Постојање Српске је неупитно

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да постојање Републике Српске, као јединственог и равноправног дијела БиХ, више нико не може доводити у питање.

Република Српска 08.01.2015 | 11:15
Постојање Српске је неупитно

Чубриловић је нагласио да је Република Српска настала као израз политичке воље српског народа у БиХ и да је од виталног интереса очување континуитета њених органа и институција.

"Чињеница је, а то су потврдили и представници међународних институција, да је Република Српска организованији и успјешнији дио БиХ", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, одлике државности Српске огледају се у чињеници да она има своју територију, становништво и органе законодавне, извршне и судске власти.

"Нажалост, Република Српска је изгубила дио надлежности и обиљежја суверенитета. Неке надлежности пренесене су, првенствено, правним насиљем високог представника на органе БиХ, а одређене надлежности пренесене су уз погрешну процјену и попустљивост наших политичких лидера", рекао је Чубриловић.

Упитан да ли институције Републике Српске могу да врате неке од одузетих надлежности, Чубриловић каже да је то могуће уз сагласност ентитета и сва три конститутивна народа, али да је у ово вријеме то тешко постићи и да то није краткорочан посао.

"Унапређење рада и ефикасности Народне скупштине основни су циљеви у наредном периоду. Морамо обезбиједити доношење закона и других аката који ће, првенствено, бити у корист привреде и социјалне сигурности", рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о побољшању економске ситуације, Чубриловић сматра да је неопходно искористити све потенцијале за унапређење реалног сектора, привлачење страних инвестиција и отварање радних мјеста и указао на неопходност досљеднијег поштовања законских прописа.

"Социјални партнери не могу никако да се договоре о неким битним рјешењима као што је закон о раду. Влада је предвидјела доношење око 30 нових закона с циљем провођења Економске политике и Буџета, а неки од тих закона могу бити пресудни за привредни и укупни живот Републике Српске", каже Чубриловић.

Он је нагласио и значај доношења и провођења мјера за растерећење привреде и подстицање домаће производње, кориштења природних ресурса, те производње што већег броја финалних производа.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лаки

08.01.2015 10:20

Довео је њу у питање Додик, јер засигурно је питање-кад че се прогласити банкрот владе, а кад падне влада знамо да пада све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна цовјек?!

08.01.2015 10:20

За ове политицаре најбоље би било да послусају пјесму од Бајаге:Добро јутро,поздравља вас дивље цвеце!?Бла,бла ниста ново од њих нема цути

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

08.01.2015 10:21

Хљеба господару хљеба !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

08.01.2015 10:32

Ако је ико то доводио у питање онда сте то ви на челу са Милокрадом Лакташенком и његовим поданицима и СНСД.8 година ви на тај начин плашите народ у РС-ој, а народ ко народ, наиван па и гласа за вас, а овамо што немају шта јести ником ништа.Нека тако им и треба.Нека и даље гладују, а њихов вољени спасилац Лакташенко, нека крка и пије до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x

08.01.2015 10:39

Док је био министар за комуникације и транспорт, сва државна предузећа из те бранше у разваљена. Умјесто реда, уводио је неред. И онда прешао у зону уставно-правних питања. Шта ће бити, биће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван

08.01.2015 10:40

Неупитна, како мозе постојати питање о томе, али ви сто крадјом додјосте на власт, ви сте упитни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам га из Чајевца

08.01.2015 11:09

Не зна тај ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

08.01.2015 13:01

КО си ти да говорис о овом? Несто те се не сјецам у она теска времена стварања РС.... па самим тим ко си ти да будес упитан? Криминалци, мјесто вам је у затвору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдсдсдсдсдс

08.01.2015 18:48

Творац назови аутопутева из нигдје у никуда и петљи да се човјеку мозак запетља. Бачене паре. И сврнуте наравно.

ОДГОВОРИТЕ