Sloboda medija je uslov za članstvo u EU

Predstavnici Udruženja "BH novinari" sastali su se danas sa otpravnikom poslova Delegacije Evropske unije u BiH Rencom Davidijem. Tom prilikom rečeno je da Delegacija Evropske unije podržava slobodu izražavanja i novinare koji svoj posao obavljaju profesionalno.

Bosna i Hercegovina 14.01.2015 | 19:13
Sloboda medija je uslov za članstvo u EU

Sloboda izražavanja jedno je od pitanja koje se pažljivo razmatra u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

,,Kada je u pitanju sloboda medija situacija u BiH je veoma teška'', smatra generalni sekretar Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Ona dodaje da je u porastu broj napada na novinare i sve je više slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja. Nijedan taj slučaj nije adekvatno sankcionisan kroz postojeći pravosudni sistem u BiH.

,,Od 2006. pa do kraja 2014. godine u BiH je registrovano 400 različitih slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara. Među tih 400 slučajeva 60 je krivičnih djela koja se odnose na fizičke napade, uništavanje opreme, povređivanje novinara i eksplicitne prijetnje smrću. Insistiramo da se svi ti slučajevi procesuiraju u skladu sa postojećim zakonima i da se na neki način institucije koje su odgovorne za ne procesuiranje tih slučajeva pozovu na odgovornost'', kaže Rudić.

Predstavnici Udruženja "BH novinari" sa problemima sa kojima se svakodnevno susreću u svom profesionalnom radu upoznali su i otpravnika poslova Delegacije Evropske unije u BiH Renca Davidija, koji je ponovio stav da Evropska unija podržava slobodu medija.

,,Sloboda medija je pitanje koje ostaje u fokusu interesovanja Evropske unije. To je tema koja se redovno prati u svim zemljama tranzicije koje, kao BiH, teže ka članstvu u Evropskoj uniji'', napominje Davidi.

Sastanak predstavnika Udruženja "BH novinari" i otpravnika poslova Delegacije Evropske unije u BiH nastavak je javnih protesta koje su novinari u BiH pokrenuli kako bi skrenuli pažnju na potrebu veće zaštite novinara, njihovog prava na rad i slobodu izražavanja.

(BN TV)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

MILOŠ

14.01.2015 18:41

Kako se finansira nezavisno i slobodno novinarstvo ako ga ima.Ako je to kao što kaže Maja Kocijančić,onda to nije nezavisno novinarstvo,a najmanje slobodno.

ODGOVORITE
Name

Sta je to?

14.01.2015 19:01

Pa opozicioni lider nije bio na RTRS zadnjih tri godine.Predsjedavajuci predsjednistva nije pozvan na javni servis samo zato jer sef kabineta Zeljke Cvijanovic sada upravlja RTRS-om.Sve ih treba smjeniti i otpustiti sa te tv kuce.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.01.2015 12:11

Da se ne zavaravamo. Nema nezavisnog i slobodnog novinarstva. Ono zavisi od toga koliko će vlasnik željeti da to bude. Izgleda da jedino vi imate skoro maksimalno "odriješene"ruke u BiH. Ne idem na portal RTRS-a ne znam ni kako izgleda ali je zato primjer "državnog" javnog servisa RTS. Oni se povijaju kako vjetar duva od demokrata pa do narodnjaka koje su ekstremno napadali dok nisu došli na vlast. Na cjelom njihovom portalu jedino što vrijedi pročitati su vjesti iz svijeta. Vidjeli ste kakvu je emisiju napravio ATV o Milokradu.Kakav je tu pritisak bio? Zgadili su mi se...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

15.01.2015 12:15

Zaboravih napisati zar neko misli da su CSS, BBC i ostali nezavisni? Mislim da su svi oni maksimalno "zavrnuti" sa inforcijama. Objave samo što im se naredi iz nekog razloga

ODGOVORITE