Srbac: Novogodišnja berba kukuruza

U srbačkoj opštini berba kukuruza nije završena na oko 400 hektara, dok je sjetva pšenice obavljena na nešto više od 200 hektara, što je dva puta manje u odnosu na prethodnu godinu.

 

Republika Srpska 05.01.2015 | 13:57
Srbac: Novogodišnja berba kukuruza

Ni najstariji poljoprivrednici u Lijevče polju i Srbačko-nožičkoj ravnici ne pamte težu od prošle agrarne godine, što će svakako izazvati velike posljedice i u 2015. godini.

Kombajniranje kukuruza nije završeno, uglavnom, na površinama koje su zbog majskih popolava presijavane. Riječ je o parcelama u priobalnim, nezaštićenim područjima, a takodje i površinama na kojima su se pojavile podzemne vode.

-Presijali smo 100 hektara kukuruza izmedju 15. juna i 15. jula, gotovo dva mjeseca kasnije od optimalnog roka. Iako smo koristili sorte iz grupa ranijeg zrenje, zbog produženja vegetacije zrenje je kasnilo i berbu nismo mogli obaviti na vrijeme na 50 odsto površina. Ovih dana koristimo niske temperature i mraz, kako bi smo ušli u polja i obavili kombajniranje, što je veoma teško i povećava troškove proizvodnje – kaže direktor preduzeća „VIV AGRO“ iz Poveliča Sveto Kljajčin.

On dodaje da je pored kukuruza ova firma imala stopostotnu štetu na 30 hektara zasijanih krompirom i 16 hektara luka. Štete su ogromne, pa u „VIV AGRU“ očekuju pomoć Vlade kroz najavljeni „zeleni vaučer“, a zahvalni su na razumjevanju i poslovnom partneru kompaniji „Agrocentar KLijevče“, koji će prolongirati izmirenje obaveza za reprodukcioni materijal i pružiti pomoć kod zasnivanja proizvodnje u ovoj godini.

Poljoprivrednik Drago Malbašić iz lilića kaže da je, kao i svi drugi poljoprivrednici s obje strane Vrbasa, ostao bez ljetine. Čak u tri navrata njegove parcele su bile na udaru vodene stihije, tako da je bilo uzaludno i presijavanje usjeva.

-Ono što sam poslednji put presijao nije moglo sazreti prije snijega i još uvijek se nalazi na njivama. Teško da ću moći pokriti troškove na osam hektara, koliko se nalazilo pod kukuruzom, a ječam i pšenicu sam pokosio kosilicom, jer nije ništa ostalo za upotrebu, kaže Malbašić.

Obilne jesenje padavine uticale su i na blagovremeno vadjenje krompira, što je uticalo na kvalitet i pojavu oboljenja. Uzorni povrtlar Radojica Vidović iz Kukulja kaže da je velike količine krompira morao baciti, jer nije bio za upotrebu zbog trulenja na njivi. Loše su prošli i mnogi drugi povrtlari u lijevčanskim selima. Štete od poplava u poljoprivredi srbačke opštine procjenjene su na oko 6 miliona maraka.

Autor: Savo Keser
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 0

Ostavite komentar