Srbija uz svoj narod na Kosmetu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je danas da će Srbija nastaviti da bude uz svoj narod na Kosovu i da se borba Srba ogleda u želji za slobodom i ravnopravnošću.

Srbija 07.01.2015 | 19:35
Srbija uz svoj narod na Kosmetu

O konačnom rešenju pitanja Kosova, Đurić kaže da je pre svega neophodno osigurati opstanak Srba.

"Država Srbija nastaviće da podržava narod na Kosovu i Metohiji i sve one koji veruju i podržavaju ideju države Srbije bez obzira na nacionalnu pripadnost. Naša poruka je u tom smislu poruka mira, a istovremeno i poruka snažne podrške Srbima na Kosovo i Metohiji da istraju i opstanu", rekao je Đurić u emisiji "Popodne na RTK2".

On je kazao da iz srpske prestonice izgleda kao da je "sloboda na Kosovu iza rešetaka", govoreći pre svega o razlicitim aršinima rasuđivanja u kojima, kako kaže, često postoji nacionalna pozadina.

"Vrlo često je osnova toga želja da se zaštite oni koji su igrali određenu ulogu za vreme rata među kosovskim Albancima. Mi do sada nismo videli da se bilo ko ozbiljnije kažnjava od pripanika nekadašnje OVK za zločine koji su počinjeni nad Srbima", rekao je Đurić.

On je naveo da "istovremeno vidimo optužnice, kao one protiv Olivera Ivanovića, koje isplivavaju nakon 15 godina na osnovu iskaza svedoka koji su, po mom dubokom uverenju, nepouzdani. I sve to suviše liči na nameštanje sa političkom pozadinom".

Direktor Kancelarije za KiM je upitao "hoće li institucije u Pokrajini pokazati da su dovoljno ozbiljne da makar pomognu međunarodnim institucijama da zločinci koji su počinili masovne zločine nad Srbima budu izvedeni pred lice pravde".

On je dodao da nije slučajno to što je 1999. godine teritoriju Kosova napustilo više od 250.000 Srba, ističući da ti ljudi nisu samostalno i dobrovoljno otišli odatle.

"Neko je ovde stvarao taj ambijent, upadao u stanove, otimao ljude, trgovao organima, neko je ovde radio strašne stvari. I nećemo mi da sada gledamo u budućnost upirući prste jedni u druge, brojeći jedni drugima žrtve. Mi želimo da probleme koji postoje rešimo, da oni koji su odgovorni izađu pred lice pravde", rekao je Đurić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miki

07.01.2015 19:49

Djuriću promenite retoriku i nametnite se kao partneri u razgovoru sa vlastima Kosova. Vaš zadatak je da obezbedite normalne životne uslove za Srbe na Kosovu .

ODGOVORITE