Како су и шта радила наша представништва у свијету током 2014.године?

Представништва Републике Српске у свијету, њих осам Грчка, Израел, Русија, САД, Србија, Аустрија, Белгија и Њемачка, располагале су прошле године са буџетом од 4.030.000 марака. И док опозиција у Српској непрестано оспорава рад ових представништава, тврдећи да она само непотребно троше паре грађана Српске, у власти сматрају да је њихов рад у потпуности оправдан.

Република Српска 10.01.2015 | 19:33
Како су и шта радила наша представништва у свијету током 2014.године?

Представништво Републике Српске у Израелу, које је грађане прошле године коштало 350.000 марака, учествовало је у организацији посјете амбасадора Израела за БиХ, али и у учествовању Туристичке организације Републике Српске на сајму у Тел Авиву.

Иако власт тврди да је ово представништво на дипломатском пољу урадило много посла, још увијек није јасно шта је конкретно урађено. С друге стране, тешко је повјеровати да је на поменутом сајму, како тврде у Влади Републике Српске, штанд ТОРС-а био међу најпосјећенијим.

За 590.000 марака Представништво у Вашингтону и не може да се похвали неким великим послом. Они су, како је саопштено, обавијестили чланове америчког Конгреса у стању у Републици Српској и организовали су посјету премијерке Жељке Цвијановић Сједињеним Америчким Државама. Такође, организовали су и посјету Српској бившег конгресмена САД и лобисте Боба Меqуана.

Представништво Републике Српске у Солуну доставило је у Зворник након мајских поплава 20 тона намирница, питке воде и средстава за хигијену, а у Српску је из Грчке стигао и један докторски тим. Након поплава међу првима је реаговало и представништво у Москви, за чији је рад прошле године издвојено 650.000 марака, а које је послало 37,9 тона робе и опреме.

Аустријско представништво је већ 16. маја доставило први шлепер хуманитарне помоћи, а током двије седмице у РС је упућено више од 30 контигената помоћи, која је отишла у Бијељину, Добој, Шамац, Дервенту, Модричу, Србац, Бањалуку, Шековиће и Зворник.

И из Њемачке је, посредством тамошњег представништва, упућено више од 60 контигената помоћи, а из Фонда за дијаспору обезбијеђено је 25.000 евра на рачун Министарства финансија Републике Српске.

Представништво у Београду, за чији је рад у 2014. години издвојено 595.000 КМ, помогло је да се у Српској допреми 10 тона помоћи након поплава од породице Карађорђевић.

Прошле године, као и претходних, организована је манифестација "Дани Српске у Србији", а преко Представништва су остварена права из области борачко-инвалидске заштите за 1.659 корисника из РС који живе у Србији.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Никица

10.01.2015 19:11

Продавали су маглу, то је све што су радили. Ах да, пунили су и своје џепове, плате су им екстремно високе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

10.01.2015 20:09

Нема говора ако власт казе да су радили нема сумње, напунили су своје и дзепове близе родбине до врха, СВАКА ЦАСТ СВЕ ЕКСПЕРТ ДО ЕКСПЕРТА, са трактора у фотељу!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стуттгарт

11.01.2015 08:04

Најбољи је Мицо Цетковиц сеф представништва у Стуттгарт-у. Нормалан и радан човјек којим се треба поносити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

11.01.2015 09:01

Ја мислим да та представниства по хитном поступку морају бити сто прије затворена,и 5 милиона марака це се устедјети за 2015. То су све паре од народа из будзета РС. Баја троси немилице народне паре. Кад је толико галантан сто не потегне из свог дзепа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

11.01.2015 09:32

Што ја волим ову моју Републику Српску. А за лобирање смо научили од Бошњака,Хравата и Албанца па сад користимо исте методе да би остварили наше циљеве.

ОДГОВОРИТЕ