Човић: Морамо сазрети и ми и Партизан!

Председник КК Црвена звезда Небојша Човић каже да је задатак свих у кошаркашкој Србији да обезбеде земљи место у новом моделу Евролиге.

Кошарка 06.01.2015 | 23:40
Човић: Морамо сазрети и ми и Партизан!

Осим тога, у Спортском прегледу Б92 Човић је говорио о рекорду црвено-белих у АБА лиги, евентуалном полуфиналном мечу са Партизаном, као и о будућемо финансијском фер-плеју Евролиге.

Такође, први човек Звезде говорио је о жалби на казну Евролиге после меча са Галатасарајем, као и о евентуалној казни за убацивање предмета у терен на мечу са Реалом.

Црвено-бели су поставили нови рекорд АБА лиге са 16 узастопних победа.

“Звезда игра сваки меч да победи – из такве концепције дошло се до 16 победа у низу. То је јако лепо с једне стране, али не треба да се заборави да и Звезда мора да изгуби“, почео је причу Човић за Б92.

У завршници прошле сезоне финале плеј-офа домаћег такмичења између Црвене звезде и Партизана обележили су бројни инциденти и ’запаљиве’ изјаве ван терена. Ове сезоне постоји могућност судара у полуфиналу АБА лиге, а улог би у том случају био много већи – пласман у Евролигу.

“Не обазиремо се на то ко ће бити други, трећи или четврти. Код нас за сада све иде по плану. Ако дође до меча са Партизаном, стварно се надам да смо искуснији за годину дана – све ружно што се догађало не би смело да се понови, требало би да смо сазрели. Верујем да смо и ми и они свесни тога, заједно треба да пројектујемо праву атмосферу, а не амбијент конфликта и линча. Улог је велики, али не већи од живота. Не би ваљало да се понови ниједан вид нерегуларности – то би допринело да се све одржи како треба и да дерби буде празник, као што је то раније био случај".

Звезда је два кола пре краја обезбедила пласман у Топ 16 фазу Евролиге.

“Тачно је да ове сезоне имамо веома добар резултат у Евролиги. Има Бога – прошле сезоне смо имали четири победе, једини с тим скором нисмо прошли даље и сада нам се вратило. Нема оптерећења и еуфорије у Топ 16“.

На питање о евентуалном добијању А лиценце, Човић је одговорио:

“Не може да сване пре јутра. У контакту смо са људима из Евролиге, али не зна се ни да ли ће остати концепција лиценци – планира се промена због финансијског фер-плеја, који ступа на снагу следеће сезоне. Такође, релација ФИБА-Евролига прилично је комплексна. Задатак свих нас јесте да Србија избори сигурну позицију у новом моделу Евролиге и да остане на тој мапи, како год она изгледала“.

Финансијски фер-плеј Евролиге подразумева да је минимални буџет свих учесника четири милиона евра.

“Још дуго нећемо моћи да пројектујемо буџете као шпански или турски клибови, али ако поставимо ствари како треба, мислим да то није немогуће. Евролига тражи да минимум 30 посто буџета буде из сопствених прихода – улазнице, ТВ права, продаја реквизита... Звезда тај концепт врло чврсто држи – од 3,6 милиона колико је ове сезоне наш буџет, ми смо на 900.000 од продаје улазнице. Примера ради, Руди Фернандес има нето плату 3,5 милиона евра – наш комплетан буџет незнатно је већи од плате једног играча Реала. Са друге стране, ми овде имамо потенцијал који се ствара и рађа, по томе смо препознатљиви. Евролига ће лимитирати да буџети буду минимум четири миионе евра – мислим да то није недостижно ако се добро ангажујемо, иако је тешка ситуација“.

Један од начина да се остваре приходи јесте и продаја играча.

“Наши сви играчи су под уговором, али и трансфери су могућност прихода. Биће промена из сезоне у сезону, али трудићемо се да не продајемо важне играче. Желимо и да производимо играче из сопствених редова, на то желимо да се ослонимо“.

Звезда ће ускоро добити одлуку у вези са жалбом коју је поднела на казну од 50.000 евра због инцидената у Истанбулу када је убијен навијач црвено-белих Марко Ивковић. Такође, Човић се осврнуо и на убацивање предмета на паркет током утакмице са Реалом.

“До 20. јануара имаћемо саслушање у Италији у вези са жалбом. На утакмици са Галатасарајем очекујем да све буде у реду, да играмо у Арени у присуству гледалаца. Ово што се догодило са Реалом није добро – без обзира какве су судијске одлуке, оне се неће променити убацивањем новчића, упаљача.. Тиме се само кажњава сопствени клуб“.

Ватерполо меч између Партизана и Галатасараја играће се пред празним трибинама, а постоји ризик да се и на мечу Евролиге Звезда – Галатасарај догоди исто.

“Не могу да искључим, али ми ћемо све урадити да се игра нормално, што и јесте договор са Евролигом. Желимо да покажемо да смо се издигли изнад нечега што не би смело да се догађа у спорту јер спорт треба да зближава људе“, закључио је Човић.

Коментари / 0

Оставите коментар