Vlasti u BiH spremne za obračun sa građanima

Sistem u Bosni i Hercegovini se sprema na odbranu od vlastitih građana. Tokom 2014. godine, nakon protesta u februaru, policiji su odobreni budžeti za kupovinu opreme za “kontrolu masa”, šljemovi, pendreci, suzavci, štitovi i nove uniforme.

Bosna i Hercegovina 09.01.2015 | 09:30
Vlasti u BiH spremne za obračun sa građanima

Policije u Bosni i Hercegovini potrošile su najmanje 23 miliona maraka na novu opremu i vozila, namijenjenu suzbijanju demonstracija i građanskih nemira, pokazuje istraživanje Žurnala.

Vlasti su odlučne da se prošlogodišnji 7. februar ne ponovi pa su tokom 2014. godine nabavljale policajcima štitove, pendreke, šljemove, suzavce i nove uniforme a uz to su ih i uvježbavali za moguće demonstracije.

Gotovo sva ministarstva unutrašnjih poslova u BiH tokom 2014. godine su zapošljavale nove policajce. U Tuzli je policija kupovala opremu za “kontrolu masa”, kacige, štitove i odijela za specijalce. U Zenici su kupovani šljemovi i gas maske. Novu opremu dobila je Jedinica za nemire u Travniku a policajci u Hercegovini su prvi put nakon 2009. godine dobili nove uniforme.

Politički analitičar Esad Bajtal nije iznenađen ovim podacima ali kaže da opremu policija nabavlja po nalogu vlasti. - Pošto oni znaju da poslije protesta nisu popravili ništa u ovoj zemlji, da je stanje ostalo isto odnosno još gore, oni se nadaju onome čemu se realno politički moraju nadati, pobunama – kaže Bajtal za Žurnal i dodaje da vlasti umjesto da udovolje zahtjevima demonstranata, nezadovoljnih i gladnih ljudi, kupuje opremu policiji za gušenje pobune:

Pošto je ovdje lažna demokratija, umjesto rješavanja problema izgleda puno je lakše nabaviti skupu opremu za kontrolu masa, za stišavanje glasova pobune, onda se naprosto da nalog i sredstva jer policija nema sredstva, ona ih mora dobiti od nekoga iz nekog budžeta, daju se sredstva da se to nabavi kako bi građani ponovo bili gaženi.

Kontrola masa

Policija u Tuzli uložila je najviše novca i vremena na “kontrolu masa”, kako to nazivaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

U avgustu je nabavljena oprema u vrijednosti 125.000 maraka. Tender je nazvan “nabavka opreme za kontrolu masa”. Kupovane su zaštitne kacige, štitovi i odijela za javni red i mir.

Istog mjeseca završena je i nabavka policijskih radno taktičkih cipela “gležnjača” a u novembru i uniformi za specijalne policijske jedinice i interventne grupe ukupne vrijednosti 210.000 maraka bez PDV-a.

Dan prije Nove godine uniforme su i zvanično predstavljene u policijskom postrojavanju u Kampusu Univerziteta u Tuzli. Tuzlansko Ministarstvo u odgovoru na naše pitanje - koja je oprema nabavljana tokom 2014. godine odgovara kako se radi o opremi za kontrolu masa u iznosu oko 147.000 maraka i uniformama od oko 155.000 maraka a nabavke i zapošljavanje novih policajaca u 2015. godini “bit će realizovane u zavisnosti od budžetskih sredstava”.

Druga ministarstva nisu odgovorila na naše upite

Komesar tuzlanske policije Fadil Šljivić u julu je razgovarao sa predstavnicima Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD-a ICITAP.

“Na sastanku je razgovarano o projektima koje ICITAP implementira u Bosni i Hercegovini, te mogućnostima za pružanje pomoći i podrške od strane ICITAP-a u vidu opremanja policijskih službenika zaštitnom opremom za postupanje pri narušavanju javnog reda i mira, kao i specijalističke obuke i usavršavanja policijskih službenika u narednom periodu, s akcentom na obuku u oblasti kontrole mase”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U istom mjesecu u Tuzli je održana trodnevna “obuka policijskih službenika sa praktičnim operativnim vježbama za odgovor u kriznim situacijama, kontrolu nereda i uspostavljanje javnog reda”.

Obuku je finansirala Evropska unija kroz projekat IPA 2010. Jedinica policije za specijalnu podršku održava je i operativno-taktičku vježbu.
U oktobru je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dobilo 30 novih policajaca i deset mlađih inspektora a raspisan je poziv za prijem još toliko, potvrđeno nam je u Ministarstvu.

Nove policajce tražilo je i Ministarstvo u Bihaću. U julu je objavljen poziv za zapošljavanje 30 novih policajaca a ugovori sa njima su potpisani u novembru.

Policijski komesar Mujo Korčić najavio je prijedlog Vladi za sredstva i prijem najmanje 15 mlađih inspektora a tokom 2015. godine još 100 novih policajaca.

U isto vrijeme policija u Travniku je provodila tender za nabavku opreme za Jedinicu za nemire - 100 zaštitnih maski, 100 baterija za ručne radiostanice i 100 taktičkih futrola. Vrijednost nabavke je procijenjena na 80.000 maraka.
U oktobru 2014. godine policajci u Hercegovini dobili su nove uniforme – prve nakon 2009. godine! Ovo ministarstvo se na svojoj stranici pohvalilo i novim autima.

U novembru je provođen tender za nabavku policijskih zimskih hlača i kravata u vrijednosti od 120.000 maraka. Novembar 2014. godine u novim uniformama dočekali su i specijalci u Zenici. Jedinica policije za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu dobila je novu opremu – 120 šljemova, 120 zaštitnih maski, 82 zaštitne kacige, 12 kompletnih uniformi. U saopštenju zeničke policije navodi se kako uskoro očekuju i isporuku preostalog dijela kupljene opreme i kako je za opremu potrošeno 230.000 maraka.

Ova jedinica sastoji se od 131 policajca

Nova oprema predstavljena je postrojavanjem u Visokom, Zenici, Tešnju i Zavidovićima.
Bajtal smatra da je postrojavanje način upozoravanja građana.

- Hajmo mi to javno demonstrirati pa da time damo do znanja šta bi sve moglo biti i da već time pokušamo pobunu ugušiti i sasjeći na taj nivo koji se zove nivo nepojavljivanja. Hajmo ih zaplašiti da se ne pobune, inače ćemo mi biti prisiljeni ovo što smo kupili i u što smo uložili silni novac da primjenimo – kaže Bajtal i dodaje kako u svijetu nije popularno nasilno rastjerivati demonstrante pa se sila “demonstrira vizuelno i
pokazuje narodu da treba da ostane miran uprkos svemu, uprkos gladi, propasti, pljački, nezadovoljstvu, narod bi trebao da ostane miran”:

To je apriorno gušenje moguće pobune. Već u maju 2014. godine zenička policija završila je javnu nabavku u kojoj je kupila opremu za specijalce. Na spisku nabavki se nalaze municija, hemijska municija sa tri lansera, zaštitna odijela za javni red i mir, gas maske, zaštitni štitovi i palice, kacige i zaštitne ograde. Ukupna vrijednost ovog tendera je 360.580 maraka bez PDV-a pa je u konačnici oprema koštala 421.000 maraka.

Mjesec dana nakon protesta u Zenici Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlučila je primiti 60 novih policajaca. Oglas navodi kako se u radni odnos prima 50 policajaca i deset mlađih inspektora.

Samo sedam dana prije februarskih protesta prioriteti policajaca u Zenici bili su drugačiji. Ministarstvo je za Vladu pripremilo program kapitalnih ulaganja vrijedan 1,7 miliona maraka. Na spisku prioriteta bila su službena vozila, rekonstrukcija i modernizacija policijskih stanica, oprema za kriminalističku i kontradiverzionu policiju, oprema za prostorije gdje se izdaju dokumenti i dogradnja šalter sala u Visokom i Zenici te zamjena stolarije u Žepču. Suzavci, gas maske, štitovi i palice nisu se spominjale u ovom planu iz januara 2014. godine.

- Mi se sjećamo vremena, nije to bilo tako davno prije ovih pobuna, kada je i policija demonstrirala, bunila se zbog svojih malih plata, loše opreme, nezavidnog ljudskog položaja u ovoj zemlji – prisjeća se Bajtal i dodaje kako je “polugladna policija je bila okrenuta protiv gladnog naroda lukavstvom političkog, vladalačkog uma”:

Onda su oni u demonstracijama bili ti polugladni policajci, nisi bili gladni kao narod jer su ipak imali neka primanja ali su kao polugladni bili gurnuti ispred prezasićene vlasti, prebogate i korumpirane vlasti i bili okrenuti na gladne demonstrante.

Halid Ganija, predsjednik Unije sindikata policije Federacije smatra da su nabavljani tek minimumi od onoga što policiji treba.

- Zapaženo opremanje nije na sceni – kaže Ganija i dodaje kako je nabavljano malo takozvane specijalne opreme ali da je bilo nabavke odnosno zamjene redovne opreme a tome su dijelom doprinijeli protesti odnosno zahtjevi policajaca:

Vjerovatno je stalno insistiranje na nabavci opreme doprinijelo da se naprave nabavke makar redovne opreme ali je jedino u Sarajevu nabavljena kvalitetna oprema a svi ostali su samo zamijenili stare i dotrajale uniforme.

Ganija kaže kako je krajem 2014. godine svako Ministarstvo napravilo plana nabavke nove opreme gdje se uz plate planira najviše izdvojiti na nabavku opreme za policiju.
- Svi su to planirali ali vidjet ćemo koliko će ispuniti – kaže Ganija koji smatra da je oprema prioritet: Uz dužno uvažavanje prema svima ali trebalo bi odrediti prioritete a prioritet je nabavka opreme.

Sarajevska policija pokrenula je tokom 2014. godine nabavku 20 uklopnih štitova i 53 zaštitna odjela za Jedinicu za red i mir. Za više od 900.000 maraka nabavljene su zimske jakne, kratke jakne, košulje, zimske i ljetne pantalone kojih je bilo 2.500 i kačketi.

Pet dana nakon protesta u Sarajevu Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poslalo je Skupštini Kantona Informaciju u vezi s demonstracijama. Informacija je sadržavala spisak opreme za rad policije. Na spisku kojeg su zastupnici podržali našlo se i 10.000 gumenih metaka.

Zastupnik iz SDA Elmedin Konaković jasno je rekao kako želi da sarajevska policija bude najopremljenija u državi i da je bolje naoružati policiju nego nahraniti glade.
“Nećemo uzeti pare od opremanja policije da bi rješavali socijalne slučajeve'', izjavio je Konaković u februaru 2014. godine.

Nedžib Đozo, predsjednik Sindikata policije Kantona Sarajevo za Žurnal kaže da Skupština Kantona Sarajevo nije ispoštovala njihove zahtjeve.
- Redovna oprema za policajce je nabavljana ali se po našim zahtjevima nije nabavljalo ništa, osim kroz male donacije opština i to za samo za vodove u tim policijskim upravama – kaže Đozo i dodaje da gumeni meci nikada nisu nabavljeni koliko je njemu poznato. Smatra da policija mora biti dobro opremljena.

- Policija mora biti opremljena a da li će to koristiti zavisi od situacije – smatra Đozo i dodaje da je “nemoguće predvidjeti da će sve biti uredu kada je pola ljudi nezaposleno”, da su policajci uvijek uz radnike ali ne i one koji ruše i pale:

Svi imaju pravo na proteste i mi u toj situaciji nikada nećemo reagovati jer smo i mi u istoj situaciji, sve do momenta paljenja i rušenja, to kao policajci ne možemo dozvoliti.

U oktobru je u Mostaru počeo probni rad vide nadzora grada a otvoren je i novi Operativni centar u kojem kažu da je jedan od najmodernijih u regiji. Deset kamera već je postavljeno a planirano je ukupno 76 kamera u Mostaru. Policija tvrdi da će kamere doprinijeti boljoj sigurnosnoj situacija i poboljšati javni red i mir.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda novinarima je rekao kako će posebna prostorija u operativnom centru služiti za krizne situacije.

“Na naše pitanje na koje krizne situacije je mislio, kada je rekao da će posebna soba u novom Operativnom Centru za njih služiti, ministar

Bevanda je kazao da se to odnosi na elementarne nepogode, kao naprimjer snijeg”, prenosi portal starmo.ba. Grad poznat po blagoj mediteranskoj klimi u video nadzor je uložio oko 100.000 maraka a većina opreme je donirana.
- Sad se gradi sistem totalne kontrole, totalitarni sistem gdje vi ne možete okom trepnuti na način na koji se ne dozvoljava – smatra Bajtal i dodaje da vlast ne ulaže novac koji može spriječiti uzroke nezadovoljstva: Umjesto da se poboljšavaju uslovi življenja oni se pogoršavaju a u takvim uslovima raste kriminal i bezakonje ali taj sistem nije posvećen tome nego je posvećen pobunama koje će biti potaknute.

Specijalac zadužen da se 7. februar ne ponovi

Propusti u komunikaciji između raznih nivoa odlučivanja u policiji, koje su priznali i sami ministri i direktori policijskih tijela nakon terorističkog napada na ambasadu SAD-a u Sarajevu, nisu popravljeni nakon napada.

Propusti su bili vidljivi i tokom demonstracija u nekoliko gradova 7. februara 2014. godine. Tokom ljeta 2014. godine ministri su odlučili ispraviti ovaj propust i bolje se pripremiti za sve buduće proteste i nemire. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, SIPA, Granična policija,

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova su 10. juna 2014. godine potpisali Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona.

“Tačno se sada zna ko šta i u kom trenutku radi, i naravno što je najvažnije, međusobno pružanje pomoći. Ovaj sporazum, moram napomenuti, odnosi se samo na zgrade u Sarajevu koje su pod obezbjeđenjem. Intenzivno radimo na tome da se ovakav sporazum potpiše i sa ostalim agencijama, odnosno MUP-ovima kako se 7. februar ne bi ponovio ne samo u Sarajevu, već i u svim gradovim BiH”, izjavio je za Avaz Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Njega je Vijeće ministara imenovalo direktorom u aprilu 2014. godine nakon što se sa čela Direkcije povukao Himzo Selimović jer nije mogao garantovati sigurnost članovima Predsjedništva “u uvjetima stalnih tenzija”.

Vilić je karijeru počeo kao policajac u Goraždu ali se tokom karijere posebno posvetio za rad u specijalnim jedinicama. Tokom 2013. godine je završio FBI akademiju u SAD-u.

Od 2005. do 2014. godine je bio komandant Jedinice za specijalnu podršku u SIPA-i, prije toga zamjenik komandanta Specijalne policijske jedinice Federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova.

U razgovoru za Nezavisne novine Vilić nije krio da je policija u BiH tokom 2014. godine nabavljala opremu za suzbijanje demonstracija.

“U 2014. godini Direkcija je uložila značajna sredstva u nabavku policijske opreme, počevši od uniformi i opreme koja se koristi u obavljanju svakodnevnih poslova pa do specijalizovane policijske opreme i naoružanja, koji se koriste za osiguranje osoba i objekata u slučajevima narušenog javnog reda i mira”, izjavio je Vilić i dodao kako su “u provođenju obuka i opremanju veliki doprinos dali su Ambasada SAD u BiH, ICITAP, ambasade Francuske, Austrije, Slovenije.”

Dirakcija je ulagala i u obuku policajaca. Od 30. septembra do 9. oktobra održava je ubuka policijskih službenika sa nazivom “Osnovni postupci uspostavljanja javnog reda i mira u slučajevima ugrožavanja štićenih osoba i objekata”.
Obuku su pomogli Ambasade Republike Francuske u BiH i policijskih instruktora Žandarmerije Republike Francuske.

Više pušaka

Policajci u Republici Srpskoj su tokom 2014. godine uglavnom nabavljali uniforme. Od jula su policajci bili u novim ljetnim uniformama. Šapke su zamijenjene kačketima a policajci više ne nose kravate. Na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova posebno se zahvaljuju Vladi.

“Nabavka novih uniformi i obuće za policijske službenike ne bi bila moguća bez snažne podrške Vlade Republike Srpske”, navodi se u saopštenju o novim uniformama koje su konačno zamijenile one stare i dotrajale uniforme.
U decembru 2013. godine policija u Republici Srpskoj je raspisala javni poziv za nabavku 4.900 pari plitkih cipela, 4.000 pari poludubokih cipela i 500 pari čizama.

Dio poziva za nabavku plitkih cipela poništen je u junu 2014. godine ali je istog dana tender ponovljen. Procijenjena vrijednost ove nabavke, koja još uvijek nije završena, je 900.000 maraka bez PDV-a.

Tokom ljeta je ponovljen poziv za nabavku odjeće za policajce u vrijednosti većoj od pet miliona maraka bez PDV-a. Policija nabavlja po 4.400 komada kišnih mantila, dugih jakni, podjakni, kožnih rukavica zimskih kapa, opasača sa futrolama i kaiša, 8.000 komada zimskih pantalona i po 13.200 pari zimskih i ljetnih čarapa. Nabavljaju se i posebne uniforme za Specijalnu jedinicu i Jedinicu za podršku.

Policija u Republici Srpskoj je tokom 2014. godine dobila i nekoliko stotina novih auta. Tokom 2013. godine Vlada Republike Srpske uzela je kredit od 15 miliona maraka kako bi obnovila vozni park policije ali i kupila novu opremu za specijalce. Više od 11 miliona bit će potrošeno na kupovinu putničkih vozila a oko 1,5 miliona na kupovinu terenskih vozila, džipova i motocikla.

Dodatnih 1,5 miliona maraka namijenjeno je za kupovinu opreme za Specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku - zaštitna oprema, oprema za specijalizovane timove u Specijalnoj jedinici policije, jedinicama za podršku i kriminalističkoj policiji.

Milorad Dodik je lično u martu 2014. godine uručio 200 novih automobila policajcima i tom je prilikom rekao kako je Republika Srpska prije dolaska SNSD-a na vlast kupile tek 120 vozila policiji dok je njegova stranka do sada obezbijedila 1.900 auta za policiju.

Dodik je u novembru 2014. godinenajavio novu opremu za policajce u 2015. godini. Na svečanoj akademiji povodom krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova u Bijeljini Dodik je pozvao policajce na odanost.
“Jedini način da odbranimo identitet policije Republike Srpske je to da imamo odane policajce koji će sarađivati sa svim drugim agencijama, ali neće biti službenici tuđih agencija u našoj strukturi, a njih ima i ja ih znam i reći ću koji su”, izjavio je Dodik a potom najavio novu opremu za policajce čiji je cilj, rekao je između ostalog Dodik, da zaštiti sistem i njegove vrijednosti.

"U naredne dvije godine ću kao predsjednik Republike podržati opremanje policije Srpske kao najbolje i najznačajnije agencije u regionu, što znači nabavku svega što treba da imamo, od nove tehničke opreme do oružja".
Za odbranu sistema policajcima treba više pušaka, smatra Dodik.

On je nazvao sramnom poziciju policije koju su nametnuli stranci kroz razna pravila i ukazao da je nemoguće braniti sistem ako se ima pravo na jednu dugu cijev na 10 pripadnika policije, što je neefikasno, prenose Nezavisne novine.

"Ono što sada moramo uraditi je da svaki pripadnik policije u skladu sa evropskim pravilima ima pravo i na dugu cijev i sve ono što bude trebalo, a moramo i zanoviti i podmladiti policiju, što je sljedeći cilj koji moramo ostvariti", rekao je Dodik.

Politički analitičar Esad Bajtal smatra da “po uzusima demokratije za koju oni tvrde da je provode ovdje ne bi bilo jasno od koga puškama treba praniti sistem”.

- Zna se na koga će one biti uperene, zna se ko će doći na proteste, neće niko iz Mađarske, ovdje će protestovati narod, onaj u koga se oni zakljinju, onaj iza koga se kriju, samozvani čuvari takozvanog vitalnog nacionalnog interesa – kaže za Žurnal Bajtal i postavlja pitanje čiji je interes da građani budu gladni:

Kako je moguće da čuvari vitalnog nacionalnog interesa dovedu naciju u stanje da gladuje, čiji je to interes bio i kako je do tog stanja došlo?
Registar javnih nabavki nije imao zabilježenu nabavku čamaca ili bilo kakve slične opreme za spašavanje ljudi tokom poplava i drugih prirodnih nepogoda bilo kojeg ministarstva unutrašnjih poslova u BiH.

Izvor: žurnal.info

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

tuzlak

09.01.2015 08:45

Kad glad pokrene narod neće ih ni NATO spasiti.

ODGOVORITE
Name

dado

09.01.2015 10:28

A sta je sa lopovima???

ODGOVORITE
Name

Md

09.01.2015 11:08

Pa ljudi kupuju opremu od naših para,a biti na vlasti je ogroman biznis,vidite da su neki prije rata bili traktoristi, a sada su milioneri, normalno je da će da brane svoj biznis,a narod je stoka pokazali su glasanjem u oktobru,tako da oni imaju i pravo da ih sada tuku.

ODGOVORITE
Name

Obični građanin

09.01.2015 13:15

Neka su pokupovali i treba, građani su im odobrili na izborima, sada neka trpe i čekaju nove izbore.

ODGOVORITE
Name

nihad dedic

13.01.2015 12:59

Dobri bosnjo ti si sve to sam sebi birao kad si izabrao ovu vlast,Bakir se prepao pa se obezbjedio da moze da bije narod i neka bije ti mu sve to placas porezima,kako smo samo glup narod,mi smo ovce i sad nam prave tor. BIRALI STE ETO VAM BOSNJACI. ZAOKRUZI NASE...!

ODGOVORITE
Name

ciko bihac

15.01.2015 08:08

Ciko pa pola nije izaslo na izbore, a ovi sto su izaslio to su glasaci SDA jer ih je zaduzila na razne nacine i ko da protestuje ti sto nisu izisli ma nista od toga.

ODGOVORITE