Православни обичаји у Дубровнику

Срби у Дубровнику имају добре и братске односе са римокатолицима и муслиманима, живе као и сви остали грађани и придржавају се традиционалних божићних обичаја, истиче парох Дубровачки Славко Зорица.

Регион 06.01.2015 | 19:50
Православни обичаји у Дубровнику

Он већ 12 година служи у храму Светог Благовјештења у Старом граду у Дубровнику и задовољан је бројношћу долазака на службе, напомињући да преовладава старија популација, али да има и омладине.

"Трудимо се да их све молитвено и морално подржавамо, да бисмо у овом свијету свијетлили као хришћани, јер нам је Бог заповиједио да се - свијетли свјетлост наша пред људима, да људи виде наша добра дјела и да прославе оца нашега, који је на небесима“, каже парох.

Уочи Божића, парох Зорица напомиње да се Срби у Дубровнику радују и спремају за празник, долазе на службе и заједно се веселе са својим комшијама, без обзира којој националности припадају.

"И православни и католици и муслимани помажу једни другима, посјећујемо се и формално и неформално, и то је за нас веома битно", каже парох Славица и напомиње да "љубав треба ширити и корачати отворена срца".

Предсједник Српског вијећа града и Српског вијећа Жупаније дубровачко-неретванске Милорад Вукановић, који шездесет година живи у Дубровнику, задовољан је положајем Срба и наглашава да нису грађани другог реда.

"Овдје људе желе да се осјећају као грађани. То је традиција Дубровника" - каже Вукановић.
Он напомиње да Срби у Дубровнику нису заборавили своје обичаје, да их се придржавају и преносе са кољена на кољено.

"На Бадњи дан окитимо куће бршљаном и хастовином, припрема се риба и разноврсна посна јела, идемо у цркву и са радошћу ишчекујемо Божић када нам долази полазник, родбина, пријатељи, комшије.." - истиче Вукановић за Срну.

Иако су 1991. године и он и супруга Слободана остали без посла, Вукановић каже да се нису обесхрабрили већ да су снагом и вољом наставили да се боре, па са својим кћеркама успјевају да живе лијепо и у слози.

Бака Босиљка Вујовић рођена је у Билећи, а већ више деценија живи у Дубровнику.

"Оно што је најважније јесте да имам врло добар комшилук. Такав сигурно нигдје не постоји", каже Босиљка и наглашава да никада није имала проблема са својим суграђанима.

Црквењак Мирко Ђурина наводи да се Срби лијепо слажу са свима, а да је црква право мјесто сједињења и окупљања, те да сав терет уласком у ову богомољу - ишчезне.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јулио

06.01.2015 19:02

Ма дубровцани су увјек господа била,направљена је греска 91 године. Надам се да це опростити комсијама из Требиња и х.новог

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши сарајлија у своме граду

06.01.2015 19:35

Ја сам га вечерас мало "купио",али с обзиром на обзир мислим да имам право на то.Свим људима сретан сутрашњи празник који га славе, посебно мојим суграђанима гдје год да су,а теби куме поручујем кад ти се сутра "увалим" у кућу најебо си

ОДГОВОРИТЕ