Власти у БиХ спремне за обрачун са грађанима

Систем у Босни и Херцеговини се спрема на одбрану од властитих грађана. Током 2014. године, након протеста у фебруару, полицији су одобрени буџети за куповину опреме за “контролу маса”, шљемови, пендреци, сузавци, штитови и нове униформе.

Босна и Херцеговина 09.01.2015 | 09:30
Власти у БиХ спремне за обрачун са грађанима

Полиције у Босни и Херцеговини потрошиле су најмање 23 милиона марака на нову опрему и возила, намијењену сузбијању демонстрација и грађанских немира, показује истраживање Журнала.

Власти су одлучне да се прошлогодишњи 7. фебруар не понови па су током 2014. године набављале полицајцима штитове, пендреке, шљемове, сузавце и нове униформе а уз то су их и увјежбавали за могуће демонстрације.

Готово сва министарства унутрашњих послова у БиХ током 2014. године су запошљавале нове полицајце. У Тузли је полиција куповала опрему за “контролу маса”, кациге, штитове и одијела за специјалце. У Зеници су куповани шљемови и гас маске. Нову опрему добила је Јединица за немире у Травнику а полицајци у Херцеговини су први пут након 2009. године добили нове униформе.

Политички аналитичар Есад Бајтал није изненађен овим подацима али каже да опрему полиција набавља по налогу власти. - Пошто они знају да послије протеста нису поправили ништа у овој земљи, да је стање остало исто односно још горе, они се надају ономе чему се реално политички морају надати, побунама – каже Бајтал за Журнал и додаје да власти умјесто да удовоље захтјевима демонстраната, незадовољних и гладних људи, купује опрему полицији за гушење побуне:

Пошто је овдје лажна демократија, умјесто рјешавања проблема изгледа пуно је лакше набавити скупу опрему за контролу маса, за стишавање гласова побуне, онда се напросто да налог и средства јер полиција нема средства, она их мора добити од некога из неког буџета, дају се средства да се то набави како би грађани поново били гажени.

Контрола маса

Полиција у Тузли уложила је највише новца и времена на “контролу маса”, како то називају у Министарству унутрашњих послова Тузланског кантона.

У августу је набављена опрема у вриједности 125.000 марака. Тендер је назван “набавка опреме за контролу маса”. Куповане су заштитне кациге, штитови и одијела за јавни ред и мир.

Истог мјесеца завршена је и набавка полицијских радно тактичких ципела “глежњача” а у новембру и униформи за специјалне полицијске јединице и интервентне групе укупне вриједности 210.000 марака без ПДВ-а.

Дан прије Нове године униформе су и званично представљене у полицијском постројавању у Кампусу Универзитета у Тузли. Тузланско Министарство у одговору на наше питање - која је опрема набављана током 2014. године одговара како се ради о опреми за контролу маса у износу око 147.000 марака и униформама од око 155.000 марака а набавке и запошљавање нових полицајаца у 2015. години “бит ће реализоване у зависности од буџетских средстава”.

Друга министарства нису одговорила на наше упите

Комесар тузланске полиције Фадил Шљивић у јулу је разговарао са представницима Међународног програма помоћи у криминалистичкој обуци Министарства правосуђа САД-а ИЦИТАП.

“На састанку је разговарано о пројектима које ИЦИТАП имплементира у Босни и Херцеговини, те могућностима за пружање помоћи и подршке од стране ИЦИТАП-а у виду опремања полицијских службеника заштитном опремом за поступање при нарушавању јавног реда и мира, као и специјалистичке обуке и усавршавања полицијских службеника у наредном периоду, с акцентом на обуку у области контроле масе”, наводи се у саопштењу Министарства.

У истом мјесецу у Тузли је одржана тродневна “обука полицијских службеника са практичним оперативним вјежбама за одговор у кризним ситуацијама, контролу нереда и успостављање јавног реда”.

Обуку је финансирала Европска унија кроз пројекат ИПА 2010. Јединица полиције за специјалну подршку одржава је и оперативно-тактичку вјежбу.
У октобру је Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона добило 30 нових полицајаца и десет млађих инспектора а расписан је позив за пријем још толико, потврђено нам је у Министарству.

Нове полицајце тражило је и Министарство у Бихаћу. У јулу је објављен позив за запошљавање 30 нових полицајаца а уговори са њима су потписани у новембру.

Полицијски комесар Мујо Корчић најавио је приједлог Влади за средства и пријем најмање 15 млађих инспектора а током 2015. године још 100 нових полицајаца.

У исто вријеме полиција у Травнику је проводила тендер за набавку опреме за Јединицу за немире - 100 заштитних маски, 100 батерија за ручне радиостанице и 100 тактичких футрола. Вриједност набавке је процијењена на 80.000 марака.
У октобру 2014. године полицајци у Херцеговини добили су нове униформе – прве након 2009. године! Ово министарство се на својој страници похвалило и новим аутима.

У новембру је провођен тендер за набавку полицијских зимских хлача и кравата у вриједности од 120.000 марака. Новембар 2014. године у новим униформама дочекали су и специјалци у Зеници. Јединица полиције за спрјечавање нарушавања јавног реда и мира у већем обиму добила је нову опрему – 120 шљемова, 120 заштитних маски, 82 заштитне кациге, 12 комплетних униформи. У саопштењу зеничке полиције наводи се како ускоро очекују и испоруку преосталог дијела купљене опреме и како је за опрему потрошено 230.000 марака.

Ова јединица састоји се од 131 полицајца

Нова опрема представљена је постројавањем у Високом, Зеници, Тешњу и Завидовићима.
Бајтал сматра да је постројавање начин упозоравања грађана.

- Хајмо ми то јавно демонстрирати па да тиме дамо до знања шта би све могло бити и да већ тиме покушамо побуну угушити и сасјећи на тај ниво који се зове ниво непојављивања. Хајмо их заплашити да се не побуне, иначе ћемо ми бити присиљени ово што смо купили и у што смо уложили силни новац да примјенимо – каже Бајтал и додаје како у свијету није популарно насилно растјеривати демонстранте па се сила “демонстрира визуелно и
показује народу да треба да остане миран упркос свему, упркос глади, пропасти, пљачки, незадовољству, народ би требао да остане миран”:

То је априорно гушење могуће побуне. Већ у мају 2014. године зеничка полиција завршила је јавну набавку у којој је купила опрему за специјалце. На списку набавки се налазе муниција, хемијска муниција са три лансера, заштитна одијела за јавни ред и мир, гас маске, заштитни штитови и палице, кациге и заштитне ограде. Укупна вриједност овог тендера је 360.580 марака без ПДВ-а па је у коначници опрема коштала 421.000 марака.

Мјесец дана након протеста у Зеници Влада Зеничко-добојског кантона одлучила је примити 60 нових полицајаца. Оглас наводи како се у радни однос прима 50 полицајаца и десет млађих инспектора.

Само седам дана прије фебруарских протеста приоритети полицајаца у Зеници били су другачији. Министарство је за Владу припремило програм капиталних улагања вриједан 1,7 милиона марака. На списку приоритета била су службена возила, реконструкција и модернизација полицијских станица, опрема за криминалистичку и контрадиверзиону полицију, опрема за просторије гдје се издају документи и доградња шалтер сала у Високом и Зеници те замјена столарије у Жепчу. Сузавци, гас маске, штитови и палице нису се спомињале у овом плану из јануара 2014. године.

- Ми се сјећамо времена, није то било тако давно прије ових побуна, када је и полиција демонстрирала, бунила се због својих малих плата, лоше опреме, незавидног људског положаја у овој земљи – присјећа се Бајтал и додаје како је “полугладна полиција је била окренута против гладног народа лукавством политичког, владалачког ума”:

Онда су они у демонстрацијама били ти полугладни полицајци, ниси били гладни као народ јер су ипак имали нека примања али су као полугладни били гурнути испред презасићене власти, пребогате и корумпиране власти и били окренути на гладне демонстранте.

Халид Ганија, предсједник Уније синдиката полиције Федерације сматра да су набављани тек минимуми од онога што полицији треба.

- Запажено опремање није на сцени – каже Ганија и додаје како је набављано мало такозване специјалне опреме али да је било набавке односно замјене редовне опреме а томе су дијелом допринијели протести односно захтјеви полицајаца:

Вјероватно је стално инсистирање на набавци опреме допринијело да се направе набавке макар редовне опреме али је једино у Сарајеву набављена квалитетна опрема а сви остали су само замијенили старе и дотрајале униформе.

Ганија каже како је крајем 2014. године свако Министарство направило плана набавке нове опреме гдје се уз плате планира највише издвојити на набавку опреме за полицију.
- Сви су то планирали али видјет ћемо колико ће испунити – каже Ганија који сматра да је опрема приоритет: Уз дужно уважавање према свима али требало би одредити приоритете а приоритет је набавка опреме.

Сарајевска полиција покренула је током 2014. године набавку 20 уклопних штитова и 53 заштитна одјела за Јединицу за ред и мир. За више од 900.000 марака набављене су зимске јакне, кратке јакне, кошуље, зимске и љетне панталоне којих је било 2.500 и качкети.

Пет дана након протеста у Сарајеву Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево послало је Скупштини Кантона Информацију у вези с демонстрацијама. Информација је садржавала списак опреме за рад полиције. На списку којег су заступници подржали нашло се и 10.000 гумених метака.

Заступник из СДА Елмедин Конаковић јасно је рекао како жели да сарајевска полиција буде најопремљенија у држави и да је боље наоружати полицију него нахранити гладе.
“Нећемо узети паре од опремања полиције да би рјешавали социјалне случајеве'', изјавио је Конаковић у фебруару 2014. године.

Неџиб Ђозо, предсједник Синдиката полиције Кантона Сарајево за Журнал каже да Скупштина Кантона Сарајево није испоштовала њихове захтјеве.
- Редовна опрема за полицајце је набављана али се по нашим захтјевима није набављало ништа, осим кроз мале донације општина и то за само за водове у тим полицијским управама – каже Ђозо и додаје да гумени меци никада нису набављени колико је њему познато. Сматра да полиција мора бити добро опремљена.

- Полиција мора бити опремљена а да ли ће то користити зависи од ситуације – сматра Ђозо и додаје да је “немогуће предвидјети да ће све бити уреду када је пола људи незапослено”, да су полицајци увијек уз раднике али не и оне који руше и пале:

Сви имају право на протесте и ми у тој ситуацији никада нећемо реаговати јер смо и ми у истој ситуацији, све до момента паљења и рушења, то као полицајци не можемо дозволити.

У октобру је у Мостару почео пробни рад виде надзора града а отворен је и нови Оперативни центар у којем кажу да је један од најмодернијих у регији. Десет камера већ је постављено а планирано је укупно 76 камера у Мостару. Полиција тврди да ће камере допринијети бољој сигурносној ситуација и побољшати јавни ред и мир.

Министар унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона Слађан Беванда новинарима је рекао како ће посебна просторија у оперативном центру служити за кризне ситуације.

“На наше питање на које кризне ситуације је мислио, када је рекао да ће посебна соба у новом Оперативном Центру за њих служити, министар

Беванда је казао да се то односи на елементарне непогоде, као напримјер снијег”, преноси портал стармо.ба. Град познат по благој медитеранској клими у видео надзор је уложио око 100.000 марака а већина опреме је донирана.
- Сад се гради систем тоталне контроле, тоталитарни систем гдје ви не можете оком трепнути на начин на који се не дозвољава – сматра Бајтал и додаје да власт не улаже новац који може спријечити узроке незадовољства: Умјесто да се побољшавају услови живљења они се погоршавају а у таквим условима расте криминал и безакоње али тај систем није посвећен томе него је посвећен побунама које ће бити потакнуте.

Специјалац задужен да се 7. фебруар не понови

Пропусти у комуникацији између разних нивоа одлучивања у полицији, које су признали и сами министри и директори полицијских тијела након терористичког напада на амбасаду САД-а у Сарајеву, нису поправљени након напада.

Пропусти су били видљиви и током демонстрација у неколико градова 7. фебруара 2014. године. Током љета 2014. године министри су одлучили исправити овај пропуст и боље се припремити за све будуће протесте и немире. Дирекција за координацију полицијских тијела, СИПА, Гранична полиција,

Федерално министарство унутрашњих послова, Федерална управа полиције и Министарство унутрашњих послова су 10. јуна 2014. године потписали Споразум о међусобном пружању помоћи и оперативној сарадњи агенција за провођење закона.

“Тачно се сада зна ко шта и у ком тренутку ради, и наравно што је најважније, међусобно пружање помоћи. Овај споразум, морам напоменути, односи се само на зграде у Сарајеву које су под обезбјеђењем. Интензивно радимо на томе да се овакав споразум потпише и са осталим агенцијама, односно МУП-овима како се 7. фебруар не би поновио не само у Сарајеву, већ и у свим градовим БиХ”, изјавио је за Аваз Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела.

Њега је Вијеће министара именовало директором у априлу 2014. године након што се са чела Дирекције повукао Химзо Селимовић јер није могао гарантовати сигурност члановима Предсједништва “у увјетима сталних тензија”.

Вилић је каријеру почео као полицајац у Горажду али се током каријере посебно посветио за рад у специјалним јединицама. Током 2013. године је завршио ФБИ академију у САД-у.

Од 2005. до 2014. године је био командант Јединице за специјалну подршку у СИПА-и, прије тога замјеник команданта Специјалне полицијске јединице Федералног Министарства унутрашњих послова.

У разговору за Независне новине Вилић није крио да је полиција у БиХ током 2014. године набављала опрему за сузбијање демонстрација.

“У 2014. години Дирекција је уложила значајна средства у набавку полицијске опреме, почевши од униформи и опреме која се користи у обављању свакодневних послова па до специјализоване полицијске опреме и наоружања, који се користе за осигурање особа и објеката у случајевима нарушеног јавног реда и мира”, изјавио је Вилић и додао како су “у провођењу обука и опремању велики допринос дали су Амбасада САД у БиХ, ИЦИТАП, амбасаде Француске, Аустрије, Словеније.”

Диракција је улагала и у обуку полицајаца. Од 30. септембра до 9. октобра одржава је убука полицијских службеника са називом “Основни поступци успостављања јавног реда и мира у случајевима угрожавања штићених особа и објеката”.
Обуку су помогли Амбасаде Републике Француске у БиХ и полицијских инструктора Жандармерије Републике Француске.

Више пушака

Полицајци у Републици Српској су током 2014. године углавном набављали униформе. Од јула су полицајци били у новим љетним униформама. Шапке су замијењене качкетима а полицајци више не носе кравате. На интернет страници Министарства унутрашњих послова посебно се захваљују Влади.

“Набавка нових униформи и обуће за полицијске службенике не би била могућа без снажне подршке Владе Републике Српске”, наводи се у саопштењу о новим униформама које су коначно замијениле оне старе и дотрајале униформе.
У децембру 2013. године полиција у Републици Српској је расписала јавни позив за набавку 4.900 пари плитких ципела, 4.000 пари полудубоких ципела и 500 пари чизама.

Дио позива за набавку плитких ципела поништен је у јуну 2014. године али је истог дана тендер поновљен. Процијењена вриједност ове набавке, која још увијек није завршена, је 900.000 марака без ПДВ-а.

Током љета је поновљен позив за набавку одјеће за полицајце у вриједности већој од пет милиона марака без ПДВ-а. Полиција набавља по 4.400 комада кишних мантила, дугих јакни, подјакни, кожних рукавица зимских капа, опасача са футролама и каиша, 8.000 комада зимских панталона и по 13.200 пари зимских и љетних чарапа. Набављају се и посебне униформе за Специјалну јединицу и Јединицу за подршку.

Полиција у Републици Српској је током 2014. године добила и неколико стотина нових аута. Током 2013. године Влада Републике Српске узела је кредит од 15 милиона марака како би обновила возни парк полиције али и купила нову опрему за специјалце. Више од 11 милиона бит ће потрошено на куповину путничких возила а око 1,5 милиона на куповину теренских возила, џипова и мотоцикла.

Додатних 1,5 милиона марака намијењено је за куповину опреме за Специјалну јединицу и јединицу за подршку - заштитна опрема, опрема за специјализоване тимове у Специјалној јединици полиције, јединицама за подршку и криминалистичкој полицији.

Милорад Додик је лично у марту 2014. године уручио 200 нових аутомобила полицајцима и том је приликом рекао како је Република Српска прије доласка СНСД-а на власт купиле тек 120 возила полицији док је његова странка до сада обезбиједила 1.900 аута за полицију.

Додик је у новембру 2014. годиненајавио нову опрему за полицајце у 2015. години. На свечаној академији поводом крсне славе Министарства унутрашњих послова у Бијељини Додик је позвао полицајце на оданост.
“Једини начин да одбранимо идентитет полиције Републике Српске је то да имамо одане полицајце који ће сарађивати са свим другим агенцијама, али неће бити службеници туђих агенција у нашој структури, а њих има и ја их знам и рећи ћу који су”, изјавио је Додик а потом најавио нову опрему за полицајце чији је циљ, рекао је између осталог Додик, да заштити систем и његове вриједности.

"У наредне двије године ћу као предсједник Републике подржати опремање полиције Српске као најбоље и најзначајније агенције у региону, што значи набавку свега што треба да имамо, од нове техничке опреме до оружја".
За одбрану система полицајцима треба више пушака, сматра Додик.

Он је назвао срамном позицију полиције коју су наметнули странци кроз разна правила и указао да је немогуће бранити систем ако се има право на једну дугу цијев на 10 припадника полиције, што је неефикасно, преносе Независне новине.

"Оно што сада морамо урадити је да сваки припадник полиције у складу са европским правилима има право и на дугу цијев и све оно што буде требало, а морамо и зановити и подмладити полицију, што је сљедећи циљ који морамо остварити", рекао је Додик.

Политички аналитичар Есад Бајтал сматра да “по узусима демократије за коју они тврде да је проводе овдје не би било јасно од кога пушкама треба пранити систем”.

- Зна се на кога ће оне бити уперене, зна се ко ће доћи на протесте, неће нико из Мађарске, овдје ће протестовати народ, онај у кога се они закљињу, онај иза кога се крију, самозвани чувари такозваног виталног националног интереса – каже за Журнал Бајтал и поставља питање чији је интерес да грађани буду гладни:

Како је могуће да чувари виталног националног интереса доведу нацију у стање да гладује, чији је то интерес био и како је до тог стања дошло?
Регистар јавних набавки није имао забиљежену набавку чамаца или било какве сличне опреме за спашавање људи током поплава и других природних непогода било којег министарства унутрашњих послова у БиХ.

Извор: журнал.инфо

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

тузлак

09.01.2015 08:45

Кад глад покрене народ неће их ни НАТО спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

09.01.2015 10:28

А ста је са лоповима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.01.2015 11:08

Па људи купују опрему од наших пара,а бити на власти је огроман бизнис,видите да су неки прије рата били трактористи, а сада су милионери, нормално је да ће да бране свој бизнис,а народ је стока показали су гласањем у октобру,тако да они имају и право да их сада туку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обични грађанин

09.01.2015 13:15

Нека су покуповали и треба, грађани су им одобрили на изборима, сада нека трпе и чекају нове изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нихад дедиц

13.01.2015 12:59

Добри босњо ти си све то сам себи бирао кад си изабрао ову власт,Бакир се препао па се обезбједио да мозе да бије народ и нека бије ти му све то плацас порезима,како смо само глуп народ,ми смо овце и сад нам праве тор. БИРАЛИ СТЕ ЕТО ВАМ БОСЊАЦИ. ЗАОКРУЗИ НАСЕ...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цико бихац

15.01.2015 08:08

Цико па пола није изасло на изборе, а ови сто су изаслио то су гласаци СДА јер их је задузила на разне нацине и ко да протестује ти сто нису изисли ма ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ