Махмуљин наређивао обучавање муџахедина

Ратни командант Трећег корпуса Армије РБиХ Сакиб Махмуљин потписивао је наређења за ратну обуку и школовање припадника одреда "Ел муџахедин", послије чега су они преузимали командне позиције у том одреду.

Босна и Херцеговина 14.01.2015 | 08:04
Махмуљин наређивао обучавање муџахедина

Свједоче то документа које је потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо прослиједио Тужилаштву БиХ, а која су у посједу "Гласа Српске".

Наредба Армије РБиХ од 6. децембра 1994. године под ознаком "војна тајна-повјерљиво" упућена је јединици "Ел муџахедин".

"На основу извршене селекције и квалификације предложених кандидата за РОШ Зеница дана 30. новембра 1994. године наређујем упућивање питомаца одреда "Ел муџахедин" Алихођа Хазима Нурудудина и Фазлић Хамдије Исмета, смјер борбено командовање - 4. класа у РОШ Зеница", навео је Махмуљин у наредби и појаснио да је почетак наставе 10. децембра 1994. године, а да ће се питомци примати у хотел "Рудар" у Зеници 8. и 9. децембра.

Међу документима су и увјерења које је команда Трећег корпуса Армије РБиХ издавала породицама погинулих припадника одреда "Ел муџахедин", чиме су оне добијале статус породице погинулог борца.

У документацији која је предата Тужилаштву је и списак припадника одреда "Ел муџахедин" сачињен 12. децембра 1995. године. На њему су поред страних бораца и 178 "домаћих" муџахедина, 37 припадника неборбеног дијела одреда, такође Бошњака, те 20 рањених и болесних.

Хашки трибунал осудио је команданта Армије РБиХ Расима Делића због злочина које су починили припадници одреда "Ел муџахедин", али правосуђе БиХ за те злочине није осудило никога, иако постоје многобројни докази за злочине које су починили.

Кебо је јуче доставио Тужилаштву БиХ нових 2.200 страница докумената.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кребо

14.01.2015 07:12

Колико је добра та фотеља да би људи кад одлазе с ње продали оца родјеног. Осудјујем сваки злоцина ма ко га поцинио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

14.01.2015 07:17

Махмуљин?? Немогуце. Да не повјерујес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

14.01.2015 07:20

Тузиластво БиХ води до референдума за отцјепљење Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

14.01.2015 08:18

Ви људи се понасате као да је ово 1996. година.Сад је 2015.Двадесет година ви са Махмуљином и Дзаферовицем водите у амбис ову земљу и сад одједном не ваљају.Има ли негдје да им је наредио да се купају.Ста знаци наредјење о снхестају у хотел и спискови?Стране борце је требало протјерати давно а домаце похапсити и видјети ста су радили.Сад кад Миле и неки Кебо губе фотеље онда су се сјетили ел мудзахедина и побијених Срба.Имате Сипу,имате Зупца одмах идите и ухапсите Махмуљина и Дзаферовица.Ко вам брани?Ста само дзаба млатите празну сламу.Да Додика СДА прими у власт у Са умјесто Савеза он би урамио слику Махмуљина и дрзао је у канцеларији заједно са ратном заставом трецег корпуса А БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

14.01.2015 17:16

ПО неким коментарима сутра треба омогучити и Насару Оричу да седи у Парламенту.Стварно смо ми Срби левати.

ОДГОВОРИТЕ