Сутра извјештај о паду авиона Трајковског

У Сарајеву ће сутра бити представљен извештај о паду авиона 2004. године када је погинуо председник Македоније Борис Трајковски и вишечлана делегација те земље.

Босна и Херцеговина 05.01.2015 | 12:15
Сутра извјештај о паду авиона Трајковског

Шеф истражног тима за утврђивање узрока пада авиона Омер Кулић рекао је да ће извештај бити представљен на конференцији за новинаре у 11.00 часова у Агенцији за пружање услуга у ваздушном саобраћају (БХАНСА)у Неџарићима.

Међународни тим је на захтев македонске Владе скоро две године истраживао шта се догодило пре, током и непосредно након кобног лета. Истрага је коштала око 160.000 евра.

Кулић је раније најавио да ће јавности бити приказани и снимци комплетног лета, са аутентичним разговорима из пилотске кабине.

Чланови тима су током истраге урадили два симултана лета истим типом авиона у којем је страдао Трајковски.

Претходна Комисија за испитивање узрока несреће, коју је раније формирао Савет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била процедурална грешка пилотске екипе у фази слетања на мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у брдо.

У првобитној истрази Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара никога није оптужило јер није било елемената за покретање кривичног поступка.

Овим извештајем није била задовољна македонска Влада, која је формирала нови тим експерата који су шест година радили на прикупљању доказа.

Након нових сазнања, влада у Скопљу затражила је од БиХ да поново отвори истрагу.

Авион македонске Владе пао је 26. фебруара 2004. године на подручју села Ротимље код Мостара.

Осим Трајковског, у авиону су били његови саветници Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског МИП-а Миле Крстевски, чланови обезбеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Извор: ПРЕСС РС

Коментари / 0

Оставите коментар