Zvezda i Voša najnestabilnije!

Na listi od 50 najnestabilnijih klubova po studiji Instituta za istraživanje u sportu nalazi čak šest timova iz Jelen Superlige!

Fudbal 13.01.2015 | 22:40
Zvezda i Voša najnestabilnije!

Institut za istraživanje u sportu iz švajcarskog Nojšatela (CIES) u prošloj godini je odradio detaljnu studiju oko stabilnosti, odnosno nestabilnosti klubova na Starom kontinentu, orjentišući se na to koliko se igrači dugo zadržavaju u svojim klubovima.

Najduži prosek zadržavanja igrača u prvom timu ima španski Real Sosijedad, čiji prvotimci čak 5,26 godina nose klupski dres. Iza Baska, nalazi se moskovski CSKA sa prosekom (4,91), zatim slede Fenerbahče (4,41), Real Madrid (4,32), Atletik Bilbao (4,25) i Barselona (4,04), a na iznenađujućem sedmom mestu je švedski Otvidaberg, čiji se igrači u proseku zadržavaju tačno četiri godine u klubu.

Na iznenađujuće visokim pozicijama su i izraelski Bnej Sahnin (3,75), mađarski Debrecin (3,48) i češke Teplice (3,48).

Ako se pogleda druga strana medalje, onda dolazimo do realnosti zvane „srpski fudbal“, pošto se na listi od 50 najnestabilnijih klubova nalazi čak šest timova iz Jelen Superlige.

Visoka druga pozicija, odmah iza Makabi Petah Tikve, rezervisana je za Voždovac, čiji igrači se prosečno zadržavaju u timu 1,12 godina. Radnički iz Kragujevca je zauzeo 13. mesto sa prosekom od 1,39 godina, a dva mesta niže plasirana je i novosadska Vojvodina (1,41). Na listi najnestabilnijih timova u Evropi, odrađenoj u 2014. godini, na 38. mestu našao se srpski šampion Crvena zvezda, čiji se igrači u prvom timu zadržavaju prosečno 1,58 godina, a tu su još OFK Beograd (1,62) i Novi Pazar (1,64).

Kako se navodi u ovoj studiji navijači nestabilnih klubova i te kako imaju razloga za zabrinutost. Radi zaštite fudbala preporučuje se smanjenje uticaja menadžera u klubu i da se kroz trening pojača konkurentnost u timu. Takođe, trebalo bi da se razmotri i uvođenje ograničenja u broju transfera.

Komentari / 0

Ostavite komentar