Звезда и Воша најнестабилније!

На листи од 50 најнестабилнијих клубова по студији Института за истраживање у спорту налази чак шест тимова из Јелен Суперлиге!

Фудбал 13.01.2015 | 22:40
Звезда и Воша најнестабилније!

Институт за истраживање у спорту из швајцарског Нојшатела (ЦИЕС) у прошлој години је одрадио детаљну студију око стабилности, односно нестабилности клубова на Старом континенту, орјентишући се на то колико се играчи дуго задржавају у својим клубовима.

Најдужи просек задржавања играча у првом тиму има шпански Реал Сосиједад, чији првотимци чак 5,26 година носе клупски дрес. Иза Баска, налази се московски ЦСКА са просеком (4,91), затим следе Фенербахче (4,41), Реал Мадрид (4,32), Атлетик Билбао (4,25) и Барселона (4,04), а на изненађујућем седмом месту је шведски Отвидаберг, чији се играчи у просеку задржавају тачно четири године у клубу.

На изненађујуће високим позицијама су и израелски Бнеј Сахнин (3,75), мађарски Дебрецин (3,48) и чешке Теплице (3,48).

Ако се погледа друга страна медаље, онда долазимо до реалности зване „српски фудбал“, пошто се на листи од 50 најнестабилнијих клубова налази чак шест тимова из Јелен Суперлиге.

Висока друга позиција, одмах иза Макаби Петах Тикве, резервисана је за Вождовац, чији играчи се просечно задржавају у тиму 1,12 година. Раднички из Крагујевца је заузео 13. место са просеком од 1,39 година, а два места ниже пласирана је и новосадска Војводина (1,41). На листи најнестабилнијих тимова у Европи, одрађеној у 2014. години, на 38. месту нашао се српски шампион Црвена звезда, чији се играчи у првом тиму задржавају просечно 1,58 година, а ту су још ОФК Београд (1,62) и Нови Пазар (1,64).

Како се наводи у овој студији навијачи нестабилних клубова и те како имају разлога за забринутост. Ради заштите фудбала препоручује се смањење утицаја менаџера у клубу и да се кроз тренинг појача конкурентност у тиму. Такође, требало би да се размотри и увођење ограничења у броју трансфера.

Коментари / 0

Оставите коментар