Кинеска роба у БиХ улази под заставом Турске

Компаније из Турске годишње увозе тоне кинеске робе у Босну и Херцеговину, на коју не плаћају порез, чиме буџет БиХ сваке године оштете за десетине милиона марака.

Босна и Херцеговина 09.01.2015 | 09:45
Кинеска роба у БиХ улази под заставом Турске

Босна и Херцеговина и Турска још од 2003. године имају уговор о слободној трговини, а од 2007. године укинута је и царина на робе које се прометују између ове двије земље.

Међутим, како повластице имају само робе које су већим дијелом произведене у Турској, неки турски трговци раде превару у властитој земљи, у којој кинеску, или робу другог поријекла, препакују а онда је као турски производ пласирају на тржиште БиХ.

Бањалучки „Нови репортер“ је 2007. године објавио чланак у којем је открио илегалан увоз нафте у БиХ, у којем је држава оштећена за око 25 милиона КМ, а у аферу су умјешани високи функционери Управе за индиректно опорезивање БиХ, као и велике нафтне компаније попут ОМВ-а и Петрола.  

Нафтни мешетари већ годинама, потврђено је овом листу,  с кривотвореним документима увозе гориво у БиХ. Управо, потврдили су извори, злоупотребљава се споразум о слободној трговини који је Турска постигла са БиХ, па се под заставом Турске увози гориво и из других земаља, чиме се избјегава плаћање пореза БиХ.

Међутим, ни у овом случају гријех не иде само у једном смијеру. Проблема због слободне трговине са БиХ има и сама Турска, иако се то на њену брзорастућу гигантску економију одражава доста слабије него на крхку привреду БиХ.

Наиме, неколико фирми из БиХ које се баве увозом и извозом, су прије неколико година у Турску пласирале близу 3.000 тона ораха. Орах је пласиран као производ БиХ, иако се радило о орасима из Украјине, Молдавије,  Румуније, чиме је избјегнуто плаћање пореза Турској у висини од 14 милиона марака, пише Патриа.

На исти начин рађена је и превара са расхладним апаратима БИРА, када је кинеска роба препакивана у БиХ и пласирана на међународно тржиште као роба произведена у БиХ. 

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цензура...

09.01.2015 08:56

Нису само у питању расхладни апарати, лично сам прошле године бацио комбиновани шпорет Са декларацијом "Бира", Сумња у квалитет ми се јавила када сам прикључивао трофазни кабал и кад видјех да има и кинеских и турских дијелова...Издржао је три године, а онда се једноставно распао ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

09.01.2015 10:32

А шта би да нема њих, ложили би на огњишту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.01.2015 11:02

Нема везе Бакир би сутра запалио Бих кад би Ердоган тразио,свеједно све паре је сакрио код Ердогана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

09.01.2015 18:43

Да кинеска роба улази под заставом Русије у БиХ овде би било 140 коментара.

ОДГОВОРИТЕ