Прослава Божића у свијету

Божић 7. јануара прослављају и Руска и Грузијска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Свијет 07.01.2015 | 09:35
Прослава Божића у свијету

Божићну литургију у Храму Христа спаситеља у Москви служио је патријарх московски и целе Русије Кирил.

Позвао је Русе да ојачају своју веру у Бога у тешким временима. Литургији су присуствовале стотине људи, међу којима и премијер Дмитриј Медведев.

"Желим свима да се ослоне на снагу Бога, како би превазишли свакодневне тешкоће. Нека нам Бог дозволи, да са њим радимо вредно и свет учинимо бољим", поручио је патријарх Кирил.

Руски председник Владимир Путин Божићну честитку послао је из села Отрадноје, на југу Русије, где је у локалној цркви присуствовао божићној литургији.

Црква, иако мала, била је дупке пуна - процењује се да је у њој било око 450 људи.

Дочекујући Божић, многи Украјинци посетили су Храм Светог Володимира у Кијеву.

"Надам се да ће се народ у Украјини ујединити, да ће сви догађаји из прошле године имати срећан крај и да ће у нашој земљи коначно завладати мир", каже један од верника.

"Данашњи празник значи победу добра над злом - да се ратови заврше, да људи буду срећни и здрави. Зато се Исус и родио - да на земљи буду мир и доброта", поручује његова сународница.

Поглавар Украјинске православне цркве патријарх Филарет помолио се за мир у Украјини и целом свету.

Патријарх Јерусалимски Теофилос Трећи одржао је Божићну литургију у Цркви рођења Христовог у Витлејему. Литургији је присуствовао и палестински председник Махмуд Абас.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар