Proslava Božića u svijetu

Božić 7. januara proslavljaju i Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Svijet 07.01.2015 | 09:35
Proslava Božića u svijetu

Božićnu liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi služio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Pozvao je Ruse da ojačaju svoju veru u Boga u teškim vremenima. Liturgiji su prisustvovale stotine ljudi, među kojima i premijer Dmitrij Medvedev.

"Želim svima da se oslone na snagu Boga, kako bi prevazišli svakodnevne teškoće. Neka nam Bog dozvoli, da sa njim radimo vredno i svet učinimo boljim", poručio je patrijarh Kiril.

Ruski predsednik Vladimir Putin Božićnu čestitku poslao je iz sela Otradnoje, na jugu Rusije, gde je u lokalnoj crkvi prisustvovao božićnoj liturgiji.

Crkva, iako mala, bila je dupke puna - procenjuje se da je u njoj bilo oko 450 ljudi.

Dočekujući Božić, mnogi Ukrajinci posetili su Hram Svetog Volodimira u Kijevu.

"Nadam se da će se narod u Ukrajini ujediniti, da će svi događaji iz prošle godine imati srećan kraj i da će u našoj zemlji konačno zavladati mir", kaže jedan od vernika.

"Današnji praznik znači pobedu dobra nad zlom - da se ratovi završe, da ljudi budu srećni i zdravi. Zato se Isus i rodio - da na zemlji budu mir i dobrota", poručuje njegova sunarodnica.

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve patrijarh Filaret pomolio se za mir u Ukrajini i celom svetu.

Patrijarh Jerusalimski Teofilos Treći održao je Božićnu liturgiju u Crkvi rođenja Hristovog u Vitlejemu. Liturgiji je prisustvovao i palestinski predsednik Mahmud Abas.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar