Додјељени Златни глобуси

Филм "Одрастање" (Боyхоод) освојио је ноћас Златни глобус у категорији најбоље драме, док је "Гранд Будапест хотел" био изненађујући победник у категорији најбоља комедија или мјузикл

Забава 12.01.2015 | 17:35
Додјељени Златни глобуси

Филм "Одрастање" (Боyхоод) освојио је ноћас Златни глобус у категорији најбоље драме, док је "Гранд Будапест хотел" био изненађујући победник у категорији најбоља комедија или мјузикл уместо очекиваног "Човека птице".

Прва велика додела награда у холивудској сезони награда показала је да не постоји фаворит између више филмова који би могли да се такмиче за главну награду индустрије - Оскаре које ће 22. фебруара доделити Америчка академија за филм.

Синоћња церемонија почела је у нешто мрачнијим тоновима када су звезде попут Џорџа Клунија и Хелен Мирен показале подршку жртвама напада на француски сатирични лист "Шали ебдо".

Председавајући Холивудског удружења страних новинара, који организује Глобусе, Тео Кингма добио је стојеће овације рекавши: "Заједно стојимо уједињени против сваког ко покуша да угуши слободу говора од Северне Кореје до Париза".

"Дечаштво" је било номиновано у пет категорија а освојило је три Глобуса укључујући главни - за најбољу драму. Режисер Ричард Линклатер, који је овај филм о одрастању једног дечака снимао 12 година са истим глумцима, добио је Глобус за режију а Патриша Аркет за споредну женску улогу.

Уколико освоји Оскара, биће то велико изненађење и успех за филм који је снимила мала кућа ИФЦ Филмс, оцењује Ројтерс.

"Када се појавио са овим пројектом пре 14 година, рекли смо да јер је био толиком човечан. Толико скроман. Уложио је толико свог живота у овај филм", рекао је о Линклатеру продуцент "Одрастања" Џонатан Серинг.

"Човек птица" (Бирдман), сатира о шоубизнису имао је чак седам номинација а Глобусе је освојио за најбољи сценарио и најбољег глумца у комедији/мјузиклу - Мајкл Китон.

Губитак од "Гранд Будапест хотела" Веса Андерсона је велики ударац за "Човека птицу" усред сезоне награда. Андерсонова живописна прича о управнику хотела уплетеном у убиство и пљачку освојила је само тај један Глобус.

До десет филмова може да се такмичи за Оскара. У последње две године, добитник Глобуса за драму добијао је о Оскара за најбољи филм, а номинације за награду америчке Академије знаће се за неколико дана.

Биографски филм о Мартину Лутеру Кингу млађем "Селма" који је ушао у историју као прва номинација за Глобус за режију за једну Афроамериканку освојио је само једну награду - Златни глобус за најбољу песму "Глорy".

"Тхе Имитатион Гаме", британски филм о разбијачима шифри током Другог светског рата остао је празних руку и поред популарности главног глумца Бенедикта Камбербача и дистрибутера - Вајнстајн компаније.

Исход 72. доделе Златних глобуса неће утицати на номинације Академије јер је избор номинованих, који ће бити саопштен 15. јануара, завршен прошле седмице али може да повећа шансе потенцијалних добитника.

Глобуси су, преносе медији, "учврстили" добре позиције глумаца који су играли ликове оболеле од екстремних болести.

Џулијен Мур добила је Глобус за најбољу глумицу у драми за улогу оболеле од Алцхајмера у филму "Стилл Алице" док је Еди Редмејн добио награду за мушку улогу у драми за ролу физичара Стивена Хокинга у филму "Тхе Тхеорy оф Еверyтхинг".

Политика је прилично обојила захвалне говоре добитника, од подршке хиспано и трансродној заједници до позива на слободу говора и солидарност после напада на "Шарли ебдо".

Џордџ Клуни, који је добио награду за животно достигнуће, носио је беџ са натписом "Је суис Цхарлие" (Ја сам Шарли) и подсетио је на "изванредан дан" у Паризу и широм света када су се милиони људи и светских лидера окупили да одају пошту жртвама исламистичких напада.

"Марширали су у знак подршке идеји да нећемо ходати у страху", рекао је Клуни. "Је суис Цхарлие".

Хаковање Сонија такође се помињало на Глобусима али на нешто лакши и духовитији начин.

Водитељке Тина Феј и Ејми Фелер, којима је ово трећа додела Глобуса, почеле су церемонију шалом о сајбер нападима за које влада САД окривљује Северну Кореју, која је то демантовала али је љута због Сонијеве комедије "Интервју" која описује убиство лидера Кинг Џонг Уна.

"Данас славимо све серије које познајемо и волимо и све филмове са којима је Северна Кореја ОК", рекла је Феј.

Руски филм "Левијатан" најбољи је страни филм, док је "Како да дресирате свог змаја 2" најбољи анимирани.

Када је реч о ТВ наградама, Глобус за најбољу комедију добила је Амазонова серија "Транспарент" о разверденом оцу који покушава да постане жена и реаговању његове одрасле деце. У категорији драме, Шоутајмова серија "Тхе Аффаир" добила је Глобус за прву сезону.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар