Васковић: Лош шоу Милорада Додика

„Станд уп сад схоw“! Овим ријечима укратко би се могао описати Дан Републике и серија наступа Милорада Додика тим поводом.

Република Српска 11.01.2015 | 14:45
Васковић: Лош шоу Милорада Додика

У његовим иступима доминирао је јефтини, конфекцијски популизам, убуђале конфете „самосталности“, подерани „безбједносни“ памфлети, трагикомично условљавање великих сила, отужно заклињање на вјерност највећег вјероломника на овим просторима...

Изнио је Додик и своје такозване стратешке намјере (стављање институција БиХ под контролу РС, оснивање ентитетске службе безбједности, јачање механизама који воде отцјепљењу…) које одреда немају никакве логике, нити додира са стварношћу.

Плитко, преплитко, а иза све те назови стратегије ни у траговима се не може назријети активна аналитика и студије на којима је базирана. Што и није за чудити, јер ни не постоје.

Чиста импровизација политичара изгубљеног у времену и простору, којем и (политичког) времена и простора све више понестаје. Готово да их ни нема.

Додикови иступи одавно су престали бити чак и сијање лажног оптимизма, претворили су се у лелекање и нарицање пустих жеља, потрошених шанси, прегажених надања...

Додик је једино успио да потврди чињеницу да је управо Он највећа сметња позитивним процесима и да би најбоље и за њега и за овај ентитет било да се сам склони.

Он касни за процесима, без шансе да их стигне. У силном напору да то учини, потпуно им се супротставља, што и не би био неки велики проблем да је само његова кожа у питању. Али није; У питању су национални интереси, које је он потпуно обезвриједио, претпостављајући им личне и политиком импровизације и хаоса њихово очување у минимуму учинио крајње упитним.

Импровизовати се могло док је било пара од продаје Телекома и милијарди кредита, које су стизале најбржим возовима. Али више нема пара ни од продаје Телекома, нема ни кредита, возови већ одавно не долазе, обавезе пристижу. А са њима и захтјеви и, што не рећи, питања о одговорности за пропуштено, уништено, разорено, отето...

Очекивати да се Додик повуче је депласирано. Али је за очекивати још снажније импровизовање, до баналности разводњавање и распродаја националних интереса, скокове на главу у плићак пун политичких гребена. И, наравно, даље дезавуисање ионако саструганих институција Републике Српске.

Управо то је на дјелу, а ускоро ће се и озваничити Нова Стратегија Одбране Републике Српске.

Линије нису више у Москви. Кремљ је за Бањалуку превазиђена форма.

Линија одбране интереса Режима помјерена је на Далеки Исток, до Кинеског зида. Ту се сада брани Република Српска: чежњивим погледима ка Кинеској развојној банци и милијарди евра кредита за буџет овог ентитета. Којим би Додик исплатио непријатеље са Запада (ММФ, Свјетска банка), на чији рачун РС живи већ годинама.

Списак жеља Олигархије је следећи: милијарда евра за буџет (може и 500 милиона, само дај), а уз то и кредити за изградњу ТЕ Гацко 2 (цца 400 милиона евра), изградњу ником потребног пута до Млиништа (цца 600 милиона евра) и изградњу аутопута од Брчког до Бијељине (непознат број стотина милиона евра).

Додиков финансијски план је једноставан: Кинези ће дати у буџет РС бар пола милијарде евра, а РС ће им се одужити тако што ће се задужити за још најмање милијарду и двјеста/триста милиона евра за наведене пројекте. Које ће градити кинеске фирме. (У цијелој овој акцији подразумијева се да Кинези без ријечи пристану да искеширају Додикове жеље).

У Економској политици РС за 2015. годину наведена је само као фуснота изградња цесте до Млиништа, док се ТЕ Гацко 2 и аутопут Брчко-Бијељина ни не помињу. Економска политика усвојена 28.12.2014. године, тачно прије 12 дана и већ је одбачена. Толико је безвриједна. Јер је Додик имао визију кинеских пара на буџетским рачунима, што је баш политички озбиљно.

Колико и приче о отцјепљењу, формирању ДБ-а РС, стављању институција БиХ под ингеренције РС…

“Како ће другима управљати онај који не зна управљати сам собом”, говорио је Конфучије. Узалуд.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Б.Брод

11.01.2015 13:54

Отицијепљена никад неце бити... сто се глупи народ увјек пали на то и увјек га бира?! Ни Србија неби РС признала као дрзаву, јер су гарант Даyтонског споразума и постују суверенитет БиХ... пустите један пут оваквае прице и бавимо се ЗАЈЕДНО за БОЉИ ЗИВОТ У НАСОЈ ЗЕМЉИ!!! Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

11.01.2015 13:54

Кад би се Баја отцјепио од остатка РС да и нама крене у зивоту ........... довољан је сам себи, мозда јос по неком хехехехе рецимо ПАПЦИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

стара народна

11.01.2015 13:57

празна не пуца..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

11.01.2015 13:58

ВАСКОВИЋУ,СВАКА ТИ ЧАСТ.Једини си који ради у нерадном Јануару,а и једини си који не поштује Удружење Новинара СРПСКЕ о бојкоту горе поменутог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

луки

11.01.2015 13:59

Република Српска це кад тад постати дрзава, а Васковиц и њему слицни могу да се тјесе до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлази

11.01.2015 14:02

Одлази човјече, одудараш од народа, времена и простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

портрет

11.01.2015 14:09

Нема у Републици Српској ко направити пршмене.Просле године страјковали су радници,борци,линвалиди, па ста би на изборима!? Пола народа неце да изаде на гласање...Обицна фарса!Све је корумпирано.Пара рјесава све! Па видио си за слуцај "два папка" У свакој нормалној мјесној заједници била би одговорност,а камоли дрзави!? Бојим се да нама нема спаса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.01.2015 14:15

Пишите ви шта хоћете, Милорад Додик је краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

11.01.2015 14:25

Предсједник РС је одавно изгубио смисао за реалност. Једва цекам дан да отворим новине, а њега тамо нема... За ове Тузлаке: Мислим да сте промасили тему. Такве иницијативе се предају у институције у цијим надлезностима је расподјела будзетских средстава Федерације БиХ. Нисам сигуран, али мислим да се будзетска средства не дијеле по глави становника. Потписници иницијативе имају сасвим довољно скраценица поред својих имена те претпостављам да требају знати коме упутити своју иницијативу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

11.01.2015 14:30

То је Додиково за сад орузје да одбрани своју позицију а хвала богу губи повјерење код народа долази неко други младји и сколовани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

11.01.2015 14:35

А ста це јадан, јос му је истало да иде само контра од БиХ, али неце дуго, прица о самосталности, па сто се не одвојите ако мозете(мало сутра)само вас пита ко малу дјецу ,распродо је све ста сте имали,незапосленост огромна,јебе вас уздуз и попријеко и ви му вјерујете ,е јадни народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бум бум-ре добој

11.01.2015 14:36

Док је Додик краљ,ти ћеш бити дворска луда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој1

11.01.2015 14:36

Додик је највеци манипулатор народа...сто прије се морамо ријесити тог лопова....до прољеца па народе идемо на ноге растјерати банду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

11.01.2015 14:38

Ајд Добој да се негдје надјемо ,бас ме занима ко си и ста си.Вец сам у себи замислио каквог профила би био и вјерујем да неби пуно погријесио-радис и ти и супруга и син и кцерка и мама и тата и цуко и маца и јос добијас за писање на БН-у и....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

11.01.2015 15:03

Биће отцјепљења, али неће бити Додика, а ови што заговарају заједничку државу о њој су требали мислити 1990.-е па надаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛО,АЛО

11.01.2015 15:14

ГЛЕДАМ НАШУ ПРЕДСЈЕДНИЦУ ВЛАДЕ. САМО ШТО НЕ ПЛАЧЕ. ШТА ДА УРАДИМО ДА ЈОЈ ПОМОГНЕМО.ИМА ЛИ НЕКИ ДОБРОВОЉАЦ ДА КАЖЕ ДА ЈЕ ОН МОНТИРАО(ИСТНИТЕ СНИМКЕ)ОНЕ ИЗЈАВЕ.ХАЈДЕ, ЈАВИТЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

11.01.2015 15:20

Појам "Демокртија" је криминал који се не мозе искорјенити, али се јос вецим криминалом мозе ублазити. Сто знаци даје Додиков систем криминалан и да морају доци веци криминалци који це тај његов криминал ублазити. Постовани градјани РС. ви немате висе никаква права, јер правосудја, тузиоци, судије, полиција и то фамозно специјално тузиластво бране ту исту криминалну власт и прикривају сав њихов лоповлук и малверзације. Господин Васковиц вам покусава отворити оци и да напокон схватите у каквом смо глибу и блату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха..."за добој"

11.01.2015 15:26

Јест КРАЉ, хаха ал ГЛУПОСТИ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЈА

11.01.2015 15:51

вјероватно БАЈИ подје за руком опет да превесла народ, пред изборе било је у његовј причи 700 милиона еура Руског кредита, наравно да је лагао, сада буде у БАЈИНОЈ глави Кинески кредити, а и да буду ,били би на штету РС. БАЈА замајава широке масе, и не брани он РС, он брани свој БАСТИОН

ОДГОВОРИТЕ
Name

хј

11.01.2015 15:53

Ре Добој и Милош:Љубитељи лика и дјела Баје ,реците ко је крив за пропаст Бобар банке??160 милиона КМ је тамо неосигурано..Јел због тога Миле цар,краљ,месија итдд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле РЕ луки

11.01.2015 16:08

Ако моја баба постане деда и РС ће држава.Пусти више овог лажова,криминалца благо њему давно се одвојио од народа.Човјек је пуко маме ми па никога ни један посто неслуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Добој

11.01.2015 16:26

Твој ментални склоп је невјероватан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре хј

11.01.2015 16:45

Провери на којем си тексту оставио коментар,Велика је магла па си можда промашио кућу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сисарика

11.01.2015 17:04

Не могу да вјерујем зашто медијске куће преносе овакве текстове, односно изливе мржње... Многи од нас воле или не воле оног или овог политицара али ипак оног кога вецина изабере мора се постовати био то Додик, Иваниц, Босиц(политицар у покусају) и итд. ЛП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

11.01.2015 23:24

Има Миле среце сто се ни Федерација не мозе издвојити из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

12.01.2015 06:05

Промјене су сталне.Од кад је цивилизације царства и државе настају и нестају.Они што не вјерују у могућност да се РС отцијепи и постане држава сигурно нису вјеровали ни да ће се БиХ отцијепити и постати држава.Све је питање времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ваздух на кредит

12.01.2015 07:24

Милорад Додик упорно продаје маглу будалама. То је сва његова политика. Будале нису ништа друго ни заслужиле. Нису ни остали који су упорно индолентни и тешко им је изаћи и промијенити овог болесника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мартин

12.01.2015 08:39

СА оваквим изјавама само отјеравамо стране инвеститоре.Политицарима одговара нефункционална дрзава јер могу да се богате на нелегалан нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутер

12.01.2015 08:43

Ови сто подрзавају Додика 100% не зиве у БиХ,док народ тамо гладује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Географија

12.01.2015 09:46

Миле добро пази, кретањем на исток преко Русије и Кине стижеш до САД-а :) А они ти нису заборавили пљување...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

12.01.2015 10:23

ДОДИК ЈЕ ОЛИЧЕЊЕ НАРОДА, АЛ НАЖАЛОСТ, НА СРЕЋУ НЕ СВИХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

12.01.2015 14:05

СИРОМА ,САМ СЛАВИО ДАН РЕПУБЛИКЕ ГДЈЕ МУ ЈЕ ВУЧИЋ,ПА ЧАК НИ МИНИСТАР ВАЊСКИ ПОСЛОВА СРБИЈЕ ДА ДОЂЕ ,ТУГО И ЖАЛОСТИ ,ДИЖИ СЕ НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

12.01.2015 15:06

Десило му се сину сто И Бобаровом. Од мене толико

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

12.01.2015 16:16

Миле иди под шатпрче па оплети козарачко,за пјесме више ниси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИНА

13.01.2015 08:07

ЧЕСТИТАЈУ НОВУ ГОДИНУ И СВЕ ОСТАЛЕ ПРАЗНИКЕ МИЛЕТУ А У ПОТПИСУ:СТАНКОВИЋИ, КЕКЕРОВИЋИ, МИТРОВИЋИ, И УПРАВНИК КП ЗЕНИЦА, КП ФОЧА, КП ТУЊИЦЕ И ОСТАЛА БРАЋА ПО КР...НАЛУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

13.01.2015 22:35

Никад никад никад за додика нико из моје фамилије комсилука града ста уради насем БАТИ све лазе он је звјер он није цовјек хијена ста је све БАТО створио а он сад гази И унистава И нас И њега у гробу он је манипулатор И хостаплер И сви СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиса

29.01.2015 23:49

Слободан Васковиц хттп://депо.ба/цланак/29873/драги-зељко-узаснији-од-напада-на-тебе-јесте-нацин-на-који-си-злоупотријебио-сопствену-трагедију

ОДГОВОРИТЕ