Српски ум који је задивио Американце!

Стефан Радета је направио минијатурни мерач раздаљине који ће само у Америци током 2015. године бити продат у 100.000 примерака.

Остали спортови 09.01.2015 | 22:00
Српски ум који је задивио Американце!

Стефан Радета има само 22 године, није још ни факултет завршио, али увелико живи амерички сан! Младић пореклом из Србије заједно са својим колегом са колеџа Дерком Руцким патентирао је иновативни "Тлинк", напредни голферски сат, којим је скренуо на себе пажњу озбиљних и моћних компанија. Најкраће речено, "Тлинк" голферима пружа информацију колико су далеко од "грина", тј простора око рупе што је у овом спорту кључна ствар.

Рођени Београђанин који се још као двогодишњи дечак преселио у Канаду у разговору за Наше новине признаје да раније није играо голф и објашњава како је настао његов изум.
„Колега са колеџа, Дерек Руцки и ја смо на једном часу добили задатак да направимо бизнис план. Он је играо врло озбиљно голф у млађим категоријама, рекао ми је да има идеју, да не зна како би то све радило и изгледало, али у глави му је било голферско помагало. Софтвери су мој фах, и раније сам био вешт у том домену, успели смо да направимо справицу која се зове "Тлинк", испоставиће се, нешто потпуно ново и необично корисно. У питању је најлаганији голф сат на свету, најкраће речено, он играчима пружа информацију колико су далеко од "грина" (простор око рупе, прим. аут), и то је у овом спорту кључна ствар. Ја сам урадио софтвер, једна кинеска компанија хардвер, а Дерек води цео пословни део“, започиње причу српски вундеринд.

Стефан и Дерек су обишли пар голф сајмова по Америци, и "Тлинк" је брзином светлости постао веома популаран. Продали су више хиљада прототипа, а фирма која их заступа очекује да само у Америци, у 2015. години, буде продато чак 100.000 "паметних голф сатова". Млади Радета објашњава шта њихово мало чудо издваја од производа сличне врсте.
„Ради преко "блу тута". Отвориш апликацију на телефону, апликација нуди мапе свих терена и кординате, скида их на телефон, а затим директно на сат. ГПС није у сату, већ је у телефону, зато је "Тлинк" неупоредиво лакши од било ког сличног производа, што је голферима непроцењиво. Велика разлика је и у цени, кошта само 99 долара, сви остали су 300 или више“, прича Стефан који се недавно из Канаде преселио у америчу државу Аризона.

Радета ипак сматра да велику важност има и средина и тржиште где правите и пласирате производ, те је вртоглав успех младих људи са правом идејом могућ само у Сједињеним Америчким Државама, где се оваква врста напредног знања итекако вреднује.
„Инвестирали су у нас када је било најпотребније и када нисмо могли сами да изгурамо пројекат. Америка и Канада нуде огромне могућности, ево вам мој пример, нисам ни факултет завршио а већ могу да зарађујем озбиљан новац. Зову ме са свих страна, желе да ме ангажују, видећемо шта даље“, каже млади српски изумитељ.

Како сам признаје, било је много великих корпорација које су желеле да откупе њихов патент за вртоглаве суме новца, али су он и његов колега ипак одлучили да окушају срећу на тржишту.
„Једна од највећих фирми је нудила право брдо новца, хтели су да потпишемо уговор и да више не правимо ништа везано за голф. Хтели су да зауставе наш пробој, пословни свет је суров, међутим, ми смо сами детаљно испитали тржиште и схватили да можемо сами да зарадимо леп новац, али и да се даље развијамо“, објашњава Стефан.

Коментари / 0

Оставите коментар