Србац: Новогодишња берба кукуруза

У србачкој општини берба кукуруза није завршена на око 400 хектара, док је сјетва пшенице обављена на нешто више од 200 хектара, што је два пута мање у односу на претходну годину.

 

Република Српска 05.01.2015 | 13:57
Србац: Новогодишња берба кукуруза

Ни најстарији пољопривредници у Лијевче пољу и Србачко-ножичкој равници не памте тежу од прошле аграрне године, што ће свакако изазвати велике посљедице и у 2015. години.

Комбајнирање кукуруза није завршено, углавном, на површинама које су због мајских пополава пресијаване. Ријеч је о парцелама у приобалним, незаштићеним подручјима, а такодје и површинама на којима су се појавиле подземне воде.

-Пресијали смо 100 хектара кукуруза измедју 15. јуна и 15. јула, готово два мјесеца касније од оптималног рока. Иако смо користили сорте из група ранијег зрење, због продужења вегетације зрење је каснило и бербу нисмо могли обавити на вријеме на 50 одсто површина. Ових дана користимо ниске температуре и мраз, како би смо ушли у поља и обавили комбајнирање, што је веома тешко и повећава трошкове производње – каже директор предузећа „ВИВ АГРО“ из Повелича Свето Кљајчин.

Он додаје да је поред кукуруза ова фирма имала стопостотну штету на 30 хектара засијаних кромпиром и 16 хектара лука. Штете су огромне, па у „ВИВ АГРУ“ очекују помоћ Владе кроз најављени „зелени ваучер“, а захвални су на разумјевању и пословном партнеру компанији „Агроцентар КЛијевче“, који ће пролонгирати измирење обавеза за репродукциони материјал и пружити помоћ код заснивања производње у овој години.

Пољопривредник Драго Малбашић из лилића каже да је, као и сви други пољопривредници с обје стране Врбаса, остао без љетине. Чак у три наврата његове парцеле су биле на удару водене стихије, тако да је било узалудно и пресијавање усјева.

-Оно што сам последњи пут пресијао није могло сазрети прије снијега и још увијек се налази на њивама. Тешко да ћу моћи покрити трошкове на осам хектара, колико се налазило под кукурузом, а јечам и пшеницу сам покосио косилицом, јер није ништа остало за употребу, каже Малбашић.

Обилне јесење падавине утицале су и на благовремено вадјење кромпира, што је утицало на квалитет и појаву обољења. Узорни повртлар Радојица Видовић из Кукуља каже да је велике количине кромпира морао бацити, јер није био за употребу због трулења на њиви. Лоше су прошли и многи други повртлари у лијевчанским селима. Штете од поплава у пољопривреди србачке општине процјењене су на око 6 милиона марака.

Аутор: Саво Кесер
Извор: Радио Србац

Коментари / 0

Оставите коментар