Vasković: Loš šou Milorada Dodika

„Stand up sad show“! Ovim riječima ukratko bi se mogao opisati Dan Republike i serija nastupa Milorada Dodika tim povodom.

Republika Srpska 11.01.2015 | 14:45
Vasković: Loš šou Milorada Dodika

U njegovim istupima dominirao je jeftini, konfekcijski populizam, ubuđale konfete „samostalnosti“, poderani „bezbjednosni“ pamfleti, tragikomično uslovljavanje velikih sila, otužno zaklinjanje na vjernost najvećeg vjerolomnika na ovim prostorima...

Iznio je Dodik i svoje takozvane strateške namjere (stavljanje institucija BiH pod kontrolu RS, osnivanje entitetske službe bezbjednosti, jačanje mehanizama koji vode otcjepljenju…) koje odreda nemaju nikakve logike, niti dodira sa stvarnošću.

Plitko, preplitko, a iza sve te nazovi strategije ni u tragovima se ne može nazrijeti aktivna analitika i studije na kojima je bazirana. Što i nije za čuditi, jer ni ne postoje.

Čista improvizacija političara izgubljenog u vremenu i prostoru, kojem i (političkog) vremena i prostora sve više ponestaje. Gotovo da ih ni nema.

Dodikovi istupi odavno su prestali biti čak i sijanje lažnog optimizma, pretvorili su se u lelekanje i naricanje pustih želja, potrošenih šansi, pregaženih nadanja...

Dodik je jedino uspio da potvrdi činjenicu da je upravo On najveća smetnja pozitivnim procesima i da bi najbolje i za njega i za ovaj entitet bilo da se sam skloni.

On kasni za procesima, bez šanse da ih stigne. U silnom naporu da to učini, potpuno im se suprotstavlja, što i ne bi bio neki veliki problem da je samo njegova koža u pitanju. Ali nije; U pitanju su nacionalni interesi, koje je on potpuno obezvrijedio, pretpostavljajući im lične i politikom improvizacije i haosa njihovo očuvanje u minimumu učinio krajnje upitnim.

Improvizovati se moglo dok je bilo para od prodaje Telekoma i milijardi kredita, koje su stizale najbržim vozovima. Ali više nema para ni od prodaje Telekoma, nema ni kredita, vozovi već odavno ne dolaze, obaveze pristižu. A sa njima i zahtjevi i, što ne reći, pitanja o odgovornosti za propušteno, uništeno, razoreno, oteto...

Očekivati da se Dodik povuče je deplasirano. Ali je za očekivati još snažnije improvizovanje, do banalnosti razvodnjavanje i rasprodaja nacionalnih interesa, skokove na glavu u plićak pun političkih grebena. I, naravno, dalje dezavuisanje ionako sastruganih institucija Republike Srpske.

Upravo to je na djelu, a uskoro će se i ozvaničiti Nova Strategija Odbrane Republike Srpske.

Linije nisu više u Moskvi. Kremlj je za Banjaluku prevaziđena forma.

Linija odbrane interesa Režima pomjerena je na Daleki Istok, do Kineskog zida. Tu se sada brani Republika Srpska: čežnjivim pogledima ka Kineskoj razvojnoj banci i milijardi evra kredita za budžet ovog entiteta. Kojim bi Dodik isplatio neprijatelje sa Zapada (MMF, Svjetska banka), na čiji račun RS živi već godinama.

Spisak želja Oligarhije je sledeći: milijarda evra za budžet (može i 500 miliona, samo daj), a uz to i krediti za izgradnju TE Gacko 2 (cca 400 miliona evra), izgradnju nikom potrebnog puta do Mliništa (cca 600 miliona evra) i izgradnju autoputa od Brčkog do Bijeljine (nepoznat broj stotina miliona evra).

Dodikov finansijski plan je jednostavan: Kinezi će dati u budžet RS bar pola milijarde evra, a RS će im se odužiti tako što će se zadužiti za još najmanje milijardu i dvjesta/trista miliona evra za navedene projekte. Koje će graditi kineske firme. (U cijeloj ovoj akciji podrazumijeva se da Kinezi bez riječi pristanu da iskeširaju Dodikove želje).

U Ekonomskoj politici RS za 2015. godinu navedena je samo kao fusnota izgradnja ceste do Mliništa, dok se TE Gacko 2 i autoput Brčko-Bijeljina ni ne pominju. Ekonomska politika usvojena 28.12.2014. godine, tačno prije 12 dana i već je odbačena. Toliko je bezvrijedna. Jer je Dodik imao viziju kineskih para na budžetskim računima, što je baš politički ozbiljno.

Koliko i priče o otcjepljenju, formiranju DB-a RS, stavljanju institucija BiH pod ingerencije RS…

“Kako će drugima upravljati onaj koji ne zna upravljati sam sobom”, govorio je Konfučije. Uzalud.

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

B.Brod

11.01.2015 13:54

Oticijepljena nikad nece biti... sto se glupi narod uvjek pali na to i uvjek ga bira?! Ni Srbija nebi RS priznala kao drzavu, jer su garant Daytonskog sporazuma i postuju suverenitet BiH... pustite jedan put ovakvae price i bavimo se ZAJEDNO za BOLJI ZIVOT U NASOJ ZEMLJI!!! Pozz

ODGOVORITE
Name

Sime

11.01.2015 13:54

Kad bi se Baja otcjepio od ostatka RS da i nama krene u zivotu ........... dovoljan je sam sebi, mozda jos po nekom hehehehe recimo PAPCIMA

ODGOVORITE
Name

stara narodna

11.01.2015 13:57

prazna ne puca..

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

11.01.2015 13:58

VASKOVIĆU,SVAKA TI ČAST.Jedini si koji radi u neradnom Januaru,a i jedini si koji ne poštuje Udruženje Novinara SRPSKE o bojkotu gore pomenutog.

ODGOVORITE
Name

luki

11.01.2015 13:59

Republika Srpska ce kad tad postati drzava, a Vaskovic i njemu slicni mogu da se tjese do mile volje.

ODGOVORITE
Name

Odlazi

11.01.2015 14:02

Odlazi čovječe, odudaraš od naroda, vremena i prostora.

ODGOVORITE
Name

portret

11.01.2015 14:09

Nema u Republici Srpskoj ko napraviti pršmene.Prosle godine strajkovali su radnici,borci,linvalidi, pa sta bi na izborima!? Pola naroda nece da izade na glasanje...Obicna farsa!Sve je korumpirano.Para rjesava sve! Pa vidio si za slucaj "dva papka" U svakoj normalnoj mjesnoj zajednici bila bi odgovornost,a kamoli drzavi!? Bojim se da nama nema spasa!

ODGOVORITE
Name

Doboj

11.01.2015 14:15

Pišite vi šta hoćete, Milorad Dodik je kralj.

ODGOVORITE
Name

Navijac

11.01.2015 14:25

Predsjednik RS je odavno izgubio smisao za realnost. Jedva cekam dan da otvorim novine, a njega tamo nema... Za ove Tuzlake: Mislim da ste promasili temu. Takve inicijative se predaju u institucije u cijim nadleznostima je raspodjela budzetskih sredstava Federacije BiH. Nisam siguran, ali mislim da se budzetska sredstva ne dijele po glavi stanovnika. Potpisnici inicijative imaju sasvim dovoljno skracenica pored svojih imena te pretpostavljam da trebaju znati kome uputiti svoju inicijativu.

ODGOVORITE
Name

komentar

11.01.2015 14:30

To je Dodikovo za sad oruzje da odbrani svoju poziciju a hvala bogu gubi povjerenje kod naroda dolazi neko drugi mladji i skolovani

ODGOVORITE
Name

Julio

11.01.2015 14:35

A sta ce jadan, jos mu je istalo da ide samo kontra od BiH, ali nece dugo, prica o samostalnosti, pa sto se ne odvojite ako mozete(malo sutra)samo vas pita ko malu djecu ,rasprodo je sve sta ste imali,nezaposlenost ogromna,jebe vas uzduz i poprijeko i vi mu vjerujete ,e jadni narode!

ODGOVORITE
Name

bum bum-re doboj

11.01.2015 14:36

Dok je Dodik kralj,ti ćeš biti dvorska luda.

ODGOVORITE
Name

Doboj1

11.01.2015 14:36

Dodik je najveci manipulator naroda...sto prije se moramo rijesiti tog lopova....do proljeca pa narode idemo na noge rastjerati bandu....

ODGOVORITE
Name

KS

11.01.2015 14:38

Ajd Doboj da se negdje nadjemo ,bas me zanima ko si i sta si.Vec sam u sebi zamislio kakvog profila bi bio i vjerujem da nebi puno pogrijesio-radis i ti i supruga i sin i kcerka i mama i tata i cuko i maca i jos dobijas za pisanje na BN-u i....

ODGOVORITE
Name

Brod

11.01.2015 15:03

Biće otcjepljenja, ali neće biti Dodika, a ovi što zagovaraju zajedničku državu o njoj su trebali misliti 1990.-e pa nadalje.

ODGOVORITE
Name

ALO,ALO

11.01.2015 15:14

GLEDAM NAŠU PREDSJEDNICU VLADE. SAMO ŠTO NE PLAČE. ŠTA DA URADIMO DA JOJ POMOGNEMO.IMA LI NEKI DOBROVOLJAC DA KAŽE DA JE ON MONTIRAO(ISTNITE SNIMKE)ONE IZJAVE.HAJDE, JAVITE SE

ODGOVORITE
Name

dss

11.01.2015 15:20

Pojam "Demokrtija" je kriminal koji se ne moze iskorjeniti, ali se jos vecim kriminalom moze ublaziti. Sto znaci daje Dodikov sistem kriminalan i da moraju doci veci kriminalci koji ce taj njegov kriminal ublaziti. Postovani gradjani RS. vi nemate vise nikakva prava, jer pravosudja, tuzioci, sudije, policija i to famozno specijalno tuzilastvo brane tu istu kriminalnu vlast i prikrivaju sav njihov lopovluk i malverzacije. Gospodin Vaskovic vam pokusava otvoriti oci i da napokon shvatite u kakvom smo glibu i blatu.

ODGOVORITE
Name

haha..."za doboj"

11.01.2015 15:26

Jest KRALJ, haha al GLUPOSTI......

ODGOVORITE
Name

BAJA

11.01.2015 15:51

vjerovatno BAJI podje za rukom opet da prevesla narod, pred izbore bilo je u njegovj priči 700 miliona eura Ruskog kredita, naravno da je lagao, sada bude u BAJINOJ glavi Kineski krediti, a i da budu ,bili bi na štetu RS. BAJA zamajava široke mase, i ne brani on RS, on brani svoj BASTION

ODGOVORITE
Name

hj

11.01.2015 15:53

Re Doboj i Miloš:Ljubitelji lika i djela Baje ,recite ko je kriv za propast Bobar banke??160 miliona KM je tamo neosigurano..Jel zbog toga Mile car,kralj,mesija itdd..

ODGOVORITE
Name

Bole RE luki

11.01.2015 16:08

Ako moja baba postane deda i RS će država.Pusti više ovog lažova,kriminalca blago njemu davno se odvojio od naroda.Čovjek je puko mame mi pa nikoga ni jedan posto nesluša.

ODGOVORITE
Name

RE Doboj

11.01.2015 16:26

Tvoj mentalni sklop je nevjerovatan.

ODGOVORITE
Name

Re hj

11.01.2015 16:45

Proveri na kojem si tekstu ostavio komentar,Velika je magla pa si možda promašio kuću.

ODGOVORITE
Name

sisarika

11.01.2015 17:04

Ne mogu da vjerujem zašto medijske kuće prenose ovakve tekstove, odnosno izlive mržnje... Mnogi od nas vole ili ne vole onog ili ovog politicara ali ipak onog koga vecina izabere mora se postovati bio to Dodik, Ivanic, Bosic(politicar u pokusaju) i itd. LP

ODGOVORITE
Name

Luda Milojka

11.01.2015 23:24

Ima Mile srece sto se ni Federacija ne moze izdvojiti iz BiH.

ODGOVORITE
Name

borg

12.01.2015 06:05

Promjene su stalne.Od kad je civilizacije carstva i države nastaju i nestaju.Oni što ne vjeruju u mogućnost da se RS otcijepi i postane država sigurno nisu vjerovali ni da će se BiH otcijepiti i postati država.Sve je pitanje vremena.

ODGOVORITE
Name

vazduh na kredit

12.01.2015 07:24

Milorad Dodik uporno prodaje maglu budalama. To je sva njegova politika. Budale nisu ništa drugo ni zaslužile. Nisu ni ostali koji su uporno indolentni i teško im je izaći i promijeniti ovog bolesnika.

ODGOVORITE
Name

Martin

12.01.2015 08:39

SA ovakvim izjavama samo otjeravamo strane investitore.Politicarima odgovara nefunkcionalna drzava jer mogu da se bogate na nelegalan nacin.

ODGOVORITE
Name

Luter

12.01.2015 08:43

Ovi sto podrzavaju Dodika 100% ne zive u BiH,dok narod tamo gladuje.

ODGOVORITE
Name

Geografija

12.01.2015 09:46

Mile dobro pazi, kretanjem na istok preko Rusije i Kine stižeš do SAD-a :) A oni ti nisu zaboravili pljuvanje...

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

12.01.2015 10:23

DODIK JE OLIČENJE NARODA, AL NAŽALOST, NA SREĆU NE SVIH!

ODGOVORITE
Name

prijedor

12.01.2015 14:05

SIROMA ,SAM SLAVIO DAN REPUBLIKE GDJE MU JE VUČIĆ,PA ČAK NI MINISTAR VANJSKI POSLOVA SRBIJE DA DOĐE ,TUGO I ŽALOSTI ,DIŽI SE NARODE.

ODGOVORITE
Name

Otac

12.01.2015 15:06

Desilo mu se sinu sto I Bobarovom. Od mene toliko

ODGOVORITE
Name

hercegovac

12.01.2015 16:16

Mile idi pod šatprče pa opleti kozaračko,za pjesme više nisi!

ODGOVORITE
Name

TINA

13.01.2015 08:07

ČESTITAJU NOVU GODINU I SVE OSTALE PRAZNIKE MILETU A U POTPISU:STANKOVIĆI, KEKEROVIĆI, MITROVIĆI, I UPRAVNIK KP ZENICA, KP FOČA, KP TUNJICE I OSTALA BRAĆA PO KR...NALU!

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

13.01.2015 22:35

Nikad nikad nikad za dodika niko iz moje familije komsiluka grada sta uradi nasem BATI sve laze on je zvjer on nije covjek hijena sta je sve BATO stvorio a on sad gazi I unistava I nas I njega u grobu on je manipulator I hostapler I svi SNSD.

ODGOVORITE
Name

Ljubisa

29.01.2015 23:49

Slobodan Vaskovic http://depo.ba/clanak/29873/dragi-zeljko-uzasniji-od-napada-na-tebe-jeste-nacin-na-koji-si-zloupotrijebio-sopstvenu-tragediju

ODGOVORITE