Srpski um koji je zadivio Amerikance!

Stefan Radeta je napravio minijaturni merač razdaljine koji će samo u Americi tokom 2015. godine biti prodat u 100.000 primeraka.

Ostali sportovi 09.01.2015 | 22:00
Srpski um koji je zadivio Amerikance!

Stefan Radeta ima samo 22 godine, nije još ni fakultet završio, ali uveliko živi američki san! Mladić poreklom iz Srbije zajedno sa svojim kolegom sa koledža Derkom Ruckim patentirao je inovativni "Tlink", napredni golferski sat, kojim je skrenuo na sebe pažnju ozbiljnih i moćnih kompanija. Najkraće rečeno, "Tlink" golferima pruža informaciju koliko su daleko od "grina", tj prostora oko rupe što je u ovom sportu ključna stvar.

Rođeni Beograđanin koji se još kao dvogodišnji dečak preselio u Kanadu u razgovoru za Naše novine priznaje da ranije nije igrao golf i objašnjava kako je nastao njegov izum.
„Kolega sa koledža, Derek Rucki i ja smo na jednom času dobili zadatak da napravimo biznis plan. On je igrao vrlo ozbiljno golf u mlađim kategorijama, rekao mi je da ima ideju, da ne zna kako bi to sve radilo i izgledalo, ali u glavi mu je bilo golfersko pomagalo. Softveri su moj fah, i ranije sam bio vešt u tom domenu, uspeli smo da napravimo spravicu koja se zove "Tlink", ispostaviće se, nešto potpuno novo i neobično korisno. U pitanju je najlaganiji golf sat na svetu, najkraće rečeno, on igračima pruža informaciju koliko su daleko od "grina" (prostor oko rupe, prim. aut), i to je u ovom sportu ključna stvar. Ja sam uradio softver, jedna kineska kompanija hardver, a Derek vodi ceo poslovni deo“, započinje priču srpski vunderind.

Stefan i Derek su obišli par golf sajmova po Americi, i "Tlink" je brzinom svetlosti postao veoma popularan. Prodali su više hiljada prototipa, a firma koja ih zastupa očekuje da samo u Americi, u 2015. godini, bude prodato čak 100.000 "pametnih golf satova". Mladi Radeta objašnjava šta njihovo malo čudo izdvaja od proizvoda slične vrste.
„Radi preko "blu tuta". Otvoriš aplikaciju na telefonu, aplikacija nudi mape svih terena i kordinate, skida ih na telefon, a zatim direktno na sat. GPS nije u satu, već je u telefonu, zato je "Tlink" neuporedivo lakši od bilo kog sličnog proizvoda, što je golferima neprocenjivo. Velika razlika je i u ceni, košta samo 99 dolara, svi ostali su 300 ili više“, priča Stefan koji se nedavno iz Kanade preselio u američu državu Arizona.

Radeta ipak smatra da veliku važnost ima i sredina i tržište gde pravite i plasirate proizvod, te je vrtoglav uspeh mladih ljudi sa pravom idejom moguć samo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se ovakva vrsta naprednog znanja itekako vrednuje.
„Investirali su u nas kada je bilo najpotrebnije i kada nismo mogli sami da izguramo projekat. Amerika i Kanada nude ogromne mogućnosti, evo vam moj primer, nisam ni fakultet završio a već mogu da zarađujem ozbiljan novac. Zovu me sa svih strana, žele da me angažuju, videćemo šta dalje“, kaže mladi srpski izumitelj.

Kako sam priznaje, bilo je mnogo velikih korporacija koje su želele da otkupe njihov patent za vrtoglave sume novca, ali su on i njegov kolega ipak odlučili da okušaju sreću na tržištu.
„Jedna od najvećih firmi je nudila pravo brdo novca, hteli su da potpišemo ugovor i da više ne pravimo ništa vezano za golf. Hteli su da zaustave naš proboj, poslovni svet je surov, međutim, mi smo sami detaljno ispitali tržište i shvatili da možemo sami da zaradimo lep novac, ali i da se dalje razvijamo“, objašnjava Stefan.

Komentari / 0

Ostavite komentar