Kako su i šta radila naša predstavništva u svijetu tokom 2014.godine?

Predstavništva Republike Srpske u svijetu, njih osam Grčka, Izrael, Rusija, SAD, Srbija, Austrija, Belgija i Njemačka, raspolagale su prošle godine sa budžetom od 4.030.000 maraka. I dok opozicija u Srpskoj neprestano osporava rad ovih predstavništava, tvrdeći da ona samo nepotrebno troše pare građana Srpske, u vlasti smatraju da je njihov rad u potpunosti opravdan.

Republika Srpska 10.01.2015 | 19:33
Kako su i šta radila naša predstavništva u svijetu tokom 2014.godine?

Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu, koje je građane prošle godine koštalo 350.000 maraka, učestvovalo je u organizaciji posjete ambasadora Izraela za BiH, ali i u učestvovanju Turističke organizacije Republike Srpske na sajmu u Tel Avivu.

Iako vlast tvrdi da je ovo predstavništvo na diplomatskom polju uradilo mnogo posla, još uvijek nije jasno šta je konkretno urađeno. S druge strane, teško je povjerovati da je na pomenutom sajmu, kako tvrde u Vladi Republike Srpske, štand TORS-a bio među najposjećenijim.

Za 590.000 maraka Predstavništvo u Vašingtonu i ne može da se pohvali nekim velikim poslom. Oni su, kako je saopšteno, obavijestili članove američkog Kongresa u stanju u Republici Srpskoj i organizovali su posjetu premijerke Željke Cvijanović Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe, organizovali su i posjetu Srpskoj bivšeg kongresmena SAD i lobiste Boba Mequana.

Predstavništvo Republike Srpske u Solunu dostavilo je u Zvornik nakon majskih poplava 20 tona namirnica, pitke vode i sredstava za higijenu, a u Srpsku je iz Grčke stigao i jedan doktorski tim. Nakon poplava među prvima je reagovalo i predstavništvo u Moskvi, za čiji je rad prošle godine izdvojeno 650.000 maraka, a koje je poslalo 37,9 tona robe i opreme.

Austrijsko predstavništvo je već 16. maja dostavilo prvi šleper humanitarne pomoći, a tokom dvije sedmice u RS je upućeno više od 30 kontigenata pomoći, koja je otišla u Bijeljinu, Doboj, Šamac, Derventu, Modriču, Srbac, Banjaluku, Šekoviće i Zvornik.

I iz Njemačke je, posredstvom tamošnjeg predstavništva, upućeno više od 60 kontigenata pomoći, a iz Fonda za dijasporu obezbijeđeno je 25.000 evra na račun Ministarstva finansija Republike Srpske.

Predstavništvo u Beogradu, za čiji je rad u 2014. godini izdvojeno 595.000 KM, pomoglo je da se u Srpskoj dopremi 10 tona pomoći nakon poplava od porodice Karađorđević.

Prošle godine, kao i prethodnih, organizovana je manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", a preko Predstavništva su ostvarena prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite za 1.659 korisnika iz RS koji žive u Srbiji.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nikica

10.01.2015 19:11

Prodavali su maglu, to je sve što su radili. Ah da, punili su i svoje džepove, plate su im ekstremno visoke.

ODGOVORITE
Name

Sime

10.01.2015 20:09

Nema govora ako vlast kaze da su radili nema sumnje, napunili su svoje i dzepove blize rodbine do vrha, SVAKA CAST SVE EKSPERT DO EKSPERTA, sa traktora u fotelju!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Stuttgart

11.01.2015 08:04

Najbolji je Mico Cetkovic sef predstavništva u Stuttgart-u. Normalan i radan čovjek kojim se treba ponositi.

ODGOVORITE
Name

dss

11.01.2015 09:01

Ja mislim da ta predstavnistva po hitnom postupku moraju biti sto prije zatvorena,i 5 miliona maraka ce se ustedjeti za 2015. To su sve pare od naroda iz budzeta RS. Baja trosi nemilice narodne pare. Kad je toliko galantan sto ne potegne iz svog dzepa.

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

11.01.2015 09:32

Што ја волим ову моју Републику Српску. А за лобирање смо научили од Бошњака,Хравата и Албанца па сад користимо исте методе да би остварили наше циљеве.

ODGOVORITE