Pravoslavni običaji u Dubrovniku

Srbi u Dubrovniku imaju dobre i bratske odnose sa rimokatolicima i muslimanima, žive kao i svi ostali građani i pridržavaju se tradicionalnih božićnih običaja, ističe paroh Dubrovački Slavko Zorica.

Region 06.01.2015 | 19:50
Pravoslavni običaji u Dubrovniku

On već 12 godina služi u hramu Svetog Blagovještenja u Starom gradu u Dubrovniku i zadovoljan je brojnošću dolazaka na službe, napominjući da preovladava starija populacija, ali da ima i omladine.

"Trudimo se da ih sve molitveno i moralno podržavamo, da bismo u ovom svijetu svijetlili kao hrišćani, jer nam je Bog zapovijedio da se - svijetli svjetlost naša pred ljudima, da ljudi vide naša dobra djela i da proslave oca našega, koji je na nebesima“, kaže paroh.

Uoči Božića, paroh Zorica napominje da se Srbi u Dubrovniku raduju i spremaju za praznik, dolaze na službe i zajedno se vesele sa svojim komšijama, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadaju.

"I pravoslavni i katolici i muslimani pomažu jedni drugima, posjećujemo se i formalno i neformalno, i to je za nas veoma bitno", kaže paroh Slavica i napominje da "ljubav treba širiti i koračati otvorena srca".

Predsjednik Srpskog vijeća grada i Srpskog vijeća Županije dubrovačko-neretvanske Milorad Vukanović, koji šezdeset godina živi u Dubrovniku, zadovoljan je položajem Srba i naglašava da nisu građani drugog reda.

"Ovdje ljude žele da se osjećaju kao građani. To je tradicija Dubrovnika" - kaže Vukanović.
On napominje da Srbi u Dubrovniku nisu zaboravili svoje običaje, da ih se pridržavaju i prenose sa koljena na koljeno.

"Na Badnji dan okitimo kuće bršljanom i hastovinom, priprema se riba i raznovrsna posna jela, idemo u crkvu i sa radošću iščekujemo Božić kada nam dolazi polaznik, rodbina, prijatelji, komšije.." - ističe Vukanović za Srnu.

Iako su 1991. godine i on i supruga Slobodana ostali bez posla, Vukanović kaže da se nisu obeshrabrili već da su snagom i voljom nastavili da se bore, pa sa svojim kćerkama uspjevaju da žive lijepo i u slozi.

Baka Bosiljka Vujović rođena je u Bileći, a već više decenija živi u Dubrovniku.

"Ono što je najvažnije jeste da imam vrlo dobar komšiluk. Takav sigurno nigdje ne postoji", kaže Bosiljka i naglašava da nikada nije imala problema sa svojim sugrađanima.

Crkvenjak Mirko Đurina navodi da se Srbi lijepo slažu sa svima, a da je crkva pravo mjesto sjedinjenja i okupljanja, te da sav teret ulaskom u ovu bogomolju - iščezne.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Julio

06.01.2015 19:02

Ma dubrovcani su uvjek gospoda bila,napravljena je greska 91 godine. Nadam se da ce oprostiti komsijama iz Trebinja i h.novog

ODGOVORITE
Name

bivši sarajlija u svome gradu

06.01.2015 19:35

Ja sam ga večeras malo "kupio",ali s obzirom na obzir mislim da imam pravo na to.Svim ljudima sretan sutrašnji praznik koji ga slave, posebno mojim sugrađanima gdje god da su,a tebi kume poručujem kad ti se sutra "uvalim" u kuću najebo si

ODGOVORITE