Postojanje Srpske je neupitno

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da postojanje Republike Srpske, kao jedinstvenog i ravnopravnog dijela BiH, više niko ne može dovoditi u pitanje.

Republika Srpska 08.01.2015 | 11:15
Postojanje Srpske je neupitno

Čubrilović je naglasio da je Republika Srpska nastala kao izraz političke volje srpskog naroda u BiH i da je od vitalnog interesa očuvanje kontinuiteta njenih organa i institucija.

"Činjenica je, a to su potvrdili i predstavnici međunarodnih institucija, da je Republika Srpska organizovaniji i uspješniji dio BiH", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, odlike državnosti Srpske ogledaju se u činjenici da ona ima svoju teritoriju, stanovništvo i organe zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

"Nažalost, Republika Srpska je izgubila dio nadležnosti i obilježja suvereniteta. Neke nadležnosti prenesene su, prvenstveno, pravnim nasiljem visokog predstavnika na organe BiH, a određene nadležnosti prenesene su uz pogrešnu procjenu i popustljivost naših političkih lidera", rekao je Čubrilović.

Upitan da li institucije Republike Srpske mogu da vrate neke od oduzetih nadležnosti, Čubrilović kaže da je to moguće uz saglasnost entiteta i sva tri konstitutivna naroda, ali da je u ovo vrijeme to teško postići i da to nije kratkoročan posao.

"Unapređenje rada i efikasnosti Narodne skupštine osnovni su ciljevi u narednom periodu. Moramo obezbijediti donošenje zakona i drugih akata koji će, prvenstveno, biti u korist privrede i socijalne sigurnosti", rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o poboljšanju ekonomske situacije, Čubrilović smatra da je neophodno iskoristiti sve potencijale za unapređenje realnog sektora, privlačenje stranih investicija i otvaranje radnih mjesta i ukazao na neophodnost dosljednijeg poštovanja zakonskih propisa.

"Socijalni partneri ne mogu nikako da se dogovore o nekim bitnim rješenjima kao što je zakon o radu. Vlada je predvidjela donošenje oko 30 novih zakona s ciljem provođenja Ekonomske politike i Budžeta, a neki od tih zakona mogu biti presudni za privredni i ukupni život Republike Srpske", kaže Čubrilović.

On je naglasio i značaj donošenja i provođenja mjera za rasterećenje privrede i podsticanje domaće proizvodnje, korištenja prirodnih resursa, te proizvodnje što većeg broja finalnih proizvoda.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Laki

08.01.2015 10:20

Doveo je nju u pitanje Dodik, jer zasigurno je pitanje-kad če se proglasiti bankrot vlade, a kad padne vlada znamo da pada sve...

ODGOVORITE
Name

Zna covjek?!

08.01.2015 10:20

Za ove politicare najbolje bi bilo da poslusaju pjesmu od Bajage:Dobro jutro,pozdravlja vas divlje cvece!?Bla,bla nista novo od njih nema cuti

ODGOVORITE
Name

valter

08.01.2015 10:21

Hljeba gospodaru hljeba !

ODGOVORITE
Name

Milojko

08.01.2015 10:32

Ako je iko to dovodio u pitanje onda ste to vi na čelu sa Milokradom Laktašenkom i njegovim podanicima i SNSD.8 godina vi na taj način plašite narod u RS-oj, a narod ko narod, naivan pa i glasa za vas, a ovamo što nemaju šta jesti nikom ništa.Neka tako im i treba.Neka i dalje gladuju, a njihov voljeni spasilac Laktašenko, neka krka i pije do mile volje.

ODGOVORITE
Name

x

08.01.2015 10:39

Dok je bio ministar za komunikacije i transport, sva državna preduzeća iz te branše u razvaljena. Umjesto reda, uvodio je nered. I onda prešao u zonu ustavno-pravnih pitanja. Šta će biti, biće.

ODGOVORITE
Name

Stevan

08.01.2015 10:40

Neupitna, kako moze postojati pitanje o tome, ali vi sto kradjom dodjoste na vlast, vi ste upitni.

ODGOVORITE
Name

Znam ga iz Čajevca

08.01.2015 11:09

Ne zna taj ništa.

ODGOVORITE
Name

Sime

08.01.2015 13:01

KO si ti da govoris o ovom? Nesto te se ne sjecam u ona teska vremena stvaranja RS.... pa samim tim ko si ti da budes upitan? Kriminalci, mjesto vam je u zatvoru!

ODGOVORITE
Name

sdsdsdsdsds

08.01.2015 18:48

Tvorac nazovi autoputeva iz nigdje u nikuda i petlji da se čovjeku mozak zapetlja. Bačene pare. I svrnute naravno.

ODGOVORITE