колико ће власник жељети да то буде. Изгледа да једино ви имате скоро максимално "одријешене"руке у БиХ. Не идем на портал РТРС-а не знам ни како изгледа али је зато примјер "државног" јавног сервиса РТС. Они се повијају како вјетар дува од демократа па до народњака које су екстремно нападали док нису дошли на власт. На цјелом њиховом порталу једино што вриједи прочитати су вјести из свијета. Видјели сте какву је емисију направио АТВ о Милокраду.Какав је ту притисак био? Згадили су ми се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.01.2015 12:15

Заборавих написати зар неко мисли да су ЦСС, ББЦ и остали независни? Мислим да су сви они максимално "заврнути" са инфорцијама. Објаве само што им се нареди из неког разлога

ОДГОВОРИТЕ