Србија уз свој народ на Космету

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је данас да ће Србија наставити да буде уз свој народ на Косову и да се борба Срба огледа у жељи за слободом и равноправношћу.

Србија 07.01.2015 | 19:35
Србија уз свој народ на Космету

О коначном решењу питања Косова, Ђурић каже да је пре свега неопходно осигурати опстанак Срба.

"Држава Србија наставиће да подржава народ на Косову и Метохији и све оне који верују и подржавају идеју државе Србије без обзира на националну припадност. Наша порука је у том смислу порука мира, а истовремено и порука снажне подршке Србима на Косово и Метохији да истрају и опстану", рекао је Ђурић у емисији "Поподне на РТК2".

Он је казао да из српске престонице изгледа као да је "слобода на Косову иза решетака", говорећи пре свега о разлицитим аршинима расуђивања у којима, како каже, често постоји национална позадина.

"Врло често је основа тога жеља да се заштите они који су играли одређену улогу за време рата међу косовским Албанцима. Ми до сада нисмо видели да се било ко озбиљније кажњава од припаника некадашње ОВК за злочине који су почињени над Србима", рекао је Ђурић.

Он је навео да "истовремено видимо оптужнице, као оне против Оливера Ивановића, које испливавају након 15 година на основу исказа сведока који су, по мом дубоком уверењу, непоуздани. И све то сувише личи на намештање са политичком позадином".

Директор Канцеларије за КиМ је упитао "хоће ли институције у Покрајини показати да су довољно озбиљне да макар помогну међународним институцијама да злочинци који су починили масовне злочине над Србима буду изведени пред лице правде".

Он је додао да није случајно то што је 1999. године територију Косова напустило више од 250.000 Срба, истичући да ти људи нису самостално и добровољно отишли одатле.

"Неко је овде стварао тај амбијент, упадао у станове, отимао људе, трговао органима, неко је овде радио страшне ствари. И нећемо ми да сада гледамо у будућност упирући прсте једни у друге, бројећи једни другима жртве. Ми желимо да проблеме који постоје решимо, да они који су одговорни изађу пред лице правде", рекао је Ђурић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

07.01.2015 19:49

Дјурићу промените реторику и наметните се као партнери у разговору са властима Косова. Ваш задатак је да обезбедите нормалне животне услове за Србе на Косову .

ОДГОВОРИТЕ