Новинарка објаснила нову насловницу

Колумнисткиња магазина Цхарлие Хебдо Зинеб ел Рхазоуи објаснила је поруку иза нове насловнице сатиричног листа.

Свијет 13.01.2015 | 12:27
Новинарка објаснила нову насловницу

Мароканка ел Рхазоуи је за радио ББЦ дочарала атмосферу рада редакције након терористичког напада који се десио 7. јануара и у коме је убијено 10 њених колега и два полицајца.

"Први састанак уредништва имали смо у петак и морали смо одмах почети радити. То није било једноставно јер они који нису убијени су или рањени или трауматизовани. Дакле, нови број Цхарлие Хебдоа рађен је у изузетно тешким условима", рекла је Ел Рхазоуи додавши како мисли да су урадили добар посао и да се поноси својим радом.

"Карикатура коју смо направили није била потребна него важна. Посланик Мухамед није био тема наших цртежа након напада. Успјела сам видјети само једну такву међу мноштвом других цртежа, а ми смо се двоумили све до самог краја који од тих цртежа да искористимо за насловницу. Врло сам сретна што смо изабрали управо ову са послаником Мухамедом јер да моје колеге нису убијени, ми бисмо имали насловницу која би се тицала културе, спорта или политике", казала је Ел Рхазоуи за радио ББЦ дан прије објаве новог броја листа Цхарлие Хебдо.

"Због убиства мојих колега, три милиона грађана ће имати цртеж Мухамеда у својој кући. Врло је битно да убијене колеге не буду цензурисани након смрти", објаснила је Ел Рхазоуи додавши да они који се увриједе због цртежа не морају купити нови број магазина.

"Ми радимо свој посао и не кршимо закон. Морам поновити да су моје колеге убијени због обичног цртежа, због обичне шале. Ми у Цхарлие Хебдоу ислам видимо само као једну од религија. Ислам у Француској мора прихватити да буде третиран као и све друге религије и мора прихватити обични хумор", рекла је колумнисткиња, нагласивши да убиство њених колега ипак није била шала.

Преживјела новинарка и поред трагедије која је потресла свијет слободе говора жели поручити да је опроштај врло важан. Наиме, изнад карикатуре посланика Мухамеда стоји реченица "Све је опроштено“.

"Порука је упућена углавном нама, јер морамо опростити. Мислим да би они који су убијени данас радо сјели и попили кафу са терористима како би их питали зашто су то урадили. Ми им морамо опростити јер не требамо мрзити починиоце напада на нашу редакцију, јер се не боримо против таквих људи већ против идеологије. Све што се догађа након убистава мора отворити врата опроштају. Ми једноставно морамо опростити", закључила је Ел Рхазоуи.

Ел Рхазоуи је француска новинарка мароканског поријекла која је за вријеме напада била на годишњем одмору у земљи рођења. Она је постала позната 2009. године када је покренула протесте у Казабланки, а због закона у Мароку који забрањује једење на јавном мјесту за вријеме мјесеца рамазана.

Такође, 2013. године приведена је због љубљења на јавном мјесту, тачније због постављања фотографије љубљења на друштвену мрежу Фацебоок.

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Логика...

13.01.2015 11:35

НЕМОЈ па се НЕ БОЈ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

13.01.2015 11:42

Не шаљите нам своје карикатуре,доста нам је наших.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

13.01.2015 11:46

Једнострана "слобода говора" је "мозес мислит ал не размисљат" ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

13.01.2015 13:10

Слобода говора мозе ало врјеђање немозе,а у овом слоцају се врјеђај,јер ако не припадаш никаквој вјери то незначи да мозеш врјеђати кога хочеш,тако да у овом смисло се мозе очекивати опет лоше ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

13.01.2015 21:06

Вицеве и карекатуре моземо на други нацин да се салимо. АЛИ НЕ ВЈЕРА БИЛО ЦИЈА ДАЛИ ЈЕ ТО ИСЛАМ. КАТОЛИЦКА .ЈЕВРЕСКА .ПРАВОСЛАВНА ИЛИ БИЛО ЦИЈА .То знаци ја ако нисма вјерник могу оплест по свима .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.01.2015 13:20

Нисам вјерник у смислу да сваке недјеље идем у Цркву и слично али сам осјељив на традицију моје вјере која траје вјековима. То је идентитет, једноставно нешто вриједно поштовања. Свако реагује на свој начин, Хришћани и Јевреји их сматрају људима нижег ранга без идентита који раде за новац по нечијој наредби док су Муслимани то озбиљно схватали и послије неколико година упозоравања реаговали овако што ја осуђујем. Играти се оваквим стварима је опасно уосталом имају море материјала од политичара да не чачкају тамо гдје никако неби смјели.

ОДГОВОРИТЕ