Novinarka objasnila novu naslovnicu

Kolumnistkinja magazina Charlie Hebdo Zineb el Rhazoui objasnila je poruku iza nove naslovnice satiričnog lista.

Svijet 13.01.2015 | 12:27
Novinarka objasnila novu naslovnicu

Marokanka el Rhazoui je za radio BBC dočarala atmosferu rada redakcije nakon terorističkog napada koji se desio 7. januara i u kome je ubijeno 10 njenih kolega i dva policajca.

"Prvi sastanak uredništva imali smo u petak i morali smo odmah početi raditi. To nije bilo jednostavno jer oni koji nisu ubijeni su ili ranjeni ili traumatizovani. Dakle, novi broj Charlie Hebdoa rađen je u izuzetno teškim uslovima", rekla je El Rhazoui dodavši kako misli da su uradili dobar posao i da se ponosi svojim radom.

"Karikatura koju smo napravili nije bila potrebna nego važna. Poslanik Muhamed nije bio tema naših crteža nakon napada. Uspjela sam vidjeti samo jednu takvu među mnoštvom drugih crteža, a mi smo se dvoumili sve do samog kraja koji od tih crteža da iskoristimo za naslovnicu. Vrlo sam sretna što smo izabrali upravo ovu sa poslanikom Muhamedom jer da moje kolege nisu ubijeni, mi bismo imali naslovnicu koja bi se ticala kulture, sporta ili politike", kazala je El Rhazoui za radio BBC dan prije objave novog broja lista Charlie Hebdo.

"Zbog ubistva mojih kolega, tri miliona građana će imati crtež Muhameda u svojoj kući. Vrlo je bitno da ubijene kolege ne budu cenzurisani nakon smrti", objasnila je El Rhazoui dodavši da oni koji se uvrijede zbog crteža ne moraju kupiti novi broj magazina.

"Mi radimo svoj posao i ne kršimo zakon. Moram ponoviti da su moje kolege ubijeni zbog običnog crteža, zbog obične šale. Mi u Charlie Hebdou islam vidimo samo kao jednu od religija. Islam u Francuskoj mora prihvatiti da bude tretiran kao i sve druge religije i mora prihvatiti obični humor", rekla je kolumnistkinja, naglasivši da ubistvo njenih kolega ipak nije bila šala.

Preživjela novinarka i pored tragedije koja je potresla svijet slobode govora želi poručiti da je oproštaj vrlo važan. Naime, iznad karikature poslanika Muhameda stoji rečenica "Sve je oprošteno“.

"Poruka je upućena uglavnom nama, jer moramo oprostiti. Mislim da bi oni koji su ubijeni danas rado sjeli i popili kafu sa teroristima kako bi ih pitali zašto su to uradili. Mi im moramo oprostiti jer ne trebamo mrziti počinioce napada na našu redakciju, jer se ne borimo protiv takvih ljudi već protiv ideologije. Sve što se događa nakon ubistava mora otvoriti vrata oproštaju. Mi jednostavno moramo oprostiti", zaključila je El Rhazoui.

El Rhazoui je francuska novinarka marokanskog porijekla koja je za vrijeme napada bila na godišnjem odmoru u zemlji rođenja. Ona je postala poznata 2009. godine kada je pokrenula proteste u Kazablanki, a zbog zakona u Maroku koji zabranjuje jedenje na javnom mjestu za vrijeme mjeseca ramazana.

Takođe, 2013. godine privedena je zbog ljubljenja na javnom mjestu, tačnije zbog postavljanja fotografije ljubljenja na društvenu mrežu Facebook.

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Logika...

13.01.2015 11:35

NEMOJ pa se NE BOJ...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

13.01.2015 11:42

Ne šaljite nam svoje karikature,dosta nam je naših.

ODGOVORITE
Name

Francuz

13.01.2015 11:46

Jednostrana "sloboda govora" je "mozes mislit al ne razmisljat" ...

ODGOVORITE
Name

Pošteno

13.01.2015 13:10

Sloboda govora moze alo vrjeđanje nemoze,a u ovom slocaju se vrjeđaj,jer ako ne pripadaš nikakvoj vjeri to neznači da mozeš vrjeđati koga hočeš,tako da u ovom smislo se moze očekivati opet loše stvari.

ODGOVORITE
Name

Luda Milojka

13.01.2015 21:06

Viceve i karekature mozemo na drugi nacin da se salimo. ALI NE VJERA BILO CIJA DALI JE TO ISLAM. KATOLICKA .JEVRESKA .PRAVOSLAVNA ILI BILO CIJA .To znaci ja ako nisma vjernik mogu oplest po svima .

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.01.2015 13:20

Nisam vjernik u smislu da svake nedjelje idem u Crkvu i slično ali sam osjeljiv na tradiciju moje vjere koja traje vjekovima. To je identitet, jednostavno nešto vrijedno poštovanja. Svako reaguje na svoj način, Hrišćani i Jevreji ih smatraju ljudima nižeg ranga bez identita koji rade za novac po nečijoj naredbi dok su Muslimani to ozbiljno shvatali i poslije nekoliko godina upozoravanja reagovali ovako što ja osuđujem. Igrati se ovakvim stvarima je opasno uostalom imaju more materijala od političara da ne čačkaju tamo gdje nikako nebi smjeli.

ODGOVORITE